De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van maandag, 27 februari 2006.

Achtergrondmaandag, 27 februari 2006

Hoge straffen, nieuwe problemen

De laatste jaren is het aantal veroordelingen tot een levenslange gevangenisstraf explosief gestegen. In de regel wordt de straf opgelegd in (meervoudige) moordzaken. In 2004 waren het zes veroordelingen, vorig jaar negen, een absoluut record. Ter vergelijking: tussen 1945 en 1981 werd het levenslang slechts twee keer uitgesproken, tussen 1982 en 1991 drie keer. Momenteel zitten in Nederland dertig mensen levenslang vast, van wie achttien onherroepelijk. De andere twaalf zijn nog aan het procederen.

Analysemaandag, 27 februari 2006

Vrouwen willen helemaal geen carrière

De PvdA wil van kinderopvang een basisvoorziening maken. De achterliggende gedachte is dat de arbeidsparticipatie van vrouwen omhoog moet. Maar kinderopvang is geen wondermiddel zoals velen, ook politici, denken. De meeste Nederlandse vrouwen ontbreekt het aan ambitie. Zij willen geen carrière, maar willen moederen, stelt Wim Orbons.

Bijschriftmaandag, 27 februari 2006

Crisis

Er zijn dagen in een mensenleven dat alles op z’n kop komt te staan

Cultuurmaandag, 27 februari 2006

‘Driekoningenavond’ is magnifiek toneel

Als Tryater nou eens Teu Boermans voor een seizoen inhuurt als gastregisseur. Dan hoef je geen excuusbrieven meer te sturen, lopen er geen mensen weg tijdens de voorstelling en hoef je je na afloop van de première niet in allerlei mediale bochten te wringen om je kunstopvatting te legitimeren en tegen heug en meug in te verdedigen. Want wat hij met Driekoningenavond van William Shakespeare door De Theatercompagnie laat zien, is in één woord magnifiek!

Cultuurmaandag, 27 februari 2006

Twee drummers als een tweeling bezig

Op doktersadvies moest schrijver Jan Wolkers gisteren verstek laten gaan bij het concert van Drummers Double Bill in de Leeuwarder Harmonie. Vorig jaar werd deze tournee al in geprogrammeerd en Wolkers zou niet alleen de gedichten leveren, waarop de composities werden gemaakt, maar hij zou die ook voordragen tijdens het concert. Echter, een tournee van twintig concerten was te veel voor het broze gestel van de bejaarde schrijver. Leeftijd eist zijn tol. Jammer.

Cultuurmaandag, 27 februari 2006

Toneel is dé plek van Theo Maassen

Vroeger, wanneer hij met zijn ouders naar De Efteling ging, spraken ze altijd een centraal punt af waar ze naar toe konden gaan in het geval dat ze elkaar kwijt zouden raken. Volgens Theo Maassen in zijn nieuwste theatershow Tegen beter weten in , hebben wij geen centraal punt meer nu we de weg zijn kwijtgeraakt.

Hoofdartikelmaandag, 27 februari 2006

Televisie, seks…

Het begint door te dringen: de televisie kan een bron zijn van onsmakelijk en schadelijk vermaak. Het CDA wees er al eerder op en nu komen PvdA en VVD ook in actie tegen met name de seksueel getinte videoclips op commerciële muziekzenders. Het CDA-Kamerlid Atsma heeft al actie ondernomen: hij ging in gesprek met de zenders om te praten over aanpassing van de clips. Volgens hem willen de zenders met de Kamer overleggen.

Regiomaandag, 27 februari 2006

Roofvogels vaker bejaagd

Leeuwarden – Roofvogels in Nederland worden vaker bejaagd, en zelfs vergiftigd. Ook komt het steeds meer voor dat de nesten worden vernield, zodat de jongen geen levenskans hebben. Dat heeft de Werkgroep Roofvogels Nederland (WRN) na onderzoek vastgesteld.

Regiomaandag, 27 februari 2006

Tap blijft dicht in café bij Damshûs

Nij Beets – Of bezoekers straks ook echt een borreltje kunnen nemen in het café? Wander Veenstra, gids van het openlucht laagveenderij museum It Damshûs in Nij Beets moet er hartelijk om lachen. ,,Néé, gjin drank hjir. Dan moatte de minsken it doarp mar yn, dêr binne noch wol twa kroegen.’’

Regiomaandag, 27 februari 2006

Prijs voor aaisiker die het eerste ei vindt én laat liggen

Leeuwarden - Het VARA-radioprogramma Vroege Vogels heeft een prijs uitgeloofd voor de vinder van het eerste Friese kievitsei, mits deze het ei niet opraapt maar laat liggen.

Regiomaandag, 27 februari 2006

Nooit meer de laatste nieuwtjes bij ’t biljart

Franeker – Wie ziek is, kan rekenen op een bezoekje. Of een kaartje. En wie jarig is, trakteert de hele ploeg. De leden van de biljartvereniging van de Bejaardensoos Franeker vormen een echte vriendenploeg, zegt Jelte van Langen van de vereniging. Maar ja, het einde is in zicht. De biljarters moeten na dit seizoen uit het zaaltje in het Earmhûs in Franeker. De gemeente Franekeradeel wil het pand verkopen. En een nieuwe locatie? Die hebben de Franeker senioren nog niet gevonden.

Regiomaandag, 27 februari 2006

‘Noorden is slechte regio voor jeugd’

Harlingen – Kinderen uit het Noorden lopen een grotere kans op een leven in slechte gezondheid, in armoede, zonder werk of in de jeugdcriminaliteit, dan kinderen uit de rest van het land. Na de grote steden zijn Groningen en Fryslân de slechtste regio’s om op te groeien. Dat blijkt uit het rapport Kinderen in Tel van het Verweij-Jonker Instituut. Kinderen uit het Gelderse Rozendaal hebben de beste leefomstandigheden en daarmee de ‘beste kans op een lang en gelukkig leven’. In Rotterdam zijn de leefomstandigheden het slechts, maar Harlingen zit daar vlak achter, blijkt uit het rapport, dat is opgesteld in opdracht van kinderrechtenorganisaties als Unicef en Jantje Beton. In de top-vijftig van minst kindvriendelijke gemeenten staan als Friese gemeenten ook Leeuwarden, Bolsward, Smallingerland, Kollumerland, Sneek en Franekeradeel. In Fryslân is de jeugd op Terschelling het best af: het eiland staat op vijf bij de ‘goede gemeenten.’ De onderzoekers hebben op basis van twaalf indicatoren een rangorde gemaakt van gemeenten met de slechtste leefomstandigheden voor kinderen. Zaken als kindersterfte, kindermishandeling, spijbelgedrag, jeugdwerkloosheid en het aantal kinderen in achterstandswijken zijn samengevat in een matrix. Deze methode wordt in de Verenigde Staten al veel langer gebruikt.

Geloof & Kerkmaandag, 27 februari 2006

‘Preek moet niet hart van dienst zijn’

Leeuwarden – De preek is een kerntaak voor predikanten én hun trots, maar moet niet langer het hart van de eredienst zijn. Dat schrijft ds. Coen Wessels uit Heerenveen vandaag in Trouw , het dagblad dat ieder jaar een preekwedstrijd organiseert.

Weermaandag, 27 februari 2006

Winters


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties