De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van donderdag, 27 mei 2010.

Cultuurdonderdag, 27 mei 2010

Bongelboekepriis voor boekenreeks De Traveliers

Leeuwarden - De Traveliers-boekenreeks van de Afűk krijgt dit jaar de NHL Bongelboekepriis. Dat heeft een woordvoerder van de NHL Hogeschool bekendgemaakt. De prijs voor beste Friese kinder- en jeugdliteratuur wordt jaarlijks toegekend door studenten van de docentenopleiding Fries van de hogeschool. Dit jaar zijn de boeken voor jeugd van tien tot zestien jaar onder de loep genomen.

Cultuurdonderdag, 27 mei 2010

Al ruim 45.000 kaarten verkocht voor Oerolfestival

Terschelling - Voor het Oerolfestival op Terschelling zijn op de eerste dag van de online kaartverkoop en door Vrienden van Oerol al ruim 45.000 kaarten verkocht. Dat heeft een woordvoerder van Oerol gisteren bekendgemaakt.

Cultuurdonderdag, 27 mei 2010

Tiny Mulder krijgt eregeld Nederlands Letterenfonds

Jellum - Schrijfster Tiny Mulder uit Jellum krijgt vanaf dit jaar eregeld van het Nederlands Letterenfonds. Dat heeft het fonds gisteren gemeld. Het Letterenfonds keert jaarlijks aan ongeveer 25 schrijvers en vertalers een eregeld van 7500 euro uit voor hun bijzondere literaire verdiensten. Wie eenmaal een eregeld krijgt, blijft dit jaarlijks ontvangen.

Hoofdartikeldonderdag, 27 mei 2010

Burgerrechten...

Voor een conservatief-liberale coalitie heeft de nieuwe Britse regering een opmerkelijke Freedom Bill (vrijheidswet) geschreven. De regering wil een aantal burgerlijke vrijheden terug geven en de burger zelf meer verantwoordelijkheid geven. Opvallende maatregelen zijn het terugdringen van beveiligingscamera’s, het schrappen van de identificatieplicht en het beperken van de nationale DNA-databank. De nieuwe regering presenteerde dit dinsdag in de Queen’s Speech, zeg maar de Britse Troonrede.

Regiodonderdag, 27 mei 2010

Alleen regeling voor arme paalrotslachtoffers

Leeuwarden - Alleen voor de minst draagkrachtige bezitters van een huis met paalrot in het veenweidegebied valt er straks mogelijk schadevergoeding te krijgen van de provincie Fryslân. De anderen worden geholpen met al bestaande regelingen om hun huis te herstellen.

Regiodonderdag, 27 mei 2010

Concentreren tussen de startende scooters door

Voor 9230 Friese middelbare scholieren zijn de eindexamens in volle gang. Het Friesch Dagblad volgt vijf van hen. Vandaag vertelt Fé van den Hoogen (19) van csg Anna Maria van Schurman over haar biologie-examen.

Regiodonderdag, 27 mei 2010

Kind van drie ’s ochtends naar school

Leeuwarden - Alle peuters van drie jaar oud kunnen minimaal vijf ochtenden per week naar de basisschool. Nu gaan vrijwel alle driejarigen naar een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of voorschool. ,,Dat is een gemiste kans”, aldus de Onderwijsraad.

Regiodonderdag, 27 mei 2010

Met z’n allen de Alpe d’Huez op tegen spierziekte

Anja Mast Jirnsum - Het idee was met een man of tien aan de klimtocht te beginnen. Het werden er 32. Een groep fietsers uit onder meer Jirnsum, Sneek, Groningen en Utrecht is vanochtend op de bus naar Zuid Frankrijk gestapt om daar zaterdag de Alpe d’Huez te beklimmen. Niet zomaar, maar om aandacht te vragen voor ALS. Een ongeneeslijke en progressieve ziekte die stukje bij beetje leidt tot spieruitval.

Regiodonderdag, 27 mei 2010

Zwembad en bieb dicht in Dantumadiel

Damwâld - De bilbiotheek in Feanwâlden en zwembad de Frosk in De Westereen moeten waarschijnlijk dicht. Dat staat in de bezuinigingsvoorstellen dat het college van burgemeester en wethouders van Dantumadiel gisteren presenteerde in een besloten raadsbijeenkomst. In 2014 moet er voor 1,6 miljoen euro zijn bespaard.

Geloof & Kerkdonderdag, 27 mei 2010

‘Stop investeringen in Israëlische bezetting’

Utrecht - Vredesorganisatie IKV Pax Christi verzoekt ondernemingen met klem investeringen in de Israëlische bezetting en nederzettingen te vermijden of terug te trekken, tenzij hun werkzaamheden primair ten goede komen aan de Palestijnse bevolking. Tevens moet er een strikte naleving van het arrest van het Europese Hof van Justitie zijn dat handelspreferenties aan Israël verbiedt voor producten uit bezette Palestijnse gebieden.

Geloof & Kerkdonderdag, 27 mei 2010

Voetbalstadions zijn de moderne kerken

Groningen - Sommige voetbalstadions zijn tegenwoordig voetbaltempels. Plekken waar bijna als een vanzelfsprekendheid het geloof niet kan of mag ontbreken. Een supporter trouwt liever in zijn stadion dan in een monumentale kerk.

Geloof & Kerkdonderdag, 27 mei 2010

Kerken in Zuid-Afrika omarmen eensgezind het WK voetbal

Groningen - In Seefeld maakt bondscoach Bert van Marwijk vanmiddag de 23 namen bekend van de spelers die vanaf vrijdag 11 juni bij het WK voetbal in Zuid-Afrika ons land mogen vertegenwoordigen. ‘World Cup South Africa 2010’ is de hoogmis van het voetbal die vijf weken gaat duren en miljoenen Nederlanders bezighoudt.

Sportdonderdag, 27 mei 2010

Vier man aan kop tijdens FK schaken

Sneek Na drie ronden kent het Fries kampioenschap schaken vier koplopers. Regerend kampioen Migchiel de Jong, Nick Bijlsma, Johnny Fluit en Auke van der Heide wonnen gisteren in de Sneker dansschool Vergonet ook hun derde partij.

Sportdonderdag, 27 mei 2010

Van der Ziel wint Bulleloop in Lekkum

Sportdonderdag, 27 mei 2010

LAC Frisia 1883 en FC Wolvega nog in de race voor promotie

Leeuwarden - LAC Frisia 1883 en FC Wolvega zijn in de nacompetitie van de tweede klassen nog steeds in de race voor promotie naar de eerste klasse. De Leeuwarders pakten gisteravond op eigen veld een bescheiden zege tegen Emmen, terwijl de ploeg van trainer Wim de Ron een kleine nederlaag leed bij herkanser Titan.

Sportdonderdag, 27 mei 2010

Ook Warga komt in de blessuretijd bedrogen uit

Wergea - Wat is dat toch met SC Emmeloord en Fryslân? Voor de tweede keer in vier dagen tijd sloeg de derdeklasser uit de polder in de nacompetitie op Friese bodem toe in de de extra tijd. Afgelopen zondag moest LVV Friesland er op eigen veld aan geloven en gisteravond was Warga aan de beurt.

Sportdonderdag, 27 mei 2010

Chris Wassenaar kan direct vol aan de bak

Dongjum - Als vervanger van de geblesseerde Johan van der Meulen (gescheurde enkelbanden) maakt Chris Wassenaar zondag op de hoofdklassepartij in Dongjum zijn rentree in een partuur samen met zijn broer Jacob en achterinse Marten Feenstra. De drie moeten direct vol aan de bak; tegenstanders in de eerste omloop zijn de regerend PC-winnaars Gert-Anne van der Bos, Folkert van der Wei en Daniël Iseger.

Sportdonderdag, 27 mei 2010

Bouwmeester verbaast zichzelf in Medemblik

Medemblik - Zeilster Marit Bouwmeester uit Warten was gisteren op de openingsdag van de 26e editie van de Delta Lloyd Regatta in Medemblik een van de blikvangers in de Nederlandse kernploeg. De 21-jarige Bouwmeester won gisteren in onvoorspelbare omstandigheden op het IJsselmeer twee van de drie races in de olympische Laser Radial. In de andere manche ging Bouwmeester als vierde over de finish, na een indrukwekkende inhaalrace vanaf de 22e positie.

Sportdonderdag, 27 mei 2010

Een ‘hč-hč-moment’ brengt Helmholt weer de zege

It Heidenskip - Het was gisteren in It Heidenskip nog maar de vierde fierljepwedstrijd van het seizoen, maar Bart Helmholt liet het woord ‘dipje’ na afloop al even vallen. Niet dat-ie daar last van heeft of dacht te zullen krijgen, nee, de winnaar bij de topklassers hoopt dat hij zijn traditionele dip nú al heeft gehad.

Sportdonderdag, 27 mei 2010

Hansma keert terug waar zijn hart ligt: dicht bij het veld

Heerenveen - Johan Hansma keert terug naar waar zijn hart ligt: dicht bij het veld. De veertigjarige oud-speler wordt volgend seizoen technisch manager van sc Heerenveen. In die functie gaat hij zich onder meer bezighouden met het in- en verkoopbeleid van spelers.

Sportdonderdag, 27 mei 2010

Robert Veenstra, de nieuwe sterke man

Heerenveen - Robert Veenstra is gisteren door sc Heerenveen gepresenteerd als de nieuwe sterke man waar de organisatie behoefte aan heeft. De 45-jarige Burgumer, die per 1 agustus in dienst treedt bij de club, moet als algemeen directeur en voorzitter van de directie leiding gaan geven aan het voetbalbedrijf.

Sportdonderdag, 27 mei 2010

Heerenveen lijdt verlies van tien miljoen euro

Heerenveen - Over het afgelopen seizoen heeft sc Heerenveen een verlies geleden van tien miljoen euro. De belangrijkste oorzaak daarvoor is de negatieve uitwerking van het aankoopbeleid van nieuwe spelers, die geen of nauwelijks rendement hebben opgeleverd. Ook de tegenvallende prestaties en de economische omstandigheden zijn van lichte invloed geweest op het verlies.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties