De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 27 november 2009.

Cultuurvrijdag, 27 november 2009

Auditie voor Europese jeugdbrassband 2010

Leeuwarden - Friezen kunnen volgend jaar weer meespelen in de Europese Jeugdbrassband. Op 28 en 29 december vinden in Utrecht de Nederlandse audities plaats voor de deelname aan deze jeugdbrassband. Het jaarlijkse projectorkest komt op 24 april 2010 voor het eerst in het Oostenrijkse Linz bijeen en wordt op 2 mei weer ontbonden. In de tussentijd geeft het een aantal concerten tijdens de Europese Brassband Kampioenschappen in het Brucknerhaus.

Cultuurvrijdag, 27 november 2009

Iepenloftspul Opsterlân speelt Robin Hood

Hemrik - Het Iepenloftspul Opsterlân voert in 2010 Hoe no, Robin Hood? op in de bossen van Sparjeburd in Hemrik. Dat heeft een woordvoerder van het iepenloftspul bekendgemaakt.

Economievrijdag, 27 november 2009

Opzet BioVak groeit in 2010 sterk

Zwolle - De organisatie van de biologische vakbeurs BioVak heeft de koers sterk gewijzigd. Op de beurs van 20 en 21 januari in Zwolle zal de focus niet alleen meer liggen op de biologische boeren maar op de gehele biologische sector, van producent tot verwerker en van groothandel tot horeca.

Hoofdartikelvrijdag, 27 november 2009

Erfgoed: van kostenpost...

Volgende maand komt een einde aan een prestigieus tienjarenplan dat Nederland mooier moest maken. Belvédère heet het project dat in 1999 gelanceerd werd. Het is in veel opzichten een succes geweest. De afgelopen tien jaar is het denken over cultureel erfgoed ten goede veranderd. Voorheen was monumentenzorg bijvoorbeeld een tamelijk geïsoleerde bezigheid. En cultureel erfgoed werd vaak niet als zodanig herkend, laat staan erkend. De planners en ruimteverkavelaars hebben er decennia lang geen enkele moeite mee gehad om meanderende stroompjes glad te trekken, glooiingen en houtwallen te slechten of pingo’s vol te schuiven met zand. Zo er al draagvlak gevonden werd voor het behoud van een of ander, dan werd het beheer en het eventuele herstel ervan toch vooral gezien als een kostenpost.

Regiovrijdag, 27 november 2009

Geen opslag van CO2 in de Friese bodem

Leeuwarden - Gedeputeerde Staten (GS) van Fryslân willen geen CO2-opslag in de Friese bodem. Het is volgens GS geen oplossing die bijdraagt aan vermindering van fossiele brandstoffen. Bovendien is het nog te onduidelijk wat de risico’s van de opslag zijn. De provincie blijft wel projecten in de buurprovincies steunen.

Regiovrijdag, 27 november 2009

Bij gebrek aan geld moet hulpverlener creatief zijn

Leeuwarden - Hulpverleners zullen vaker moeten samenwerken of met slimme ideeën moeten komen om mensen te kunnen helpen die dakloos (dreigen te) worden. Zulke alternatieven van de bestaande praktijk zijn nodig omdat het rijk flink dreigt te bezuinigen op de sector.

Regiovrijdag, 27 november 2009

Dokkum blijft bij REC-besluit

Dokkum - Het besluit van de gemeente Dongeradeel om het contract met afvalverwerker Omrin op te zeggen, is op de juiste manier genomen. Er wordt dan ook geen enkele stap gezet om dit terug te draaien.

Regiovrijdag, 27 november 2009

Vier generaties met steeds dertig jaar leeftijdsverschil

Warten/Ugchelen - Met de negentigste verjaardag vandaag van Tjerk Adema, geboren in Wartena, zijn vier generaties Adema’s precies drie ronde tientallen van elkaar verwijderd.

Regiovrijdag, 27 november 2009

Het onderzoek naar de ontvoerde Olga zit vast

Leeuwarden - Het onderzoek naar de ontvoerde Olga uit Groningen zit op dit moment vast. Dat zegt een woordvoerder van de Friese politie. De politie is op zoek naar Olga in de ontvoeringszaak van een vrouw uit Jislum. Die vrouw werd zaterdag 7 november in de Leeuwarder Vossenparkwijk meegenomen door twee mannen en vervolgens bijna een week vastgehouden.

Geloof & Kerkvrijdag, 27 november 2009

Niet één recept voor kerkgroei

Drachten - Zie je dat een kerk elders groeit, probeer het succes dan niet te kopiëren. Mensen willen geen namaak, ze gaan liever voor het origineel, klonk gisteren tijdens het Debatcafé in de Oasekerk in Drachten. Er is ook niet één recept om een vitale kerk te worden, maar je geloof fier laten zien en uitdragen helpt al aardig.

Geloof & Kerkvrijdag, 27 november 2009

PKN: begroting 2010 voor kerkenwerk 67 mljoen

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland heeft voor haar kerkenwerk volgend jaar ruim 67 miljoen op de begroting gezet. Vandaag worden de plannen voor volgend jaar besproken door de kleine synode.

Sportvrijdag, 27 november 2009

Dames Heerenveen blijven op nul staan

Sneek - Een moeilijk bespeelbaar veld, twee tegengoals op ongelukkige momenten en tot slot een fikse regenbui. De vrouwen van sc Heerenveen hadden gisteren een teleurstellende avond in Sneek. AZ, koploper in de eredivisie, keerde met drie punten terug naar Alkmaar.

Sportvrijdag, 27 november 2009

Oude races bekijken, als motivatie voor de skate-off

Heerenveen - Een skate-off die van groot belang is voor de gedroomde route naar deelname aan de Olympische Spelen: zo liet het tweedaagse schaatstussendoortje in Thialf zich het beste omschrijven. Gistermiddag rond de klok van één uur zaten de laatste schreden erop. En waren er winnaars, en verliezers. Rijders met geknakt vertrouwen, maar ook rijders met herwonnen vertrouwen. Zoals de Friezinnen Ingeborg Kroon en Marrit Leenstra. En Elma de Vries, die had ook alle reden tot lachen.

Sportvrijdag, 27 november 2009

Huymans wil ondanks reserverol slagen bij SC Cambuur

Leeuwarden - De competitie is alweer bijna halverwege en dat het goed gaat met SC Cambuur moge duidelijk zijn. Daarentegen gaat het minder goed met Dave Huymans. De middenvelder van Cambuur heeft in de zeventien competitiewedstrijden dit seizoen slechts vijf keer een gedeelte van een wedstrijd meegespeeld.

Sportvrijdag, 27 november 2009

Cambuur kan periodetitel winnen

Leeuwarden Jeffrey de Visscher keert vanavond terug in de basiself van SC Cambuur. Hij zal hangend op rechts starten op bezoek bij FC Zwolle, waarvan Cambuur sinds maart 2005 niet meer in een uitwedstrijd wist te winnen. Als de ploeg van trainer Stanley Menzo die ban breekt, wint Cambuur meteen de tweede te vergeven periodetitel van de competitie. Dat gebeurde voor het laatst in het seizoen 2001-2002 onder trainer Gert Kruys. De club leidt na acht duels de dans met negentien punten. Menzo kon gisteren op de laatste training over een redelijk fitte groep beschikken, al haakte rechtsback Nuelson Wau tijdens de oefensessie af. Hij was de hele week al niet fit. Kevin Diaz is er vanavond ook niet bij: hij is ziek. Reservedoelman Robbert te Loeke moest de training staken nadat hij door zijn rug was gegaan. Vermoedelijke opstelling: Meul; Van der Ree, Hese, Van Boxel, Rustenberg; De Visscher, Beekmans, Van der Heide, Guijt; Maachi, De Vries.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties