De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 27 januari 2012.

Cultuurvrijdag, 27 januari 2012

Bekende Liwwadders in Historisch Centrum

Leeuwarden | Auke de Sloper, Snelle Jelle, de kleine mens en Botte neus. Dertien schilderijen van bekende Liwwadders zijn vanaf 6 februari te zien in Historisch Centrum Leeuwarden.

Cultuurvrijdag, 27 januari 2012

Opera Nijetrijne speelt dit jaar op starteiland bij Sneek

Sneek | Opera Nijetrijne speelt dit jaar de voorstelling Het temmen van de feeks op het starteiland in Sneek. Aanleiding om natuurgebied De Rottige Meenthe in Nijetrijne, thuisbasis voor de opera, in te ruilen voor een andere locatie is dat de gemeentelijke vergunningen niet op tijd rond zijn. Het gaat om een eenmalig uitstapje, zei producent Yvon Scheper vanochtend. ,,Volgend jaar is de openluchtopera weer in Nijetrijne te zien.”

Economievrijdag, 27 januari 2012

Nederlanders spreken massaal spaargeld aan

Leeuwarden | Bij ruim een kwart van de Nederlandse bevolking is in 2011 het spaargeld afgenomen. 37 procent van deze groep zegt niet meer rond te kunnen komen zonder daarbij zijn of haar spaargeld aan te breken. Opvallend is dat van deze mensen 44 procent een hbo- of wo-opleiding genoten heeft en dat driekwart van deze hooggeschoolden 40.000 euro per jaar of meer verdient. Dat blijkt uit het Spaaronderzoek Friesland Bank 2012 onder duizend Nederlanders.

Economievrijdag, 27 januari 2012

Uitbreiding Bolswarder deurenbouwer Ventura

Bolsward | Het bedrijf Ventura Systems in Bolsward laat een nieuwe locatie bouwen. Gisteren is de symbolische eerste paal geslagen op loopafstand van de huidige locatie aan De Marne. Ventura ontwikkelt en produceert deursystemen voor bussen, trams en metro. Bij het bedrijf, dat ontstaan is in 1994, werken tachtig mensen. De investering voor de nieuwbouw bedraagt 3,5 miljoen euro. In juli wordt het pand naar verwachting opgeleverd door Bouwgroep Dijkstra Draisma.

Economievrijdag, 27 januari 2012

Minder bedrijven failliet in het afgelopen jaar

Groningen/Zoetermeer | In het afgelopen jaar zijn 480 ondernemingen in Noord-Nederland failliet verklaard. Dat zijn er 35 minder dan in 2010 (515). Dit meldt de Kamer van Koophandel Noord-Nederland.

Economievrijdag, 27 januari 2012

Eerste Fries verkooppunt voor elektrisch vervoer

Burgum | Bij autobedrijf Schat in Burgum is gisteren het eerste verkooppunt voor verschillende elektrische voertuigen in Noord-Nederland geopend. In het Emobility Center Noord-Nederland worden auto’s, scooters en fietsen verkocht.

Hoofdartikelvrijdag, 27 januari 2012

De bacterie, de zorg en de papieren wereld

De Inspectie voor de Gezondheidszorg daagt drie artsen-microbiologen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam voor de tuchtrechter, vanwege de uitbraak van de Klebsiellabacterie. Als gevolg hiervan kwamen mensen om het leven. De microbiologen hadden adequater moeten reageren op het toenemend aantal besmettingen.

Regiovrijdag, 27 januari 2012

Kritiek van omwonenden op nieuwbouw Thialf

Heerenveen | Centrumbewoners van Heerenveen zijn teleurgesteld in het lokale bestuur. Zij hebben het idee dat de burgers niet worden gehoord in de keuze voor nieuwbouw van ijsstadion Thialf naast het voetbalstadion van sc Heerenveen.

Regiovrijdag, 27 januari 2012

Hele bestuur SP Leeuwarden stapt op

Leeuwarden | De vijf bestuursleden van de SP Leeuwarden zijn gisteravond collectief opgestapt. Zij zijn solidair met Maria de Vries, die eerder deze week opstapte als lid van Provinciale Staten. Het SP-bestuur van Leeuwarden is het met haar 61-jarige oud-vertegenwoordiger in de Staten eens dat met fractievoorzitter Jos van der Horst niet valt samen te werken.

Regiovrijdag, 27 januari 2012

Sint Antoniusplein in Sneek houdt één super

Sneek | In het gebouwencomplex aan het Sint Antoniusplein in Sneek komt geen tweede supermarkt. De gemeenteraad van Súdwest-Fryslân wil dat niet toestaan. Het college van B en W wilde in het nieuw vast te stellen bestemmingsplan wel ruimte inbouwen voor de vestiging van een kleinschalige supermarkt.

Regiovrijdag, 27 januari 2012

Europese allure lonkt voor Bos van Ypeij

Tytsjerk | Dat er een ambitieuze uitbreiding van landgoed Groot Vijversburg zat aan te komen was al een paar jaar bekend. Maar de gisteren gepresenteerde uitwerking van het plan is bijna te verbluffend om waar te zijn.

Sportvrijdag, 27 januari 2012

Takak maakt mogelijk al in Oss debuut Cambuur

Leeuwarden | Een basisplaats zal er waarschijnlijk niet inzitten, maar de kans is zeer aannemelijk dat versterking Jasar Takak vanavond al speelminuten krijgt bij zijn nieuwe club SC Cambuur. Dat is de logische conclusie op basis van de lange lijst afwezige spelers bij de Leeuwarders voor de uitwedstrijd van vanavond tegen FC Oss.

Sportvrijdag, 27 januari 2012

Bouwmeester moet de leiding afstaan aan Xu

Miami | Marit Bouwmeester heeft op de vierde dag van de Miami Olympic Classes Regatta haar koppositie in de Laser Radial moeten prijsgeven. De Wartense noteerde in de zevende en achtste race van gisteren een zevende en een derde plaats. Daarmee moest ze de Chinese Lijia Xu, die naast een zege ook een tweede plaats behaalde, in de rangschikking voor laten gaan. De achterstand op de bronzenmedaillewinnares van de Olympische Spelen van 2008 bedraagt zes punten.

Sportvrijdag, 27 januari 2012

Morgelijk breuk tussen Anema en BAM-ploeg

Leeuwarden | Er komt mogelijk een breuk tussen Jillert Anema en zijn manschappen en hoofdsponsor BAM. De onderhandelingen over de contracten voor de Olympische Spelen verlopen uiterst moeizaam. ,,We hebben een goed plan, maar hebben een aanbod van de sponsor ontvangen dat twintig procent lager ligt en waarin een damesteam is opgenomen.” De coach en zijn topschaatsers Jorrit Bergsma, Bob de Vries, Arjan Stroetinga en Bob de Jong overwegen op te stappen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties