De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van dinsdag, 27 december 2011.

Economiedinsdag, 27 december 2011

Eigen Huis wil nieuw onderzoek naar banken

Amersfoort | Vereniging Eigen Huis (VEH) roept de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op om de concurrentieverhoudingen op de Nederlandse hypotheekmarkt opnieuw te onderzoeken. Volgens de organisatie is de situatie op de hypotheekmarkt verslechterd nu BNP Paribas zich uit de markt terugtrekt en SNS Bank zijn verkoopkanalen halveert. VEH is van mening dat de concurrentie in de markt hierdoor verdwijnt en dat de rentemarges weer zullen oplopen.

Hoofdartikeldinsdag, 27 december 2011

In 2011 bewees de senaat zijn belang

In 2011 bleek een politiek instituut ongekend invloedrijk: de Eerste Kamer. Vaak is wel eens meesmuilend gedaan over het bestaan van de senaat. Het werk van de Eerste Kamer verloopt vaak stilletjes en blijft meestal onopgemerkt. Waarom zouden 75 parttime politici, die niet eens rechtstreeks gekozen zijn, het werk van democratisch gekozen Tweede Kamerleden nog eens dunnetjes over moeten doen?

Regiodinsdag, 27 december 2011

Kooprecht huis is funest voor doorstroming

Leeuwarden | Het kooprecht voor huurders is op den duur desastreus voor de sociale huursector. De woningcorporaties raken niet alleen de grip op het aantal sociale huurwoningen kwijt, de maatregel kan ook funest zijn voor de doorstroming.

Regiodinsdag, 27 december 2011

Bij het Nederlands lijkt het wel of alles dezelfde klank heeft

Eindelijk zitten Abiy en Lulu Tsegay uit Kollum op Nederlandse les. Maar gemakkelijk gaat dat niet. ,,Het is bij het Nederlands lastig om de woorden te onderscheiden.”

Regiodinsdag, 27 december 2011

Looddieven teisteren scholen

Leeuwarden | Diefstal van daklood treft steeds meer scholen in Nederland. Verzekeraar Centraal Beheer Achmea meldt dat er sinds begin dit jaar gemiddeld zeven meldingen per week binnenkomen. Per school varieert de hoeveelheid gestolen daklood tussen de tien en de 130 meter.

Geloof & Kerkdinsdag, 27 december 2011

Mis Bonifatiuskerk: 209.000 kijkers

Leeuwarden | Naar het Friese kerstfeest vanuit Leeuwarden van de RKK hebben zaterdagavond honderdduizenden mensen gekeken. De registratie van het concert van De Kast & Friends, Een Kind is ons geboren, dat vorige week woensdag werd opgenomen in de Bonifatiuskerk, zorgde voor 318.000 kijkers. De aansluitende live-uitzending van de kerstnachtmis, waar pastoor Albert Buter voorging, trok 209.000 kijkers, zo blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Geloof & Kerkdinsdag, 27 december 2011

Miljoen kijkers ‘Kerstfeest op de Dam’

Hilversum | De tv-uitzending van Kerstfeest op de Dam van de EO heeft in totaal ruim een miljoen kijkers getrokken. Het kerstspektakel met onder meer Syb van der Ploeg, Frans Bauer en Linda Wagenmakers werd vrijdagavond uitgezonden op Nederland 2 op primetime (20.30 uur). Toen keken 942.000 mensen. Naar de herhaling op zaterdag stemden nog eens 135.000 kijkers af. Kerstfeest op de Dam stond geprogrameerd tegenover kijkcijferhit The Voice of Holland. De talentenjacht van RTL 4 trok 2,85 miljoen kijkers.

Geloof & Kerkdinsdag, 27 december 2011

Paus staat stil bij geweld Afrika en christenvervolging

Rome | Paus Benedictus XVI heeft gisteren de bomaanslagen op kerken in Nigeria veroordeeld. Na het angelusgebed wees de leider van de Rooms-Katholieke Kerk de menigte op het Sint-Pietersplein erop dat christenen met Kerstmis bidden dat geweldplegers niet langer hun slag kunnen slaan. ,,Op dit moment wil ik nog eens onderstrepen dat het geweld een weg is die slechts tot leed, vernietiging en de dood leidt”, zei hij. Het Vaticaan heeft de bomaanslagen op de kerken in Nigeria scherp veroordeeld. Woordvoerder Federico Lombardi sprak van ,,wreedheid en een blinde en absurde haat, zonder respect voor mensenlevens”. Op tweede kerstdag herdenkt de kerk de dood van de heilige Stefanus, de eerste christelijke martelaar.

Geloof & Kerkdinsdag, 27 december 2011

Echte baby in voederbak, evangelie uit Straatbijbel

Leeuwarden | Op zeer diverse wijze is afgelopen dagen in Friese kerken kerst gevierd. In de hervormde kerk in Koarnjum werd tijdens de kerstnachtdienst het kerstevangelie voorgelezen uit de net verschenen Straatbijbel, De torrie van Mattie. De straatbijbel is een hervertelling van het Bijbelboek Matteüs. Tieners hadden gevraagd of ze uit deze Bijbel het geboorteverhaal van Jezus mochten voorlezen. Onbekende termen uit de straattaal werden voor de bezoekers op een beamer geprojecteerd.

Sportdinsdag, 27 december 2011

Er is weer sfeer langs de baan en dat biedt drafsport hoop

Wolvega | De laatste koersdag van het jaar trok gisteren zo’n tweeduidend bezoekers. Zij waren op tweede kerstdag getuige van acht mooie draverijen. Het hoofdnummer om de Grote Kerstprijs leverde de verwachte driestrijd op tussen de toppers Zorban Oldeson, Zandokan Eden en Venividivici Joe. De laatste trok aan het langste eind. Hugo Langeweg senior verzorgde de winnende rit. Hij nam de honneurs waar voor zijn zoon, die met zijn schoonfamilie kerstfeest vierde in Oostenrijk.

Sportdinsdag, 27 december 2011

Antoinette de Jong heeft EK in ’t vizier

Heerenveen | Dat regerend Olympische kampioene Ireen Wüst gisteren op Thialf de kwalificatiewedstrijd over 1500 meter, de aftrap van de Schaatsweek, won was business as usual. Dat Marrit Leenstra uit Wyckel de beste verliezer was leidde evenmin tot consternatie. Maar dat in het legertje vrouwen dat vandaag op de drie kilometer nog serieus meedoet voor een ticket voor de EK allround ook de naam van Antoinette de Jong prijkt was onvoorzien.

Sportdinsdag, 27 december 2011

Huisman piekt op het juiste moment

Heerenveen | Vrijwel ongenaakbaar was Foske Tamar van der Wal dit seizoen op de marathon, maar toen er gistermiddag in Thialf gesprint moest worden om de absolute hoofdprijs blokkeerden de benen. Mariska Huisman uit Andijk snelde de Grijpskerkse, winnares van negen van de twaalf marathonwedstrijden op kunstijs, in de laatste bocht voorbij en kroonde zichzelf voor de tweede maal in haar carrière tot Nederlands kampioene marathonschaatsen. Nog achter Bianca Roosenboom vond Van der Wal zichzelf op de laagste trede van het podium terug.

Sportdinsdag, 27 december 2011

Stroetinga knalt op NK marathon naar record

Met een knallende demarrage reed Arjan Stroetinga zichzelf in de recordboeken. De Friese marathonschaatser won gisteren op Thialf voor de vierde keer een NK en daarmee was een unieke reeks geboren.

Sportdinsdag, 27 december 2011

Jan Scheenstra wint eerste Gaasterlân Run

Sportdinsdag, 27 december 2011

Ver weg van de bal die toch wel eeuwig zal blijven rollen

Moegestreden na zijn jarenlange kruistocht tegen foute figuren en verkeerde gebruiken in de voetbalwereld trad Hugo Borst (15 juni 1962) vorig jaar in een zelfverkozen lommerte. Ver weg van de schijnwerpers van Studio Voetbal en De Wereld Draait Door laat de Rotterdammer de bal de bal, in de wetenschap dat die toch wel eeuwig zal blijven rollen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties