De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 27 mei 2005.

Bijschriftvrijdag, 27 mei 2005

Lichtpunt

We weten er geen raad mee, met het leed van Naomi.

Dossiervrijdag, 27 mei 2005

‘Heb ik een ander examen gemaakt?!’

Sexbierum – Twee examens gehad, twee keer raar opgekeken. Gisteren viel het nog mee. Werkelijk iedereen vond vmbo wiskunde moeilijk, maar Tjitske Wielenga uit Sexbierum vond het makkelijk. ,,Heel veel hadden het slecht gemaakt, maar ik denk dat ik het heel goed gemaakt heb.’’

Dossiervrijdag, 27 mei 2005

Tweede Kamer maakt einde aan gezellige examentijd

Den Haag – Het is natuurlijk een hoop gestress en geleer in deze twee weken. Maar zo’n examenperiode heeft natuurlijk ook z’n charme. Jarenlang heb je dagelijks met dezelfde mensen op dezelfde vijftig vierkante meter gezeten. Samen neem je nu afscheid van die tijd. De examenperiode zullen we ons ons leven lang blijven herinneren.

Dossiervrijdag, 27 mei 2005

Havo tekenen:

Amsterdam – Het LAKS kreeg al 34.000 klachten over de eerste vier examendagen te verwerken. Deze tussenstand is ongeveer gelijk aan die van vorig jaar, hoewel het LAKS had verwacht veel minder dan de toenmalige 80.000 klachten te krijgen.

Dossiervrijdag, 27 mei 2005

Dockinga loopt voorop met computerexamen

Dokkum – Examenleerlingen aan het Dockinga College, locatie vmbo-tl aan de Woudweg in Dokkum, doen maandag en dinsdag examen per computer. Er zijn landelijk nog maar een stuk of twintig vmbo’s die met Compex experimenteren. Bij Compex kan de nadruk beter gelegd worden op de visuele presentatie: zo kun je ook videootjes verwachten.

Hoofdartikelvrijdag, 27 mei 2005

Het consumentenvertrouwen…

Het is ongrijpbaar: het vertrouwen van consumenten in de economie. Dezer dagen werd duidelijk dat de ‘gemiddelde’ Nederlander – wie dat ook moge zijn – minder vertrouwen heeft in de economie. De afgelopen vier maanden was dat anders: toen was er sprake van groeiend vertrouwen. Vanwaar die omslag? Wie het weet, mag het zeggen. Heeft het te maken met het weer? Met de politiek, bijvoorbeeld Europa? Of met krantenartikelen of televisie-uitzendingen over bijvoorbeeld de te goedkope gulden bij de overgang van de euro? Dat laatste is heel goed mogelijk. De veronderstelling dat Nederland, minister Zalm in het bijzonder, bij de overgang naar de euro te veel heeft ‘weggegeven’, kreeg veel publiciteit. Voor veel Nederlanders was die opmerking het antwoord op hun vage gevoelens van boosheid, verbazing en onduidelijkheid: waarom kan ik minder doen met die euro? Eindelijk was er een verklaring: de euro was bij introductie te duur. En dat verlossende inzicht gaf voeding aan gevoelens: ik moet het maar rustig aan doen met inkopen, met uit eten gaan of met welke besteding ook.

Regiovrijdag, 27 mei 2005

‘Rechtszaak kan niet eindeloos duren’

Leeuwarden – De ivoren-torenrechter is niet meer. De afstand tussen de rechter en de burger wordt steeds kleiner. Dat signaleert Karin Fuhler (44), die vandaag afscheid neemt als rechter van de Leeuwarder rechtbank om vice-president te worden van de sector strafrecht van de rechtbank in Assen. ,,Rechtspraak komt op minder grote afstand. Dat zie je aan alles. Iedereen heeft een oordeel over vonnissen en rechters geven zich daar steeds meer rekenschap van. In de zittingzaal doen rechters steeds beter hun best verdachten en slachtoffers in begrijpelijke taal aan te spreken”, somt Fuhler op. En het jargon wordt aangepakt. Vonnissen moeten begrijpelijk en helder worden voor een groot publiek.

Regiovrijdag, 27 mei 2005


Regiovrijdag, 27 mei 2005

Asbestregels in Fryslân vaak overtreden

Leeuwarden – De asbestregels worden in Fryslân vaak overtreden. Gemeenten moeten het toezicht op de naleving van de regels verbeteren. Dat stelt het Servicepunt milieuhandhaving Fryslân (Seph).

Regiovrijdag, 27 mei 2005

Kauwgomcorvee voor B en W ‘Dokkum’

Het is een ergernis, al die grijze, ronde vlekken op de mooie rode steentjes in de Dokkumer binnenstad. De ondernemers hebben het gemeentebestuur al verschillende malen gevraagd om de kauwgomresten te verwijderen, maar dat weigert. Het schoonhouden van de winkelstraat is een zaak van ondernemers, vindt het college van Burgemeester en Wethouders.

Regiovrijdag, 27 mei 2005

Dat hij om gezondheidsredenen gedwongen aftreedt als burgemeester van Weststellingwerf vervult Remco Heite (PvdA) met gemengde gevoelens. Enerzijds was hij het burgemeesterschap nog niet zat, anderzijds krijgt hij nu – voor zo lang als het duurt – meer tijd voor zijn gezin en zijn passies. ,,Mijn ziekte heeft me ook veel goeds gebracht.’’

Geloof & Kerkvrijdag, 27 mei 2005

Voor het laatst naar It Noard

Workum - Een geschiedenisboek van de Gereformeerde Kerk van Workum is er niet en komt er waarschijnlijk niet. Zondag wordt er bij de laatste dienst in het gebouw aan It Noard wel een boekje met foto’s uitgereikt, ,,om in gedachten te houden wat er nu is’’, maar daar blijft het bij. ,,Een behoorlijk deel van de kerkleden komt van buiten; dat heb je in een stadje als Workum. Dan is de binding met een gebouw toch anders als op een dorp, zoals in mijn vorige gemeente Anjum’’, zegt ds J.A. Droogendijk.

Geloof & Kerkvrijdag, 27 mei 2005

De ziel van Europa ligt in het lijden

Wie wil kan zich volgende week uitspreken over de grondwet van Europa. Het ene Europa wordt, hoe dan ook, steeds meer een realiteit. Maar wat is eigenlijk de identiteit van Europa? Is in die grondwet wel te vinden wat Europa kenmerkt? Is er een gemeenschappelijk basisbesef van waarden en normen? Is er een geestelijk fundament? Kortom: heeft Europa een ziel? Karel Blei verkende de Nederlandse theologie van de twintigste eeuw en kwam uit bij de Friese theoloog Oepke Noordmans (1871-1956).

Geloof & Kerkvrijdag, 27 mei 2005

Predikanten leren van ‘afscheid’ André Hazes

Leeuwarden – Wat kunnen kerkelijke liturgen leren van het afscheid van André Hazes in de Arena van Amsterdam? Die vraag staat maandag centraal tijdens een studiebijeenkomst ‘Voor God spelen’ van de afdelingen Jeugd & Kerk en Liturgie & Eredienst van het Protestants Dienstencentrum.

Sportvrijdag, 27 mei 2005

Trainer Nijboer stapt ook op bij Harkemase Boys

Harkema – De crisis waarin Harkemase Boys verkeert, heeft gisteravond laat een nieuwe dramatische wending gekregen: tot woede van het bestuur hebben trainer Luitzen Nijboer en assistent Jelte Postma besloten te vertrekken. De problemen stapelen zich steeds verder op, nadat deze week de bom barstte en het overgrote deel van de spelersgroep al opstapte.

Sportvrijdag, 27 mei 2005

Allesandro Beccio op proef bij Heerenveen

Oud-Beijerland – SC Heerenveen heeft de Italiaanse verdediger Allesandro Beccio deze week op proef. Hij deed gisteravond mee in het oefenduel tegen SHO en liet daarin een redelijke indruk achter. Heerenveen, dat aantrad zonder de internationals, won het duel (1-2) door twee doelpunten na rust van Yuri Rose. Boudewijn de Jong deed wat terug namens de zaterdaghoofdklasser die dit jaar haar 75 jarig bestaan viert.

Weervrijdag, 27 mei 2005

Zeer warm

Vandaag is het weer een zeer warme dag waarin de temperatuur oploopt naar waarden van rond de 28 graden. Daarbij waait er een zwakke tot matige zuidoostenwind. Het blijft droog. Morgen piekt het kwik nog een keer tot 26 ŕ 27 graden. In de middag stroomt koelere lucht toe, waarschijnlijk zonder bui.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties