De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 26 oktober 2013.

Hoofdartikelzaterdag, 26 oktober 2013

Studie naar demomen: bizar of toch niet

Het lijkt een bijna bizar onderwerp om op te promoveren: demonen. Toch deed de predikant Gerrit Vreugdenhil het. In zijn onderzoek zijn nadrukkelijk de sporen zichtbaar van het verblijf van de promovendus in Chili. In dat land werd ook zijn nieuwsgierigheid gewekt naar het fenomeen demonen. Die omstandigheid kan aanleiding zijn voor nuchtere Nederlanders om te denken dat de werkelijkheid van Chili een heel andere is dan in Nederland. Wat in Chili wordt toegeschreven aan demonen, kan in ons land zonder twijfel op een andere manier worden verklaard.

Regiozaterdag, 26 oktober 2013

Pluimveebedrijf Tzum is weer vrij van vogelgriep

Tzum | Op het biologische pluimveebedrijf van Pieter en Tjitske Sijbesma-Smitstra aan de Franekerweg bij Tzum kon gisteren de vlag in top. Het bedrijf is weer vrij toegankelijk, de eieren mogen weer verhandeld worden. Begin augustus werden alle legkippen geruimd, nadat op het bedrijf vogelgriep was geconstateerd. ,,We ha wer in frij gevoel. It is in feestlike dei.”

Regiozaterdag, 26 oktober 2013

Een schildpad als huisdier? Denk er nog maar even over na

Harkema | In twee grote bassins in de opvang verblijven momenteel 230 waterschildpadden in verschillende maten. De oudste, tevens grootste, is Big Mama van 47 jaar. Haar schild meet 35 centimeter in doorsnee. Maar er zwemmen ook veel kleinere exemplaren van zo’n tien centimeter rond. Een zo’n kleintje, een zaagrugschildpad, is net op de rug geklommen van een veel grotere geelbuik-mississippi die onder de warmtelamp ligt te zonnen. ,,Dat doen ze om dichter bij de lamp te komen. Soms gebeurt het ook dat zo’n grote op een kleintje gaat zitten. Ze tolereren het allemaal van elkaar”, vertelt de 32-jarige Van der Wijk.

Regiozaterdag, 26 oktober 2013

De lievigheid van de mensen is echt ongelooflijk

Regiozaterdag, 26 oktober 2013

Geen banen weg bij vliegbasis Leeuwarden

Leeuwarden | De vliegbasis Leeuwarden blijft zelfstandig en wordt geen dependance van de basis in Volkel. Daardoor blijven 250 banen op de basis behouden, waarvan eerder was aangekondigd dat die zouden verdwijnen.

Geloof & Kerkzaterdag, 26 oktober 2013

Nationale Synode 2013: het komt nu aan op stappen zetten

Een constructieve dag, aldus bezoekers de eerste dag van de Nationale Synode 2013 in Dordrecht. De eenheid tussen kerken verder bevorderen, was het motto. Dat gebeurde met scherper geformuleerde vragen dan tijdens de eerste editie.

Sportzaterdag, 26 oktober 2013

Met of zonder ploeg, met Anice Das komt ’t wel goed

Heerenveen | Een team verlaten, de moed hebben om je eigen weg te gaan. Je zuurverdiende spaargeld in de sport steken, omdat je denkt dat het nóg beter kan. Is dat arrogantie? Hoogmoed? Of simpelweg zelfvertrouwen, lef en overtuiging? In het geval van 500 meterspecialiste Anice Das (27) is het dat laatste. De Heerenveense weet wat ze wil. En hoe ze er moet komen. Op naar de Olympische Spelen van Sotsji.

Sportzaterdag, 26 oktober 2013

Brands in basis Cambuur, geen Schepers bij Utrecht

Leeuwarden | Kevin Brands staat vanavond in het thuisduel met FC Utrecht vermoedelijk in de basis bij SC Cambuur. De aanvaller krijgt de voorkeur boven Oebele Schokker en Oliver Feldballe. Cambuur, dat de laatste drie duels op rij verloor van achtereenvolgens Heerenveen (2-1), FC Twente (0-1) en AZ (3-1) treft in Utrecht een ploeg die nog geen uitduel wist te winnen. Oud-Cambuurspeler Bob Schepers ontbreekt bij de gasten. Hij behoort niet tot de selectie van trainer Jan Wouters.

Sportzaterdag, 26 oktober 2013

Diemers en Cambuur: uit ’t oog, maar niet uit ’t hart

Leeuwarden | ,,Als ik maar niet naar de verkeerde kleedkamer loop. Of naar de verkeerde dug-out.” Een lach klinkt. En die behoort toe aan Mark Diemers. De pas twintigjarige Leeuwarder verruilde afgelopen zomer SC Cambuur voor mede-eredivisionist FC Utrecht. Vanavond keert ‘het kind van de club’ terug in ‘sien stadsje’. Als Domstedeling. En da’s wennen. ,,Het was even aanpassen.”

Sportzaterdag, 26 oktober 2013

Higdon legt Heerenveen op pijnbank

Nadat Heerenveen vorige week in de slotfase een zeker lijkende zege weggaf tegen Vitesse, hielp het gisteren een andere Gelderse club in het zadel. NEC boekte tegen de Friezen in Nijmegen de eerste overwinning sinds februari: 2-1.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties