De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 27 december 2007.

Dossierdonderdag, 27 december 2007

Vuistdik eerbetoon aan ‘gozer met kromme poten’

Ze hadden er wat moois van gemaakt, verklaarde Willem van Hanegem op televisie na de presentatie van het vuistdikke boek dat zijn naam draagt en zijn carrière als voetballer en trainer beschrijft. Hij was er van onder de indruk en bekeek met genoegen de vele prachtige foto’s.

Hoofdartikeldonderdag, 27 december 2007

Een andere oudjaarscultuur...

Het was een zeer gemiddelde oudjaarsnacht, de overgang van 2006 naar 2007. Dat was de conclusie die de politieacademie eerder dit jaar trok na een breed onderzoek naar de mate van geweld en overlast tijdens de jongste jaarwisseling.

Regiodonderdag, 27 december 2007

Skarsterlân zonder lokale omroep

Joure - De gemeente Skarsterlân zit na de jaarwisseling zonder lokale omroep. De radio- en televisiezender Oskar RTV verdwijnt na ruim twintig jaar definitief uit de lucht. Vanaf dinsdag worden er geen radioprogramma’s meer uitgezonden en gaat Oskar TV op zwart, meldt de website.

Regiodonderdag, 27 december 2007

Groene stroom kan gewoon het net op

Groningen - De elektriciteit die boeren en tuinders in het Noorden opwekken met windmolens, mestvergisters en wat dies meer zij, kan ook in de toekomst gewoon aan het hoogspanningsnet geleverd worden. In mei brak paniek uit onder de producenten van groene stroom: omdat in de Eemshaven twee grote kolencentrales gebouwd gaan worden, zou het stroomnet over een jaar of vijf ‘vol’ zijn. Tennet, de beheerder van het hoogspanningsnet, heeft nu met de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel een noodoplossing bedacht. De bestaande 220 kiloVoltverbinding van Groningen via Hoogeveen naar Zwolle wordt voorlopig niet gesloopt, maar juist opgewaardeerd. Dat levert 2400 MegaWatt capaciteit op. Alle kleinschalige inititiatieven die bij Tennet of Essent Netbeheer Noord zijn aangemeld, kunnen daardoor worden aangesloten, aldus het netbedrijf.

Regiodonderdag, 27 december 2007

Concurrerend veer naar waddeneilanden

Terschelling - Niet alleen de vrachtvervoerder Rederij Waddentransport, maar ook de passagierslijn Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) mag vanaf volgend jaar af en toe aanleggen aan de beweegbare havenbruggen in Harlingen en op Terschelling en Vlieland.

Regiodonderdag, 27 december 2007

Oude liederen klinken in de Franeker kerk

In veel Duitse kerken wordt een zangdienst in de kerstnacht een Christmette genoemd. Met name in katholieke gemeenten, maar ook in de protestantse en Lutherse kerken wint de Christmette als dienst aan populariteit.

Regiodonderdag, 27 december 2007

Traditionele drukte bij wooncentra

Leeuwarden - Nederlanders hebben tweede kerstdag massaal een bezoek gebracht aan woonboulevards en pretparken. Ook in Fryslân zochten veel mensen de wooncentra op. Op sommige plaatsen ontstonden door de drukte lange files. Ook in de aanloop naar de Kerst was het op veel plaatsen druk. Hier en daar moest de politie het verkeer regelen.

Geloof & Kerkdonderdag, 27 december 2007

Kerstevangelie door Afonso Alves

Leeuwarden - Lichtjestochten, een gratis kerstdiner, levende kerststallen, musicals en natuurlijk de vele kerstvieringen. Kerstmis is op zeer gevarieerde wijze gevierd in en buiten de Friese kerken. Van het kerstevangelie van voetballer Afonso Alves tot een prachtig kerstoratorium.

Geloof & Kerkdonderdag, 27 december 2007

Tienduizenden bij Friese kerstvieringen

Leeuwarden - Volle kerken met tienduizenden kerkgangers, en een zeer divers aanbod van kerstactiviteiten. De geboorte van Christus is zeer uitgebreid herdacht en gevierd door de Friese kerken. Bij de kerstnachtdienst in Sportstad Heerenveen lazen voetballers van sc Heerenveen bijvoorbeeld het kerstevangelie in hun eigen taal: Afonso Alves in het Portugees, Kristian Bak Nielsen in het Deens en Radoslaw Matusiak in het Pools.

Sportdonderdag, 27 december 2007

Schaken als bindende factor in Gronings gezin Mostertman

Groningen - Er staat een schaakbord op de keukentafel bij de familie Mostertman uit Groningen. Niet vreemd, want vader Johan en zijn zoons Milan (14), Xander (13) en Olav (9) zijn fanatieke schakers. Dat de kinderen talent hebben, bewijzen de vele prijzen die ze hebben behaald.

Sportdonderdag, 27 december 2007

FlevOnice voldoet wel aan veiligheid

Biddinghuizen - Op FlevOnice, de kilometers lange kunstmatige natuurijsbaan in Biddinghuizen, zijn van onveilige situaties tijdens marathonwedstrijden geen sprake. Dat stelt de organisatie van FlevOnice in een persbericht. Ook is het niet correct dat reeds geplande marathons zullen worden afgelast.

Sportdonderdag, 27 december 2007

Ernst aan kop in Schaakfestival

Groningen - Sipke Ernst presteert uitstekend op het Schaakfestival in Groningen. Na winst maandag tegen de sterke Griek Stelios Halkias remiseerde de uit Damwoude afkomstige schaker gisteren met Halkias’ landgenoot Hristos Banikas. Beide Grieken zijn met de hoogste rating van alle deelnemers in Groningen aangeschoven.

Sportdonderdag, 27 december 2007

Topass Medo verrassend snel

Wolvega - Op een sfeervolle en prima bezochte Drafbaan van Wolvega heeft Topass Medo gistermiddag de prestigieuze Grote Kerst Prijs weten te winnen. Het paard, een sprinter van weleer, bleek in het stayersnummer verrassend genoeg te beschikken over een lange adem. De karaktervolle merrie won in de modder over 2640 meter.

Sportdonderdag, 27 december 2007

Weerman wint in Reusel

Reusel Jannes Weerman uit Nijeholtwolde heeft gisteren de kerstveldrit van Reusel op zijn naam geschreven.

Sportdonderdag, 27 december 2007

Katipana en Zuiverloon geschorst

Zeist De tuchtcommissie heeft onder anderen Ferdinand Katipana (SC Cambuur-Leeuwarden) en Gianni Zuiverloon (Heerenveen) een schorsing van één wedstrijd opgelegd.

Sportdonderdag, 27 december 2007

Meespelen Breuer is twijfelachtig

Heerenveen - Trainer Gertjan Verbeek van sc Heerenveen heeft nogal wat hoofdbrekens gehad de afgelopen kerstdagen. Hij kampt in de aanloop naar het duel van vanavond tegen Roda JC met flinke defensieve problemen. Verbeek kan in Kerkrade niet beschikken over de geblesseerde Kristian Bak Nielsen (enkel), de deze week zieke Jeroen Drost en de geschorste Gianni Zuiverloon. Daarbij komt nog dat centrale verdediger annex linksback Michel Breuer last heeft van zijn knie en een twijfelgeval is voor de belangrijke ontmoeting met een concurrent voor de bovenste plaatsen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties