De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 27 mei 2014.

Economiedinsdag, 27 mei 2014

Boerderijen zijn vaak ouder dan verondersteld

Leeuwarden | Veel boerderijen in Fryslân zijn veel ouder dan vaak verondersteld. Uit onderzoek van Paul Borghaerts uit Easterein blijkt dat in de voormalige gemeente Hennaarderadeel (nu Littenseradiel) zeker vijftien tot twintig nog bestaande boerderijen in de zeventiende eeuw zijn gebouwd.

Hoofdartikeldinsdag, 27 mei 2014

Slepend Europees gevecht om de macht

De Europese instellingen maken zich op voor een machtsstrijd die het vertrouwen in de politiek niet zal vergroten. Op grond van de uitslag van de verkiezingen claimt de christendemocratische Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker dat hij voorzitter van de Europese Commissie wordt. Omdat zijn Europese Volkspartij (EVP) de grootste is geworden, meent Juncker dat hij de geschikte opvolger is van de Portugees José Manuel Barroso. Maar de leiders van de 28 EU-lidstaten willen zoals voorheen zelf een voorzitter voordragen voor het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Dat belooft dus een slepende krachtmeting te worden tussen het Europees Parlement en de Europese Raad.

Regiodinsdag, 27 mei 2014

Fryslân verarmt door korten vrijwilligers

Leeuwarden | De geplande bezuiniging op elf maatschappelijke organisaties in Fryslân zal tot een sociale verarming in de provincie leiden. Die waarschuwing gaven de organisaties gisteren in de informerende Statencommissie over dit onderwerp.

Regiodinsdag, 27 mei 2014

Bewoners voelen zich gepasseerd bij windplannen

Witmarsum | Buiten hangen spandoeken met teksten als ‘Genoeg is genoeg’ en ‘Geen draagvlak voor windmolens’. Binnen vat een bezoeker van de regiobijeenkomst Fryslân foar de Wyn de bezwaren tegen extra windmolens kernachtig samen: ,,Die dingen maken herrie en ze zijn lelijk.”

Regiodinsdag, 27 mei 2014

D’66, SP en CU/SGP winnen in Fryslân

Leeuwarden | Het CDA heeft bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in Fryslân een flinke klap gekregen. In totaal brachten 40.064 Friezen hun stem uit op de partij. Dat is 20,7 procent van het totaal aantal stemmen, veel minder dan bij de verkiezingen in 2009. Toen gaf 26,9 procent van de stemmers nog de voorkeur aan het CDA.

Sportdinsdag, 27 mei 2014

Sibon Ziet Zichzelf: inzicht in een intrigerende snuiter

Sibon Ziet. Het was een bekend fenomeen onder sportliefhebbers. De wekelijkse rubriek van voetballer Gerald Sibon en journalist Remco Regterschot in Sportweek. De lange aanvaller ventileerde in het tijdschrift zijn mening over de wereld. Soms grappig filosofisch, soms ook flauw en oppervlakkig. Wie Sportweek las vond Sibon – in de woorden van Regterschot – al gauw ,,een rare, intrigerende snuiter”. Maar wat de man die Heerenveen met zijn beslissende penalty in 2009 naar KNVB-bekerwinst schoot werkelijk voor figuur bleek? Sportweek-lezers zagen niet wie Sibon was.

Sportdinsdag, 27 mei 2014

Seerden wil Bondspartij terug op Sjûkelân

Franeker | Henk Seerden heeft een actie op touw gezet om de Bondspartij, die traditioneel op Pinkstermaandag wordt gekaatst, vanaf de vierde omloop weer terug te krijgen op het Sjûkelân. Volgens de Franeker kaatsliefhebber verdient een klassieker als ‘de Bond’ een dergelijk podium waar de geschiedenis en de traditie van de kaatssport verankerd liggen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties