De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 27 december 2002.

Achtergrondvrijdag, 27 december 2002

De onuitgepakte cadeautjes onder de mensen

Groningen –Wachten en nietsdoen: voor ernstige en meervoudige gehandicapten vult dit een belangrijk deel van de dag. Het onvermogen van deze groep om te reageren op leuke en vervelende dingen, zorgt dat er weinig voor hen wordt georganiseerd en dat er nauwelijks rekening met hun wensen wordt gehouden.

Hoofdartikelvrijdag, 27 december 2002

In de nagalm van Kerst

27 december. De eerste dag na de Kerst. Die vaak wat aarzelend lijkt te beginnen. Velen blazen wat uit en gaan nog niet aan het werk. Dat duurt nog een paar dagen.

Regiovrijdag, 27 december 2002

Vrouw (72) uit IJlst thuis bruut overvallen

IJlst – Een 72-jarige vrouw is op kerstavond op brute wijze door twee mannen in haar woning aan de Sikko Sjaerdemastraat in IJlst overvallen.

Regiovrijdag, 27 december 2002

Nieuwe luxe snelbus flink stuk duurder dan Interliner

Heerenveen – Het vervangen van de Interliner-busdiensten door de zogenoemde Q-liner leidt op sommige trajecten tot extreme prijsverhogingen.

Regiovrijdag, 27 december 2002

Natuurgebied is slecht voor ooievaars

Spanga - Ooievaars en weidevogels hebben er geen baat bij dat er steeds meer natuurterreinen komen waar het gras pas in juli gemaaid mag worden. In het lange gras kunnen de vogels amper wormen vinden.

Regiovrijdag, 27 december 2002

‘Piksjitte, eins is it mar in dom spultsje’

Earnewâld – ,,Eins is it mar in dom spultsje, mar it giet om de gesellichheid no?’’. Hindrik Wester uit Earnewâld schuift na deze woorden zijn blokje over het ijs richting de ‘ pik ’, in een poging ’m te raken. Hij is één van de ongeveer dertig, hoofdzakelijk volwassen, mannen die dinsdag deelnamen aan het zogenoemde piksjitten op it Earnewâldster Wiid.

Regiovrijdag, 27 december 2002

Plan gemeentehuis wankelt

Schiermonnikoog – Het plan om het gemeentehuis van Schiermonnikoog gedeeltelijk nieuw te bouwen, wankelt. Tweederde van de raad wil geen extra geld op tafel leggen, terwijl de bouwkosten hoger uitvallen. Daarnaast steggelen politie en gemeente, die samen gebruik maken van het pand, over de verdeling van de kosten.

Regiovrijdag, 27 december 2002

Drogeham wil herstel van historische paden

Drogeham – Drogeham is bezig met een plan om de historische paden in en rond het dorp te herstellen. Een werkgroep in oprichting brengt momenteel de geschiedenis van de routes in beeld.

Regiovrijdag, 27 december 2002

Cultuurhistorisch centrum Het Bildt in geldnood

Sint Annaparochie - Het Bildts Kultuurhistorys Informasysintrum (BKI) verkeert in financiële nood. Het BKI heeft aan de gemeente ’t Bildt een extra subsidie gevraagd van 7172,05 euro.

Geloof & Kerkvrijdag, 27 december 2002

‘Genoeg stof voor Heilsfontein’

Heerenveen - Na 51 jaar alle maanden de Heilsfontein te hebben volgeschreven, mag het nu genoeg zijn. De afgelopen dagen viel het Pinkster-evangelisatieblad voor het laatst in 20.000 brievenbussen in het hele land. Maker Evert van der Molen uit Heerenveen stopt vooral vanwege zijn hoge leeftijd: 85 jaar.

Geloof & Kerkvrijdag, 27 december 2002

Studiedagen over christelijke pedagogiek

Leeuwarden - Drie protestants-christelijke lerarenopleidingen houden volgend jaar twee studiedagen over christelijke pedagogiek. Zij doen dat om de pedagogiek uitdrukkelijker aan de orde te stellen in de opleidingen.

Sportvrijdag, 27 december 2002

Van der Veen op herhaling bij NK marathon

Heerenveen – Twee jaar geleden werd het nog ‘boerenslimheid’ genoemd, donderdagmiddag liet Bertjan van der Veen zien dat de nationale titel toen geen toeval was. De Jouster ging in Heerenveen op herhaling en was zijn medevluchters opnieuw te slim af. Van der Veen ontliep in de finale de sprint en bekroonde zijn eerste zege in Thialf met goud.

Sportvrijdag, 27 december 2002

Jenita Hulzebosch-Smit volgt zus Gretha op

Heerenveen - Jenita Hulzebosch-Smit nam donderdagmiddag in Heerenveen de nationale titel marathonschaatsen over van zus Gretha. Hoewel de beide ‘Smitjes’ dit seizoen vooral ook langebaanschaatsen belangrijk vinden, was ook in de marathon op het ijs van Thialf niemand die de beiden kon volgen.

Sportvrijdag, 27 december 2002

Piet de Boer wil geen Trabantje zijn in race

Heerenveen – Piet de Boer uit Weidum was donderdagmiddag op het kunstijs van Thialf in Heerenveen alle andere B-rijders te snel af. In de finale kneep de inmiddels 37-jarige boer er tussenuit toen iedereen zich opmaakte voor een sprint van zeventien man die een ronde voorsprong hadden genomen op het peloton.

Sportvrijdag, 27 december 2002

‘Koersen op WK? Niks mee te maken, dat is dan 20 euro’

In clubblad De Meet van wielerformatie Otto Ebbens /Tabak Keuken-formatie maakt de redactie zich zorgen om het verbod op tabaksreclame, sinds 8 november. Het rood-witte tenue heeft ook nog eens verdacht veel weg van de vormgeving op een pakje Marlboro.

Sportvrijdag, 27 december 2002

Komet wint Grote Kerstprijs

Wolvega - Komet November heeft donderdag op Drafcentrum Wolvega de Grote Kerstprijs op zijn naam geschreven. De lucratieve R Kerst Stakes voor driejarige dravers werden opgeëist door Rhodos Oldeson en Ritzy Boko.

Sportvrijdag, 27 december 2002

‘Als moslim heb ik wel geleerd om te accepteren’

Leeuwarden - Magan Tahir weet hoe het voelt om van de ene op de andere dag niet meer te kunnen lopen. Hij weet ook hoe het is als vandaag nog niet zeker is of er morgen wel iets te eten is. De nu 24-jarige Somaliër groeide op in de straten van hoofdstad Mogadishu, verliet zijn geboorteland in een tijd van oorlog, armoede en geweld.

Weervrijdag, 27 december 2002

(Mot)regen

Vandaag eerst nog regen of motregen, vanmiddag meest droog weer. De wind is matig tot krachtig, komend uit zuid tot zuidoost. Overdag 8 of 9 graden. Morgen regenachtig, in de nacht opklaringen en 3 of 4 graden. Waarschuwing: blijvend kans op mist.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties