De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van woensdag, 27 december 2006.

Agendawoensdag, 27 december 2006

Klassiek

Cultuurwoensdag, 27 december 2006

Energiek spel Rotterdammers

Het Rotterdams Kamerorkest is een jong orkest, in 2000 opgericht door dirigent Conrad van Alphen. Het orkest bestaat uit jonge gedreven musici die staan voor een perfecte en muzikale uitvoering van de te spelen werken. Naast optredens in Nederland, zoals in De Doelen in Rotterdam en het Concertgebouw in Amsterdam, geeft het orkest in verschillende bezettingen ook concerten in andere Europese landen. Bovendien zijn er plannen voor een concertreis naar Amerika, Zuid-Afrika en Rusland.

Cultuurwoensdag, 27 december 2006

‘Liuwehert’ sterk door de enorme eenvoud

De nieuwe familieproductie van Tryater, Liuwehert, is een vrolijke voorstelling geworden over de dood van twee kinderen. Het is een gewaagde, maar geslaagde onderneming. Toen destijds het boek van Astrid Lindgren verscheen met het verhaal over de dappere broertjes Leeuwenhart die de dood verkiezen boven het verliezen van hun vriendschap, leidde dat tot veel commotie. Het boek zou het hiernamaals zo mooi voorspiegelen dat kinderen daardoor aangemoedigd konden worden om voor de dood te kiezen.

Cultuurwoensdag, 27 december 2006

Vette knipoog naar uitdijende Fries

Theatergroep SULT bestaat tien jaar en viert dat met de familievoorstelling In Wintermearke, een variant op Shakespeares’ A Winter Tale. Een humoristische voorstelling met fitnessapparaten, streetdance en stripfigurenkostuums. ,,En met een vette knipoog naar de almaar uitdijende Fries”, zegt Pieter Stellingwerf, regisseur en mede-oprichter van Sult. Vrijdag is de première, in de sporthal van Koudum.

Expowoensdag, 27 december 2006

Appelscha, Bezoekerscentrum: expo ‘Vogels in de winter’, t/m 15 mrt.

Hoofdartikelwoensdag, 27 december 2006

Het woord...

In haar kersttoespraak heeft de koningin zich gewaagd aan een ‘fenomenologie’ van het woord. Ze gaf beschouwingen over het wezen en de werking van het woord, diens waarde, betekenis en plaats in de sociale werkelijkheid. De koningin sprak ook over het woord als weerwoord. Het woord wordt niet zomaar gesproken, het roept een werkelijkheid op waarin ook anderen leven. In dat verband sprak de koningin over de eerbied die mensen voor elkaar moeten hebben in een samenleving. Die komt tot uitdrukking in normen van moraal en beschaving, de basis van een samenleving. Interessant was haar opmerking dat respect (voor anderen) begint met zelfrespect, een geloof in eigenwaarde. Daaruit voort vloeit het besef van de waarde van anderen en van gedrag jegens de ander; wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Regiowoensdag, 27 december 2006

Naheffing privégebruik dienstauto’s

Leeuwarden - De Belastingdienst wil van de provincie Fryslân een bedrag van 60.000 euro voor het gebruik van dienstauto’s voor privédoeleinden en nevenfuncties door gedeputeerden. Volgens een woordvoerder van de provincie is er sprake van verschil van inzicht over wat privégebruik is. Ook Commissaris van de Koningin Nijpels heeft een naheffing gekregen.

Regiowoensdag, 27 december 2006

De omballing van ’n schip als werkproject

BAUKE BOERSMA Makkum - ,,De kracht van dit project?” Karel Helder kijkt even om zich heen. ,,Dat is de combinatie van het behoud van cultureel erfgoed en het bieden van perspectief aan moeilijk plaatsbare werklozen.”

Regiowoensdag, 27 december 2006

Meer toezicht ziekenhuis

Heerenveen - Een meerderheid van de Nederlandse ziekenhuizen wil meer beveiligers aannemen en meer cameratoezicht toepassen om de situatie veiliger te maken. Dat blijkt uit een enquête van RTL Nieuws en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De ziekenhuizen denken dat de extra veiligheidsmaatregelen veel extra geld kosten, en hopen dat de overheid hen tegemoet wil komen. Ziekenhuizen hebben regelmatig te maken met bijvoorbeeld insluipers en diefstal. Ze geven samen al ongeveer 50 miljoen euro per jaar uit aan beveiligingsmaatregelen.

Regiowoensdag, 27 december 2006

Philadelphia claimt schade noodopvang

Witmarsum - De Stichting Philadelphia Zorg heeft een rechtszaak aangespannen tegen de eigenaar van de noodopvang in Witmarsum, T. van der Molen. Begin 2006 werden beide partijen het in principe eens over de verkoop van het voormalige klooster, maar dat ging uiteindelijk niet door, ook omdat de daar gehuisveste asielzoekers niet op tijd elders konden worden ondergebracht. Philadelphia wil een redelijke vergoeding voor de ontwikkelkosten die gemaakt zijn naar aanleiding van die voorlopige overeenkomst. Overleg leverde niets op, vandaar dat de gang naar de rechter wordt gemaakt.

Regiowoensdag, 27 december 2006

Kerst veel buitenshuis gevierd

Leeuwarden - Families vieren kerst steeds vaker buitenshuis. Bungalowparken in Fryslân zaten de afgelopen kerstdagen volgeboekt. Uit eten gaan is vooral populair op tweede kerstdag. Daarnaast trekken veel mensen erop uit voor een boswandeling of bezoek aan een attractiepark.

Geloof & Kerkwoensdag, 27 december 2006

Kerst veelkleurig gevierd

Leeuwarden - Op zeer gevarieerde wijze is in Fryslân de geboorte van Christus herdacht en gevierd. In kerk, ziekenhuis en gevangenis klonk de boodschap van kerst. De kerstdiensten, missen, kerstmusicals en andere activiteiten trokken bomvolle kerken.

Sportwoensdag, 27 december 2006

Rypstra verrast op halve marathon

Sint Jacobiparochie - Douwe Peter Rypstra heeft zaterdag verrassend de Ronde van Sint Jacob gewonnen. Op de halve marathon liep de Oentsjerker meer dan een minuut weg van Saco Hemstra en liet 1.17,33 klokken.

Sportwoensdag, 27 december 2006

Volleyballers Sneek niet door in beker

Sneek - VC Sneek is zaterdag in eigen hal uitgeschakeld in de strijd om de nationale volleybalbeker. De Snekers speelden te wisselvallig om Ekspalvo van de winst af te kunnen houden en verloren met 3-1 in het duel uit de achtste finales.

Sportwoensdag, 27 december 2006

Grote Kerstprijs in Wolvega kent superfinish

Wolvega - Zelden was een finish mooier dan die gistermiddag in de Grote Kerst Prijs in Wolvega. Drie paarden stormden naast elkaar op de streep af, strijdend om de winst, maar ze werden binnendoor met een ultieme jump op de streep verrast door Ulriek Ravestein. De pas vierjarige merrie zorgde aan 17 tegen 1 in haar eerste optreden tegen de oudere toppers voor een sensatie.

Sportwoensdag, 27 december 2006

Onwennige Kramer tweede in Kerstcross

Oldeberkoop - De Friese mannentoppers hielden zich zondag afzijdig tijdens de zesde editie van de Kerstcross in Oldeberkoop, volgend jaar decor van de noordelijke kampioenschappen. In het Koepelbos werd het daardoor een Drents/Groninger onderonsje met als winnaar Olfert Molenhuis. Andrea Deelstra pakte de titel bij de vrouwen.

Sportwoensdag, 27 december 2006

Ritsma houdt alle opties nog open

Heerenveen - Het zou kunnen dat Rintje Ritsma dit weekeinde zijn laatste nationale titelstrijd heeft gereden. Het zou ook best kunnen van niet. De wereldtopper van weleer hield opnieuw alle opties open. ,,Ik heb er nog niet bij stil gestaan”, aldus de man die op het NK allround zesde werd en daardoor reserve is voor het EK allround in Collalbo, half januari.

Sportwoensdag, 27 december 2006

Ruwe en vooral blije Friese schaatsdiamantjes

Heerenveen – In de persoon van Sven Kramer was er afgelopen weekend tijdens de Nederlandse kampioenschappen allround maar één Friese schaatser met de allerbreedste glimlach. Maar de nieuwe nationale kampioen was niet de enige local hero die in Thialf reden tot lachen had. Hoewel iets meer in de schaduw, waren er nog meer blije Friese schaatsers. Zoals de junioren Ingeborg Kroon en Sjoerd de Vries, twee junioren, twee ‘broekies’. Maar wel twee zeer tevreden broekies.

Sportwoensdag, 27 december 2006

Wennemars is de morele winnaar tijdens NK allround

Heerenveen - Sven Kramer stond afgelopen weekend weliswaar als winnaar van de NK allround op het hoogste treetje van het ereschavot, maar de morele winnaar heette Erben Wennemars. Een topsprinter die een overwinning op zichzelf behaalde door aan te tonen dat hij wel degelijk kan allrounden. Brons op een NK allround, ongekend. In Thialf was geen berg hem te hoog en geen afstand te ver. ,,Een heerlijk gevoel’’, daar sprak hij van, na op de tweede 10.000 meter in zijn loopbaan een persoonlijk record te hebben gereden (13.44,58).

Sportwoensdag, 27 december 2006

Kramer en Wüst zijn Nederland ontgroeid

Heerenveen - Nederlands kampioene allround wordt men pas na vier afstanden. Dat hield Ireen Wüst haar gehoor dit weekeinde lang voor. In feite was in Thialf al na één afstand bekend wie de beste was. Wüst dus. Schaatser Sven Kramer besloot vlak voor het NK allround nog even te sleutelen aan zijn ijzers. Want hij was ervan overtuigd dat hij - zelfs wanneer dat experiment verkeerd uitpakte - de nationale titel wel zou oprapen. En terecht, zo bleek. Met overmacht klopte de 20-jarige Fries al zijn concurrenten. Conclusie na een weekendje NK allround: Kramer en Wüst zijn Nederland ontgroeid. Ze hebben hier geen concurrentie.

Sportwoensdag, 27 december 2006

Droomdebuut tegen Excelsior stemt verdediger tevreden

Heerenveen - Met een tevreden gevoel stapte Calvin Jong-A-Pin vier dagen geleden van het veld na het gewonnen thuisduel (2-0) tegen Excelsior. De twintigjarige verdediger debuteerde in die wedstrijd voor 25.000 toeschouwers als basisspeler in de hoofdmacht van SC Heerenveen. De afgelopen dagen kon hij in de nabijheid van de kerstboom nog wat nagenieten van zijn debuutoptreden, maar of hij vanavond in Nijmegen ook oog-in-oog staat met een andere Denneboom, genaamd Romano, is nog onzeker. Jong-A-Pin rekent vooralsnog nergens op.

Weerwoensdag, 27 december 2006

Bewolkt

Vandaag is het koud en bewolkt. Morgen hebben we ook grijs weer met regen of motregen. Het kwik komt dan hoger te liggen rond 7 à 8 graden. De wind is vanmiddag zwak uit het zuiden tot zuidwesten. Morgen waait het matig uit het westen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties