De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van maandag, 27 april 2009.

Cultuurmaandag, 27 april 2009

Händel herdacht met barok en muziek van mp3-spelers

Stralend en massief klonken zaterdagavond de woorden van de openingstekst This is the day van de bruidsmuziek uit 1734 van Händel voor Anna van Hannover en Willem Friso door de Grote Kerk in Leeuwarden. Ook het slotkoor afgesloten met Alleluia amen stond als een huis. In het kader van het Händeljaar - de componist overleed 250 jaar geleden - voerden solisten, koor en orkest van de afdeling Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag deze muziek uit in oorspronkelijke bezetting: koor begeleid door groot achttiende-eeuws orkest met historische instrumenten.

Economiemaandag, 27 april 2009

Friese Wouden proeftuin voor boerenbeleid

Warmond - De Friese Wouden en het Groninger Westerkwartier zijn aangewezen als experimenteergebied voor het nieuwe Europese landbouwbeleid. Minister Verburg van Landbouw trekt tien miljoen euro uit om te kijken hoe landbouw in deze ‘maatschappelijk waardevolle gebieden’ mogelijk blijft.

Hoofdartikelmaandag, 27 april 2009

De cursussen van de overheid...

Overal zijn verplichte cursussen voor - met diploma of met certificaat - maar niet voor het huwelijk en ook niet voor de opvoeding van kinderen. Er zijn wel vrijwillige cursussen voor het huwelijk en voor opvoeding en er wordt gretig gebruik van gemaakt; naar het lijkt steeds meer.

Regiomaandag, 27 april 2009

Als Erik verdrietig is, belt hij met Mieke

Witmarsum - Soms is Erik Koldijk uit Sneek het zat. Dan heeft hij het aan de stok met zijn begeleiders. ,,Ik gooi dan zo een container overhoop”, vertelt hij. Gelukkig heeft hij Mieke Altenburg. Na een praatje met haar of met haar man, bedaart hij meestal wel.

Regiomaandag, 27 april 2009

Het Noorden kan op algen gaan vliegen

Leeuwarden - Een vaste vliegverbinding tussen het Noorden en de Randstad is mogelijk op biobrandstof gewonnen uit algen. Deze zogeheten Noorderluchtlijn vormt een snel, duurzaam en haalbaar alternatief voor de afgeblazen Zuiderzeelijn, denkt het Platform Duurzame Luchtvaart (PDL). Een enkeltje zou 62 euro gaan kosten.

Regiomaandag, 27 april 2009

Wit-Rusland staat komst kinderen Tsjernobyl toch toe

Stiens - De Nederlandse regering en die van Wit-Rusland hebben een akkoord gesloten waardoor het voor kinderen uit de radioactieve omgeving van Tsjernobyl weer mogelijk wordt om in Nederland vakanties door te brengen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte dit gisteren bekend.

Geloof & Kerkmaandag, 27 april 2009

Bijdrage solidariteitskas minder fors verhoogd

Lunteren - De solidariteitsbijdrage voor protestantse gemeenten wordt verhoogd van 5 euro naar 7,50 euro per lid. Het synodebestuur van de Protestantse Kerk in Nederland zag, onder druk van de synode, voorlopig af van een verhoging naar 10 euro per lid. Daarnaast kunnen kerkelijk werkers in bepaalde gevallen predikant worden in de Protestantse Kerk in Nederland.

Geloof & Kerkmaandag, 27 april 2009

Verzoenen met bestaan van conflicten

Tilburg - Kunnen mensen zich met elkaar verzoenen of moeten we ons ermee verzoenen dat er altijd conflicten zullen blijven bestaan? Het christelijke begrip hield filosofen de afgelopen tijd bezig tijdens de Maand van de filosofie.

Geloof & Kerkmaandag, 27 april 2009

‘Help mensen uit slachtofferrol’

Veenendaal - Mensen met schulden vind je in alle lagen van de maatschappij. De kerk kan voor hen een belangrijke rol spelen, klonk zaterdag op een symposium in Veenendaal over kerk en schuldhulp. ,,Het beste dat de kerk deed is dat ze ons geen geld gaf. Het slechtste was dat we geen hulp hebben gehad.’’

Geloof & Kerkmaandag, 27 april 2009

Gratis naar ‘Fries Flevo’ dankzij gulle sponsors

Ureterp - Het christelijke muziekevenement Festival316 op zaterdag 16 mei in Ureterp vraagt dit jaar geen entree aan bezoekers. Dat heeft de organisatie besloten. Reden is dat men zóveel sponsorgeld heeft gekregen dat men helemaal uit de kosten is. Festival316 is een initiatief van jongeren in de omgeving van Ureterp. Die willen met het jongerenfestival evangeliseren en de eenheid tussen christenen bevorderen.

Geloof & Kerkmaandag, 27 april 2009

Besluit over kerksluitingen PKN Leeuwarden van tafel

Leeuwarden - Het voorgenomen besluit van de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente (in wording) Leeuwarden om de Koepelkerk, de Open Hof en de Adelaarkerk te sluiten is van tafel. Welke en hoeveel kerken er dichtgaan blijft voorlopig nog volstrekt onduidelijk. Ook wanneer er wél een besluit komt.

Sportmaandag, 27 april 2009

Draver Ryan G Boko op herhaling in Gouden Swipe

Wolvega - De tienjarige draver Ryan G Boko behoort sinds afgelopen zaterdag tot het exclusieve rijtje paarden dat tweemaal op rij de Gouden Swipe heeft gewonnen. De veteraan leidde zaterdag op de Drafbaan van Wolvega van start tot finish. Hij zette daarbij uit de banden een kilometertijd van 1.14,0 op de klokken. Dat was een fractie langzamer dan een jaar eerder. ,,Maar harder hoefde niet”, aldus Sjoerd van der Galiën, de winnende trainer en rijder.

Sportmaandag, 27 april 2009

Beima soleert in Drenthe naar eerste seizoenszege

Nieuw Amsterdam - Marcel Beima heeft zaterdag de PWZ Zuideveldtour rond Nieuw Amsterdam gewonnen. Voor de wielrenner uit Hurdegaryp was de Drentse klassieker de eerste zege in het shirt van Krolstone.

Sportmaandag, 27 april 2009

Westra boekt eerste profzege

Meerkerk - Lieuwe Westra heeft zaterdag zijn eerste wielerwedstrijd als prof gewonnen. In Meerkerk versloeg de renner in het shirt van Vacansoleil de Duitser Eric Baumann. ,,It seizoen kin foar my no al hast net mear stikken”, reageerde de 26-jarige coureur uit Mûnein. ,,Myn doel is no it WK yn septimber.”

Sportmaandag, 27 april 2009

Voorproefje van finale onbeslist

Heerenveen - Bij sc Heerenveen is iedereen ervan overtuigd dat er dit seizoen een keer gewonnen gaat worden van FC Twente. Na de ontmaskering in Enschede (6-0) eindigde zaterdagavond het voorproefje van de bekerfinale onbeslist. Daarmee verzekerde Heerenveen zich opnieuw van Europees voetbal.

Sportmaandag, 27 april 2009

‘Apart clubje’ groots onthaald op De Bosk

Harkema - Het zijn hectische momenten voor Pieter Spinder, als hij samen met een kleine honderd thuisgebleven man in de kantine verneemt dat Harkemase Boys de zege in Wezep over de streep heeft getrokken. De voorzitter is constant in de weer met zijn mobiele telefoon, daar HHC Hardenberg lijkt te blunderen bij Oranje Nassau Groningen. Geblunderd wordt er, maar het mobieltje blijft overuren maken. De bakker, slager, slijterij: iedereen wordt ingeroepen. Alles om de kampioen koninklijk te eren.

Sportmaandag, 27 april 2009

Harkemase Boys ‘simply the best’ in hoofdklasse C

Harkema - Eerder dan verwacht heeft Harkemase Boys zaterdag voor de tweede keer in de historie de titel in de hoofdklasse op haar naam geschreven. En net als zes jaar geleden was het Gelderse Wezep even van de Harekieten. Het is het kampioenschap van het collectief. Harkemase Boys was dit seizoen simply the best.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties