De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 26 oktober 2007.

Cultuurvrijdag, 26 oktober 2007

De deurkruk van Adam en Eva

Zou het ooit zo begonnen zijn? Adam en Eva in gevecht met een Gammatuinhuisje, zo zonder gebruiksaanwijzing? Met wat fantasie misschien wel, althans dat moet de onderliggende gedachte zijn geweest bij het maken van de voorstelling Fantasten door het gelijknamige jonge toneelgezelschap. Een deur, wat planken, een deurkruk en een verhaal van een man en een vrouw ergens in een ruimte; een plek om opnieuw te beginnen of om voor het eerst te ontdekken. Ach, meer heb je ook niet nodig.

Cultuurvrijdag, 26 oktober 2007

Een grote liefde voor de taal

Je gunt iedere student zo’n docent Nederlands. Iemand met zoveel liefde voor de taal, maar ook met zoveel zelfspot en het vermogen om prachtige anekdotes te vertellen. Op een haast terloopse manier interessante feitjes onthullen. Over zich aanstellende toneelspelers of andere sterren met een wel heel groot ego. Erik van Muiswinkel staat dit seizoen alleen op de planken, zonder zijn vaste maatje Diederik van Vleuten. Helemaal alleen is hij overigens niet: hij heeft een vijfkoppige, stevige band meegebracht in zijn programma Welkom, welkom in mijn hoofd!

Hoofdartikelvrijdag, 26 oktober 2007

Ongelukkige jongeren...

Nederlanders zijn ongeveer de gelukkigste mensen van de wereld, als we onderzoeken mogen geloven. Maar de werkelijkheid is toch wel een beetje anders. Bijvoorbeeld omdat jongeren zich in verhouding ongelukkig voelen; zelfs zo dat ze rondlopen met gedachten over zelfdoding. Dat is ook weer de uitkomst van onderzoek en ook die uitkomsten moeten met de nodige betrekkelijkheid worden bekeken. Ondanks de noodzakelijke relativering over de betekenis van onderzoeken, is er alle reden om kritisch te kijken naar mooie verhalen over het geluk in de lage landen aan de zee.

Regiovrijdag, 26 oktober 2007

Weinig interesse in herindeling

Piaam - De bevolking van Wûnseradiel loopt nog niet wam voor de discussie over de herindeling. De eerste informatiebijeenkomst, die gisteravond in de Nynkepleats in Piaam werd gehouden, trok slechts zestien burgers. En dat was veel minder dan verwacht. De meeste aanwezigen waren wel positief over herindeling.

Regiovrijdag, 26 oktober 2007

‘Regio is nieuwe bindmiddel’

Drachten - De sterke verbondenheid van mens en landschap in de Friese wouden maakt het gebied economisch aantrekkelijk. De hechte sociale netwerken in de regio verhogen de kwaliteit van leven. Dat stelde plattelandssocioloog Jan Douwe van der Ploeg van Wageningen Universiteit gisteren bij de presentatie van de nieuwe serie ‘1000 jaar Friese Wouden’ in Drachten.

Regiovrijdag, 26 oktober 2007

‘Ik glip niet meer zomaar voor een auto langs’

Dokkum - Vaak glippen ze op weg naar school nog net even voor een auto langs, de eerste- en tweedeklassers van locatie De Trije Terpen van het Dockingacollege in Dokkum. Maar nu de vmbo’ers de remweg van een auto met dertig, vijftig en zestig kilometer per uur hebben aanschouwd, kijken ze voortaan wel uit. ,,Ik steek niet meer zomaar voor een auto langs”, zegt Menno Akkerman (13). ,,Ik had niet gedacht dat die nog zo’n eind zou doorglippen.”

Regiovrijdag, 26 oktober 2007

‘Je bent niet de hele dag schizofreen’

Oranjewoud - ,,Als er een echte crisis is bij iemand met bijvoorbeeld schizofrenie, dan wordt er altijd wel iets georganiseerd bij de GGZ, en ook vaak wel goed. Maar wanneer die persoon dan weer uitgeplaatst wordt, dan houdt het op. Dan zijn de omstandigheden zo slecht dat de nieuwe crisis als het ware al ingebakken zit.”

Regiovrijdag, 26 oktober 2007

Opnamestop dreigt ook in Fryslân

Leeuwarden - Binnen twee à drie weken zullen de eerste Friese thuiszorginstellingen de opname van nieuwe cliënten uit de weg gaan. Dat zegt Zorgkantoor Friesland in reactie op de ontwikkelingen in Drenthe. Voor 2008 kampt de Friese thuiszorg met een tekort van 10 miljoen euro en de bodem van de kas komt in november in zicht.

Sportvrijdag, 26 oktober 2007

Wel 102 punten, maar geen zege voor Aris

Den Helder - Coach André Roorda noemde het gisteravond ,,doodzonde”. En dat was het verlies dat Aris Friesland in Den Helder leed ook daadwerkelijk. De basketballers uit Leeuwarden kwamen tot het meer dan respectabele aantal van 102 punten en desondanks keerde de ploeg met lege handen terug uit de kop van Noord-Holland. ,,Dat is zuur, want 99 van de 100 keer win je een wedstrijd waarin je zoveel punten scoort”, zei Roorda na de nederlaag van zijn team.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties