De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 27 januari 2006.

Bijschriftvrijdag, 27 januari 2006

Zware tijden

Paulus spreekt tegenover Timoteüs over zware tijden, die in de ‘laatste dagen’ zullen aanbreken.

Cultuurvrijdag, 27 januari 2006

Relaxed ontwaken tijdens dichtersdag

Leeuwarden - ,,Wat is dit héérlijk wakker worden’’, zegt een mevrouw van pakweg vijftig terwijl ze haar glas jus d’orange heft. Het is donderdagochtend, 7.30 uur, Landelijke Gedichtendag. De foyer van stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden is ter ere hiervan omgebouwd tot een sfeervolle ontbijtzaal. Voor de zevende keer wordt het Poëzieontbijt gehouden, waarmee het initiatief van Stichting Literaire Activiteiten Leeuwarden (SLAL) al bijna een traditie is én in feite het provinciale startschot voor de Gedichtendag in Fryslân, waar donderdag nog tal van andere poëzieactiviteiten werden georganiseerd.

Cultuurvrijdag, 27 januari 2006

Piter Terpstra: alsidich en produktyf

Tongersdeitenacht ferstoar de skriuwer Piter Terpstra op 86-jierrige leeftiid. Dęrmei hat Fryslân in skriuwer fan formaat ferlern. Sa’n 125 publikaasjes yn boekfoarm yn allerhande sjenres ferskynden fan syn hân. Hy hat altiten fan ’e pinne libbe, it skriuwen wie syn lust en syn libben. ,,Oars kin ik ek neat, ik ha echt twa linkerhannen’’, fertroude hy my ris ta.

Economievrijdag, 27 januari 2006

Talsma mag verhuizen naar rand Dokkum

Dokkum - Talsma Electroworld mag zijn winkel verhuizen van het centrum van Dokkum naar de Zuiderschans aan de rand van de stad. De raad stemde gisteren in met het uitplaatsingsverzoek van de ondernemer.

Economievrijdag, 27 januari 2006

Maxx mag toch naar eerder pand Gamma in Dokkum

Dokkum - De detailhandelzaak Maxx mag zich toch vestigen in de voormalige Gamma aan de Holwerderweg in Dokkum. De gemeente Dongeradeel is bereid de Dokkumer ondernemer D. Kooistra toestemming te geven voor het opstarten van een winkel voor restpartijen met ongeveer 1.500 vierkante meter winkeloppervlakte in het bedrijfspand op het industrieterrein.

Economievrijdag, 27 januari 2006

Topfokker Van der Ploeg verliest rechtzaak om grond

Leeuwarden – Topfokker T. van der Ploeg uit Wergea moet van de rechter een bedrag betalen van ruim zes miljoen euro aan exploitatiemaatschappij Tollebekerhout. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden beslist naar aanleiding van een procedure die Tollebekerhout had aangespannen.

Hoofdartikelvrijdag, 27 januari 2006

De schok na de verkiezingen…

De schok van de verkiezingsuitslag van de Palestijnse parlementsverkiezingen deed de grond schudden in Israël en in de Palestijnse gebieden. En ze dreunt na in de westerse wereld. Wat gaat er gebeuren?

Regiovrijdag, 27 januari 2006

Aaisikersbond vreest illegale raappraktijken

Leeuwarden – Het hoofdbestuur van de Bond van Friese Vogelbeschermings Wachten (BFVW) is verdeeld over het inperken van het eierzoekseizoen. Ook de leden zijn verdeeld. Gevreesd wordt dat een aantal eierzoekers zich niet aan de nieuwe sluitingsdatum houdt en op eigen houtje toch langer de landen ingaat.

Regiovrijdag, 27 januari 2006

Het ‘Langmangeld’ heeft helemaal nooit bestaan

Sjirk Kuijper

Regiovrijdag, 27 januari 2006

School vormt ordedienst

Leeuwarden – De scholengemeenschap Piter Jelles in Leeuwarden heeft op de vestiging Nijlân (vmbo) een team van leerlingen opgericht dat medescholieren moet corrigeren als conflicten uit de hand dreigen te lopen. Dit zogeheten PJ-team wordt gevormd door de wat oudere leerlingen die vaak zelf problemen hebben gehad.

Regiovrijdag, 27 januari 2006

Drachten kan los met metamorfose winkelcentrum

Drachten – De geplande opknapbeurt van het Drachtster winkelcentrum kan doorgaan. Het college van B en W van Smallingerland heeft een overeenkomst gesloten met de eigenaar en ontwikkelaar van het Raadhuisplein in Drachten over ingrijpende verbouwing van het centrum. Daarmee is 87,9 miljoen euro gemoeid. Centraal staat de aanleg van een ondergrondse parkeergarage, die plaats zal bieden aan 683 auto’s. Daarnaast wordt het winkelcentrum verbouwd, en verandert het Raadhuisplein in een aantrekkelijk plein met meer winkels en horeca.

Regiovrijdag, 27 januari 2006

Inspraak in het zorgrooster stelt cliënt tevreden

Jutrijp/Sneek – Cliënten zijn tevredener over de zorg als er rekening wordt gehouden met hun wensen. Dat blijkt uit een studie van zorgdeskundige L. Verkooijen. Zij haalde de dienstroosters van verzorgingstehuis Frittemahof in Sneek en Zorggarant Thuiszorg overhoop en paste ze aan de wensen van de cliënten aan.

Geloof & Kerkvrijdag, 27 januari 2006

‘Help gemeente bij armoede’

Leeuwarden - Kerken kunnen de gemeente helpen om de armoede te bestrijden. ,,Ik weet dat ouderlingen veel op bezoek gaan bij kerkleden’’, zei de Sneker wethouder Andries Ekhart donderdagavond in Leeuwarden. ,,De kennis en contacten van de kerk kunnen door de overheid gebruikt worden.’’

Geloof & Kerkvrijdag, 27 januari 2006

De kerkdeur even dicht voor mannen

Leeuwarden – De kerkdeur van de gereformeerde kerk van Bolsward is komende zondagmiddag en –avond even dicht voor mannelijke leden van de kerk.

Sportvrijdag, 27 januari 2006

The morning after: Geen Samaras op ‘Skoatterkâld’

Heerenveen – Wel weg, niet weg, wel weg, niet weg. Dat Georgios Samaras bij SC Heerenveen blijft, werd woensdagavond al vrij snel duidelijk bij de arbitragezaak die de Griek tegen zijn club had aangespannen. En dus kon de spits gisteren weer ‘gewoon’ meetrainen. Maar niet heus.

Sportvrijdag, 27 januari 2006

Verbeek uit kritiek op Sparta

Heerenveen – Gertjan Verbeek zet vraagtekens bij de handelswijze van Sparta rond de inmiddels afgeketste overgang van Thomas Prager naar de Rotterdammers. In de aanloop naar het onderlinge duel afgelopen zaterdag, spraken de Rotterdammers met Prager en gaf de club aan hem van de Friezen te willen huren. ,,Vervolgens hebben ze niks meer van zich laten horen, terwijl alles positief verlopen was. Heel raar”, vindt Verbeek. ,,Blijkbaar wilden ze Prager niet écht hebben. Ze hadden hem heus wel even kunnen bellen. Dat is wel zo netjes. Het lijkt er op dat Sparta alleen voor extra onrust wilde zorgen voor de wedstrijd tegen ons.

Sportvrijdag, 27 januari 2006

Heideman krijgt zijn revanche op

Techendorf - Voor Jan Maarten Heideman was de overwinning in het Open Nederlands kampioenschap (ONK) gistermiddag op de Weissensee een sportieve revanche op het drie weken eerder mislukte NK op de kunstijsbaan in Den Haag. Achter Lars Hoogenboom pakte Ard Alderts uit Sint Nicolaasga brons en verraste daarmee iedereen in zijn laatste kampioenschap.

Sportvrijdag, 27 januari 2006

Vierde plaats en een nieuw team voor Sterk

Techendorf - Daniëlle Bekkering won gisteren op de Weissensee het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) door in de eindsprint na zestig kilometer Linda Verdouw en Jolanda Langeland ogenschijnlijk zonder al teveel moeite voor te blijven. De Groningse, die de competitie op de Nederlandse kunstijsbanen met grote voorsprong leidt, pakte zo de vierde titel op rij in Oostenrijk. Elma de Vries (Haule) probeerde het nog solo, maar liet zich na twintig kilometer weer terugzakken in het peloton.

Weervrijdag, 27 januari 2006

Opklaringen


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties