De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van dinsdag, 27 januari 2009.

Cultuurdinsdag, 27 januari 2009

Miriam Ooms wint wedstrijd ‘Kraagstukken’

Leeuwarden - Met de kraag Loop heeft Miriam Ooms de eerste prijs gewonnen in de wedstrijd Kraagstukken. De wedstrijd werd door Kunstfactor samen met het Quiltersgilde en het Fries Museum georganiseerd voor deelnemers aan de cursus Quilten Speciaal. De cursus vond plaats in het kader van de grote quilttentoonstelling die momenteel te zien is in het Fries Museum in Leeuwarden.

Economiedinsdag, 27 januari 2009

Friesland Lease realiseert groei van 10 procent

Drachten – Autoleasemaatschappij Friesland Lease heeft een goed jaar achter de rug. De omzet is vorig jaar gestegen met 10 procent tot 49 miljoen euro. Het aantal auto’s in beheer nam toe met 8,9 procent tot ruim vijfduizend. De extra omzet is gerealiseerd met een stabiel personeelsbestand. Volgens directeur Jan Baljeu was dat mogelijk door efficiëntieslagen en automatisering. ,,In drie jaar tijd hebben we een verdubbeling in omzet weten te realiseren. Het personeelsbestand is al die tijd met veertig mensen stabiel gebleven.”

Economiedinsdag, 27 januari 2009

Hoge opbrengst van suikerbieten in 2008

Bergen op Zoom - De telers van suikerbieten hebben in het afgelopen seizoen een grote oogst gerealiseerd. Uit gegevens van het onderzoeksinstituut van de suikerbietenteelt IRS en de verwerkingsorganisatie Suiker Unie blijkt dat er in Nederland gemiddeld per hectare 12,3 ton suiker is geoogst. Dat is per hectare 1,2 ton hoger dan de recordopbrengsten van 2007 en 2005.

Economiedinsdag, 27 januari 2009

Pensioenfondsen willen meer tijd voor aanvulling

Den Haag - De Nederlandse pensioenfondsen willen meer tijd voor de aanvulling van hun buffers. Door de financiële crisis zijn de buffers van de fondsen in het afgelopen jaar fors kleiner geworden. Daardoor bestaat de kans dat de uitbetalingen van pensioenen voor de langere termijn onvoldoende gewaarborgd zijn. Volgens de regels die nog maar kort geleden zijn ingevoerd moeten de fondsen binnen drie jaar weer voldoende zijn gevuld.

Hoofdartikeldinsdag, 27 januari 2009

Treurigheid over hufterigheid...

Voor wie wil somberen zijn er voldoende redenen om treurig te zijn over de Nederlandse samenleving. De hufterigheid van sommige jongeren en volwassenen op straat is genoegzaam bekend; net als de veel meer voorkomende onbeleefdheid. Treinexploitant Arriva is niet voor niets een actie begonnen voor wat meer beleefdheid in de treinen en op de perrons. Verkeersregels worden massaal overtreden en de politie is niet in staat een adequaat handhavingsbeleid te voeren. Hangjongeren maken buurten onveilig en tussen etnische groepen zijn in wijken in grote steden permanente spanningen. Politie en ME moeten ‘risicowedstrijden’ in het voetbal begeleiden, anders wordt het vechten geblazen of worden vernielingen aangericht. En in de stadions houdt een fatsoenlijke burger het soms niet uit vanwege de beschamende teksten van spreekkoren die op de tribunes worden aangeheven. De criminaliteit onder bepaalde groepen in de bevolking is hoog en justitie is slechts in beperkte mate in staat de ettertjes en de veelplegers aan te pakken.

Regiodinsdag, 27 januari 2009

Nieuwe school valt niet goed in ‘Burgum’

Burgum - De gemeente Tytsjerksteradiel heeft bezwaren tegen de komst van een nieuwe school voor ‘persoonlijk onderwijs’ in Hurdegaryp. De animo voor deze school onder Friese ouders is niet zo groot als het stichtingsbestuur heeft berekend, vermoedt de gemeente.

Regiodinsdag, 27 januari 2009

In de politiek hebben je afspraken consequenties

Leeuwarden - Wat opvalt als de jeugd politiek mag beslissen over ingediende voorstellen: het voorstel dat het slechtst onderbouwd is, krijgt de meeste bijval.

Regiodinsdag, 27 januari 2009

NO-Fryslân deelt huizenbouw

Kollum - De Nofa-gemeenten gaan nauwer samenwerken op woningbouwgebied. De bouwplannen worden beter op elkaar afgestemd en de gemeenten schuiven onderling, als de provincie daarvoor toestemming geeft, met het contingent (hoeveelheid te bouwen huizen).

Regiodinsdag, 27 januari 2009

Relatief weinig drop-outs in Fryslân

Leeuwarden - Relatief weinig jongeren in Fryslân stoppen met hun opleiding, voordat ze een diploma hebben behaald. Het aantal drop-outs ligt onder het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Regiodinsdag, 27 januari 2009

‘Beleefdheid in trein slijt langzaam weg’

Leeuwarden - Het is eigenlijk jammer dat het nodig is, vindt Liesbeth de Vries van Arriva. Haar treinbedrijf deelt sinds gisteren pennen uit aan reizigers, met daarin een strookje papier met drie tips. Ook de kaartjescontroleurs gaan reizigers op die tips wijzen, en via de omroepberichten klinken de komende weken deze aanwijzingen:

Geloof & Kerkdinsdag, 27 januari 2009

‘Pas op voor plat Godsbeeld’

Nijkerk - Het besef van de heiligheid en schoonheid van God is aan erosie onderhevig. Zowel in moderne hoek, als in de evangelische beweging, stelt dr. Arjan Plaisier: ,,Wanneer traditie en stijl wegvallen, gaan geloof en eredienst drijven op de spontaniteit van de gelovige.”

Geloof & Kerkdinsdag, 27 januari 2009

Kerkmuziek hoeft niet plechtig te zijn, wel majestueus

Johannes Calvijn wordt vaak ten onrechte gezien als iemand die kerkmuziek niet van wezenlijk belang achtte, omdat hij koormuziek en orgelspel niet in de kerkdienst toeliet, stelt dr. Jan R. Luth. De kerkhervormer vond gezongen verkondiging net zo belangrijk als de preek.

Geloof & Kerkdinsdag, 27 januari 2009

Yes, we can

Yes, we can! Het schalde de afgelopen maanden uit de monden van vele Amerikanen die als een man achter een nieuwe charismatische leider aangingen: Barack Obama. Een droom die een andere charismatische leider veertig jaar geleden uitsprak - ds. Martin Luther King - is afgelopen week uitgekomen tijdens de inauguratie van de eerste, weliswaar gemengde, Afro-Amerikaanse president. De ultieme American dream was uitgekomen.

Sportdinsdag, 27 januari 2009

Sjouke Hellinga wint wereldtitel bij masters op de Weissensee

Techendorf - Sjouke Hellingae is gisteren op de Oostenrijkse Weissensee wereldkampioen geworden bij de masters. ,,Hjir ha ik faak fan dreamd’’, aldus de 43-jarige huisschilder uit Broeksterwoude, toen het Wilhelmus voor hem had geklonken.

Sportdinsdag, 27 januari 2009

Russen blijven kijken in Nederlandse korfbalkeuken

Drachten - In de wedloop om de korfbalsport definitief op de kaart te krijgen in Rusland, is het nationale team dezer dagen op trainingsstage in Nederland, de bakermat van het korfbal. In de gloednieuwe Drachtster korfbalhal was hoofdklasser Drachten gisteravond de gastheer van de Russen. Het duel eindigde onbeslist: 21-21.

Sportdinsdag, 27 januari 2009

‘Pijn valt niet te vermijden, maar lijden staat vrij’

In 1982 deed Haruki Murakami (1949) zijn goedlopende jazzclub in Tokio van de hand om zich exclusief aan het schrijven te kunnen wijden. Een drastische maatregel.

Sportdinsdag, 27 januari 2009

Dromen van Elfstedentocht én Vancouver

Techendorf - Koppig, nuchter en eigenzinnig; dat is de Franse marathonschaatser Tristan Loy naar eigen zeggen. In de wielersport was Bernard Hinault daar heel lang het toonbeeld van. Het enige verschil is dat heel Frankrijk weet wie Bernard Hinault is en dat bijna niemand in Frankrijk er ook maar iets van mee krijgt dat Loy in Nederland bij de top zit van het marathonschaatsen. En dat Loy morgen op de Weissensee in Oostenrijk één van de grote favorieten is in de Alternatieve Elfstedentocht.

Sportdinsdag, 27 januari 2009

Duur verlies voor reserves Heerenveen

Waalwijk Het belofteteam van sc Heerenveen heeft gisteravond een dure nederlaag geleden. In Waalwijk verloor de ploeg van trainer Hans de Jong met 3-1 van hekkensluiter RKC.

Sportdinsdag, 27 januari 2009

Snijders komt niet naar SC Cambuur

Leeuwarden SC Cambuur kan de komst van Jong Vitesse-speler Genaro Snijders definitief vergeten. De vleugelspits heeft inmiddels een contractaanbieding van Vitesse gekregen en wil in Arnhem blijven. ,,Ook wij zien namelijk liever dat hij zich hier ontwikkelt”, verwees technisch directeur Marc van Hintum naar de door Vitesse afgewimpelde belangstelling van Cambuur voor Snijders. De Leeuwarders trokken dit weekeinde met Jeffrey de Visscher bovendien al een andere vleugelspits aan.

Sportdinsdag, 27 januari 2009

Schepers (Cambuur) bij Oranje onder 17 jaar

Leeuwarden Bob Schepers, speler van SC Cambuur B1, is opgeroepen voor het Nederlands elftal onder 17 jaar. De Leeuwarder (16) mag volgende week met Oranje -17 mee op een oefentrip naar het Spaanse La Manga. Schepers, die in Leeuwarden eenmaal per week meetraint met de eerste selectie van Cambuur, kreeg eerder dit seizoen een driejarig contract van de eerstedivisionist.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties