De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 27 juli 2007.

Cultuurvrijdag, 27 juli 2007

Ondernemend spel Antwerpse organist

,,Orgelspelen is één en een concert geven is twee”, moet de jonge talentvolle organist Peter Strauven gedacht hebben, toen hij gisteravond het grote, maar ook ingewikkelde orgel in de Koepelkerk in Leeuwarden bespeelde. Strauven is titulair organist van de Sint-Jacobskerk in Antwerpen. Naast organist is hij als musicologisch medewerker en onderzoeker verbonden aan de Katholieke Universiteit van Leuven. De afstand Leeuwarden - Antwerpen zal hem zeker parten hebben gespeeld in zijn voorbereiding tot het concert.

Dossiervrijdag, 27 juli 2007

Grou wint slag op Wielen

Langweer - Het was geen zeilen, maar ‘bealgje’ op de Langwarder Wielen voor de veertien SKS-skûtsjes. ,,It wie sels oerlibje”, sprak Douwe Visser van Grou die na ruim een uur als eerste over de streep kwam. Binnen twintig seconden kwamen ook twee en drie over de meet, respectievelijk Ale Zwerver van Lemmer en Anne Tjerkstra van Langweer.

Economievrijdag, 27 juli 2007

Oranjewoud koopt belang in Boralit

Oranjewoud - Ingenieursbedrijf Oranjewoud heeft overeenstemming bereikt over de overname van 50 procent van de aandelen in Boralit Nederland. Het bedrijf uit het Drentse Zuidwolde produceert duurzame, gekwalificeerde (afval)waterbehandeling- en opslagsystemen.

Economievrijdag, 27 juli 2007

‘Wachten op winkelcentrum duurt te lang’

Harkema - Bij de bouw van het nieuwe winkelcentrum in Harkema was het voor ondernemer Gerrie Rauwerda (33) al snel duidelijk dat de realisering ervan in ieder geval nog wel drie jaar kon duren. ,,En dat was te lang om nog door te gaan met de inrichting die de viswinkel al sinds de jaren tachtig had.” De inrichting ging op de schop: het moest moderner. ,,Wat vooral bij mij sterk meespeelde was de beschikbare ruimte in de vitrine. Ik had maar twee meter vitrine en dan kun je moeilijk een uitgebreid assortiment aanbieden. Nu heb ik vier meter tot mijn beschikking.”

Hoofdartikelvrijdag, 27 juli 2007

Het gouden aandeel...

Wat sinds de paarse kabinetten het financieel-economisch beleid was, is uit de tijd: de staat moet door middel van aandelen zeggenschap houden in ‘nationale’ bedrijven. De PvdA-er Crone heeft in de Kamer de tijdgeest aangevoeld en zich tot spreekbuis gemaakt van een Kamermeerderheid toen hij ervoor pleitte dat de staat zeggenschap moet houden/krijgen in bedrijven die van cruciaal belang zijn voor de Nederlandse samenleving. Een zogeheten gouden aandeel van de staat kan vervreemding van een bedrijf aan een buitenlandse onderneming, bijvoorbeeld uit China of Rusland, voorkomen.

Regiovrijdag, 27 juli 2007

Vrachtschip boort zich in vakantiehuis

Grou - Een 105-meter lang en negen meter breed vrachtschip heeft vanochtend om half vijf een houten vakantiehuisje bij Grou geramd, waar een gezin met twee kinderen lag te slapen. Het onbeladen schip Victus uit Dordrecht voer uit de richting van Groningen en raakte uit koers op het Prinses Margrietkanaal. Het schip schoof tien tot vijftien meter de oever op en boorde zich met de voorsteven in het vakantiehuisje. Hij schoof daarbij de woning voor zich uit.

Regiovrijdag, 27 juli 2007

Oudere krijgt te weinig voor hulp in huis

Achtkarspelen 11,03

Regiovrijdag, 27 juli 2007

Eindelijk komt Vischmarktplein uit de verf

De bestrating van de Prins Hendrikkade is klaar, maar de wandelstrook langs de kade moet nog worden afgerond. Ook is de kade over de volle lengte van 550 meter nog niet bruikbaar voor watersporters. Juist dat moet veranderen, vindt Sneek, Watersporters genereren in Sneek nu al een jaaromzet van 100 miljoen euro en houden ongeveer 1000 mensen aan het werk. Dat kan nog veel meer worden, want van de ongeveer 60.000 watersporters die jaarlijks de binnenstad passeren, legt slechts eenderde aan. Als ze blijven, besteden ze meer - dus meer aanlegmogelijkheden vormen een enorm potentieel.

Regiovrijdag, 27 juli 2007

Beleef de bestorming van het fort Europa

Oosterbierum - Stel: je wordt geboren als Irakees. Je woont je hele leven in je geboorteland maar vanwege je geloof moet je vluchten. Europa, het land van melk en honing, daar moet je heen. Maar daar ben je nog niet zomaar. Een lange tocht vol gevaren volgt. En als je eindelijk binnen bent, moet je ook nog binnen zien te blijven. Iedereen kan het binnenkort ervaren met het spel De Bestorming Van Fort Europa. Het spel is bedoeld om mensen bewuster laten worden van de vluchtelingenproblematiek.

Regiovrijdag, 27 juli 2007

Op internet kijken of het nog regent

Even was het nog spannend of de buienradar vorig jaar überhaupt het internet op kon. Eigenaar Edwin Rijkaart: ,,We wilden in eerste instantie de beelden bij het KNMI kopen. Die verwees ons door naar Meteoconsult, weathernews.nl en weeronline.nl. Zij verkochten abonnementen waarmee je de beelden kon opvragen. Toen ze ontdekten dat wij de beelden gratis op de site wilden zetten, weigerden ze. De KNMI zat met de zaak in zijn maag nu hebben we alsnog de beelden rechtstreeks van hen. Opvallend was dat de grote bedrijven ze een paar maanden later ook ineens gratis op hun site hadden staan.”

Weervrijdag, 27 juli 2007

Bui en zon

Vanmiddag valt er een enkele bui, maar breekt de zon ook regelmatig door. Het wordt 18 graden langs de kust tot 21 in het zuidoosten. Vannacht in het kustgebied nog een bui. Ook morgen een bui, vooral later zon bij 20 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties