De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 17 maart

Archief

De artikelen van maandag, 27 juni 2011.

Cultuurmaandag, 27 juni 2011

Fryske Music Night heeft programma rond

Leeuwarden - Elske DeWall, Willeke Alberti, George Baker en de 3J’s treden op 26 november op tijdens de Fryske Music Night. Daarnaast spelen onder anderen Die Twa, Piter Wilkens, De Hűndekop en Wout Zijlstra en de Fryske Popstars Dewi & Kim op het evenement.

Economiemaandag, 27 juni 2011

Gesjoemel met bio-ei is tegen te gaan

Wageningen - Voor de klant in de winkel ziet een biologisch ei er hetzelfde uit als een ei uit de legbatterij, maar het levert wel zeven eurocent meer op. Fraude zou lucratief kunnen zijn, maar is tegen te gaan, meldt Wageningen UR in haar blad Wageningenworld. Het Rikilt, onderdeel van Wageningen UR, heeft een test ontwikkeld waarmee de biologische eieren te onderscheiden zijn van andere. Biologische kippen krijgen ander voer dan andere kippen, en dat is te testen.

Hoofdartikelmaandag, 27 juni 2011

Toetreding Kroatië tot EU kwestie van tijd

Op de Europese Top van donderdag en vrijdag had Kroatië per 2013 toegelaten kunnen worden tot de Europese Unie. De voormalige Joegoslavische deelrepubliek voldoet aan alle eisen en de Europese Commissie had haar goedkeuring gegeven. Alleen de regeringsleiders van alle EU-lidstaten, aarzelden vrijdag nog over het besluit.

Regiomaandag, 27 juni 2011

Regen plaagt evenementen

Dokkum - De City Proms in Leeuwarden, Folkloredei in Nij Beets, het Rondje Ameland en Simmerdeis in Drachten. Organisatoren van evenementen in Fryslân hadden zaterdag behoorlijk last van de almaar aanhoudende regen.

Regiomaandag, 27 juni 2011

Akkoord over cultuurplan Leeuwarden

Leeuwarden - De coalitiepartijen PvdA, CDA en Pal/GroenLinks in Leeuwarden zijn het eens over de bezuinigingen op het cultuurbeleid.

Regiomaandag, 27 juni 2011

Wagons nog niet naar Sneek

Sneek - Het is de Friese Stoomtrein Maatschappij (FStM) niet gelukt om gisteren vier rijtuigen en een goederenwagon vanuit Roosendaal naar Sneek te rijden. De papieren voor het transport werden op het laatste moment afgekeurd, zegt voorzitter Max Kooijmans. ,,De rijtuigen staan nog op naam van de Nederlandse Spoorwegen, maar op de ontheffing staat onze naam. Dat zou geen probleem hoeven zijn, maar in dit geval stelde een ambtenaar zich heel formeel op.”

Regiomaandag, 27 juni 2011

Ouderenwerk in Achtkarspelen loopt gevaar

Buitenpost - Het ouderenwerk in Achtkarspelen wordt mogelijk volledig wegbezuinigd. De Friese Wouden Welzijn, die het ouderenwerk in de gemeente regelt, roept ouderen op om donderdagmiddag massaal naar het gemeentehuis in Buitenpost te komen om te protesteren. De gemeenteraad bespreekt dan de bezuinigingsopties.

Regiomaandag, 27 juni 2011

Rommel maar lekker; vogels houden niet van een nette tuin

Een aantal vrolijk fluitende vogels maakt een tuin een stuk leuker vinden ze bij de tuin De Kikkersprong in Broeksterwâld. Daarom was daar zaterdag een themamiddag over vogels in de tuin.

Geloof & Kerkmaandag, 27 juni 2011

Via moderne media je kerk op de kaart zetten

Leeuwarden - Sociale media en kerken: een goede combinatie? Een groeiend aantal kerken maakt tegenwoordig gebruik van Hyves, Facebook, Twitter en LinkedIn. Niet alle sociale media lenen zich er echter even goed voor.

Geloof & Kerkmaandag, 27 juni 2011

40 mensen bij St. Patrickwandeling

Lauwersmeer - Zo’n veertig mensen liepen vrijdagavond mee met de St. Patrickwandeling in het Lauwersmeergebied. Ze kwamen uit Fryslân, Groningen, Drenthe en Noord-Holland. De wandeltocht die een initiatief is van boswachter Rinus de Jong, kunstenares Freya Noest en ds. Herman de Vries, had als thema ‘Tot bloei komen’. De St. Patrickwandeling verbindt met de schepping en de Schepper, aldus ds. De Vries. ,,Genesis 1 en Psalm 16 leidden de pelgrims langs wilde orchideeën, Schotse hooglanders en de zee-arend, terwijl de zon langzaam onderging.”

Sportmaandag, 27 juni 2011

Sportquiz: Joop Zoetemelk

Nog vijf dagen en dan barst het Tourgeweld weer in volle hevigheid los. Nog meer dan in de voorgaande jaren zal het Friesch Dagblad aandacht aan het grootste wielerspektakel ter wereld besteden. Met interviews met Robert Gesink en Arnold Mollema en het trieste verhaal van ‘mooie’ Hugo (Koblet), de Zwitserse Tourwinnaar van vijftig jaar geleden. Vrijdag verschijnt bovendien de Tourbijlage, met aandacht voor de enige Friese deelnemer Lieuwe Westra, de ploegentijdrit (terug in de Tour) en de machtige Galibier.

Sportmaandag, 27 juni 2011

‘Op Sven zit een goed hoofd, daar zal het niet aan liggen’

Zaterdag reed Sven Kramer weer zijn eerste rondjes op het ijs van Thialf sinds zijn bovenbeenblessure. Die blessure hield hem het voorbije schaatsseizoen aan de kant. Met de terugkeer van Kramer op het ijs komen ook twijfels mee bij het publiek. Want kan Nederlands beste schaatser weer zijn torenhoge niveau van voor zijn blessure halen?

Sportmaandag, 27 juni 2011

Altijd winnaar

Vrijdagavond, kwart over negen. Dit is het moment waarop ze heeft gewacht. Voorzichtig duwt ze het rolgordijn half omhoog, zet het raam op een ruime kier en fluistert van bovenaf: heit! Stralende, bruine ogen kijken me aan. Of ik nog even wil komen!

Sportmaandag, 27 juni 2011

Van der Mei wint auto tijdens CH Geesteren

Geesteren Nathalie van der Mei heeft op de slotdag van het concours hippique in Geesteren met Ultimo de tweede plaats gepakt achter winnaar John Whitaker. De Friezin had in de Grote Prijs van Twente ruim twee tellen langer nodig voor het beslissende parcours. Het leverde Van der Mei een nieuwe auto op.

Sportmaandag, 27 juni 2011

Friezen kleuren strijd bij het NK wielrennen

Ootmarsum - De Friezen Pieter Weening, Lieuwe Westra en René Hooghiemstra kleurden gisteren het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg in Ootmarsum. De veelbelovende ontsnapping haalde het niet waarna Pim Ligthart met de zege aan de haal ging.

Sportmaandag, 27 juni 2011

Meindertsma weegt bod Harkemase Boys

Harkema - Harkemase Boys heeft nog geen reactie ontvangen op het bod om het contract van oud-coach Peter Meindertsma af te kopen. De ontslagen trainer kan een half jaar salaris meekrijgen. Als hij niet akkoord gaat zal de arbitragecommissie vandaag een oordeel vellen in het conflict.

Sportmaandag, 27 juni 2011

Inge Dekker succesvol op vlinderslag in Parijs

Parijs - Inge Dekker heeft gisteren tijdens de prestigieuze Open EDF-kampioenschappen in Parijs de 50 meter vlinderslag gewonnen. De voormalig Heerenveense, die sinds vorig jaar in Frankrijk traint, kwam tot een tijd van 25,89 seconden. Op de 100 vlinder vond ze haar naam terug op de vierde plaats: 59,76.

Sportmaandag, 27 juni 2011

Vuelta mogelijk langs de elf Friese steden

Assen - De Ronde van Spanje begint in 2015 weer in Noord-Nederland. Dat verklaarde initiator Jos Vaessen zaterdag. ,,Het is 99,9 procent zeker. Aan 2015 komt niemand meer’’, verklaarde Vaessen. In 2009 begon de Vuelta in Assen. Vaessen wil ook een etappe organiseren langs de elf Friese steden.

Sportmaandag, 27 juni 2011

Pijper wint tweede wedstrijd op WK

Forus Langebaancoureur Theo Pijper heeft in Noorwegen de tweede wedstrijd van het Wereldkampioenschap Langebaan gewonnen. In Forus werd de Friese coureur uit Rinsumageast in de series een keer eerste, tweede en derde. Na een derde plaats in de halve finale, won hij de finale.

Sportmaandag, 27 juni 2011

Ernst laat Giri in eerste ronde NK schaken ontsnappen

Boxtel - Anish Giri is in de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap schaken in Boxtel ontsnapt aan een nederlaag. De favoriete Rijswijker, die met de zwarte stukken speelde, kwam gisteren tegen Sipke Ernst uit Damwâld verloren te staan na een misrekening in het middenspel. De Fries profiteerde echter niet.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties