De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van maandag, 27 augustus 2007.

Cultuurmaandag, 27 augustus 2007

Jeugdig elan bij Naidionova

Met een jeugdig élan stortte Zana Naidionova zich vrijdagavond op het eerste deel uit de vierde sonate voor orgel van Carl Philip Emanuel Bach. Daarmee opende de organiste haar concert in de Grote Kerk in Dokkum, waar in de zomermaanden tijdens elke koopavond, orgelconcerten van ongeveer veertig minuten worden gegeven.

Dossiermaandag, 27 augustus 2007

Koop geen internationals of koop ze allemaal


Hoofdartikelmaandag, 27 augustus 2007

Het bedrijfsfeestje...

Het was een feestje voor de leiding van het postbedrijf TNT om de jaarcijfers over 2006 bekend te maken. Peter Bakker, de baas van het bedrijf zei het in mei van dit jaar zo: 2006 was een prima jaar voor TNT. Het aandeel TNT heeft het uitstekend gedaan, beter dan de AEX-index en beter dan onze concurrenten. En er is alle reden om met vertrouwen te kijken naar de prestaties over het jaar 2007.

Regiomaandag, 27 augustus 2007

Van metselen tot medicijnen uitdelen

Nienke Dantuma vertrok 1 augustus met de organisatie World Servants naar Zambia. In het plaatsje Matuku hielp ze mee met de bouw van een kliniek met woning. Vorige week donderdag kwam ze terug. Voor het Friesch Dagblad hield ze een dagboek bij.

Regiomaandag, 27 augustus 2007

Het gaat om kleur en gaar- en reinheid

Tjalleberd - Ongeveer 65 palingrokers uit heel Fryslân deden zaterdag een gooi naar het Fries Kampioenschap Palingroken. Zo’n zevenduizend mensen namen een kijkje. Winnaar werd Rinze Postma uit Veenwouden. Hij prolongeerde daarmee de titel.

Regiomaandag, 27 augustus 2007

Daling van inbraken

Leeuwarden - Het aantal inbraken in Fryslân is het afgelopen jaar licht gedaald. Daar staat tegenover dat het geweld tegen personen in 2006 een klein beetje is gestegen. Dat meldt het Openbaar Ministerie in het jaarverslag 2006. Ook het aantal dodelijke verkeersslachtoffers is afgenomen.

Regiomaandag, 27 augustus 2007

‘Meer Leeuwarder wijken op lijst Vogelaar ’

De kritiek van de drie Amsterdamse onderzoekers op de selectie van minister Vogelaar is niet nieuw. Al direct na de bekendmaking van de veertig wijken was er commentaar. Waarom had Vogelaar juist die wijken gekozen en niet andere? Sommige steden vonden een gekozen wijk helemaal geen probleemwijk, sommige wijken die niet op de lijst stonden vonden zichzelf juist wél een probleemwijk. Ook in Leeuwarden zorgde de selectie aanvankelijk voor verbazing. Verantwoordelijk wethouder Sluiter had eerder een andere wijk verwacht verklaarde hij, bijvoorbeeld de Vrijheidswijk.

Regiomaandag, 27 augustus 2007

Voor elke wijkbewoner apart plan

Leeuwarden - Het plan waarmee de gemeente Leeuwarden de achterstanden in Heechterp/Schieringen wil aanpakken is klaar. De problemen in de wijk blijken opgestapeld: het gemiddelde IQ is laag, de werkloosheid hoog, opvoeding faalt en bewoners zijn bang. Eén oplossing is er niet. Voor elke inwoner wordt een eigen plan gemaakt.

Geloof & Kerkmaandag, 27 augustus 2007

Kwaliteiten Calvijn herontdekken

Apeldoorn - In 2009 is het 500 jaar geleden dat de reformator Johannes Calvijn werd geboren in Noyon in Frankrijk. Op weg naar zijn 500ste geboortedag bezinnen theologen uit de hele wereld zich op de vraag hoe ze aandacht willen schenken aan Calvijn, en hoe ze tegenwicht kunnen bieden aan zijn karikaturen. Eén ding is zeker: buiten Europa is Calvijn heel wat populairder dan in veel delen van Europa.

Geloof & Kerkmaandag, 27 augustus 2007

Spirituele bronnen onderhouden

Het Christelijk-Sociaal Congres gaat dit jaar over ‘Maatschappelijk leiderschap’. Organisaties hebben leiders nodig die zich innerlijk verbinden met de identiteit van hun organisatie, vindt Bas Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. Volgens hem moeten leiders hun spirituele bronnen onderhouden. Daardoor zijn ze minder met zichzelf bezig en krijgen ze meer aandacht voor hun roeping en het algemeen belang.

Sportmaandag, 27 augustus 2007

Herman Sprik heelt in Beetgum oude wonden

Beetgum - Het was een heuglijk weekeinde voor Herman Sprik. De voorinse uit Witmarsum maakte tijdens de ‘dubbel’ in Beetgum zijn rentree na een afwezigheid van iets meer dan vier weken vanwege een blindedarmoperatie. En beide dagen nam hij de hoofdprijs mee naar huis. Zaterdag won hij de uitnodigingspartij samen met Simon Minnesma en en dorpsgenoot Folkert van der Wei.

Sportmaandag, 27 augustus 2007

Titel dankzij ‘leenpaard’

Drogeham - Het is dat goede vriend en paardenfokker Jan Bosma de Tjerkgaaster Frits de Jong overhaalde om mee te doen in Drogeham, anders had De Jong het Nederlands kampioenschap fokmerries Fries ras niet op zijn palmares bij kunnen schrijven. En dat was nou net wat hij deed, zaterdag in Drogeham.

Sportmaandag, 27 augustus 2007

ONS Sneek houdt eer van Friese clubs hoog

Leeuwarden - ONS Sneek heeft zaterdag de Friese eer hoog gehouden in het KNVB- bekertoernooi. In Apeldoorn versloeg de formatie van trainer Fred de Boer zondag hoofdklasser WSV. Voor de beide andere Friese vertegenwoordigers, Harkemase Boys en Sneek, was er geen succes weggelegd.

Sportmaandag, 27 augustus 2007

Anna Jet Leijenaar nu al fierljepfenomeen

Vlist - Slechts zeven fierljepsters passeerden in de geschiedenis ooit de voor vrouwen magische grens van 15 meter. Eén van hen is Anna Jet Leijenaar. De fierljepster uit Sneek flikte het een week geleden in It Heidenskip door 15.09 te springen. Maar dat ze het een week later tijdens het NK in Vlist alwéér zou doen, hadden maar weinigen gedacht. Haar 15.16 betekende de Nederlandse titel voor de pas 14-jarige Leijenaar, die zich dit seizoen heeft ontpopt tot een fierljepfenomeen.

Sportmaandag, 27 augustus 2007

Hobma is enige Friese junior met voldoende op NK

Vlist - Wie de klassementen over dit seizoen van de junioren van de FLB en de PBH naast elkaar legde, kon voorafgaand aan het NK fierljeppen concluderen dat de Friezen een veel beter jaar achter de rug hadden dan hun Hollandse tegenstrevers. Dat het echter weinig zegt voor een titeltoernooi als het Nederlands kampioenschap, werd zaterdag pijnlijk duidelijk. Want de Friese junioren vielen in Vlist flink tegen. Alleen Sjoerd Hobma onttrok zich aan de malaise, maar meer dan een tweede plaats leverde dat niet op.

Sportmaandag, 27 augustus 2007

Fonk zorgt voor déjà vu

Vlist - Niks is zeker in het leven, zegt men. Maar dat Alwin Fonk zaterdag in Vlist de Nederlandse fierljeptitel in de jongensklasse zou winnen, was op zijn minst een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. En aldus geschiedde. De Burgumer won de titel en sloot zijn laatste jaar bij de jongens af met een machtsverstoon van jewelste.

Sportmaandag, 27 augustus 2007

Helmholt speelt hoofdrol in fraaie fierljepshow

Vlist - The perfect ending to a perfect story, zouden de Engelsen zeggen. Met zijn derde Nederlandse titel bij de senioren, sloot Bart Helmholt (25) zaterdag op het NK fierljeppen in het Zuid-Hollandse Vlist een fraai seizoen op al even fraaie wijze af. Zijn ‘Hollandse’ rivaal Jaco de Groot had de wedstrijd ferm in handen, maar Helmholt ging er dankzij 20.17 meter met de titel vandoor. Zo eiste de Hurdegarypster de hoofdrol op in een fierljepshow van formaat.

Sportmaandag, 27 augustus 2007

Alves? Leuke jongen. Kun je best mee lachen’

Amsterdam - Er is hem en z’n collega’s te kennen gegeven de kaken wat betreft de ‘zaak’ Afonso Alves stijf op elkaar te houden. Toch wil Gianni Zuiverloon best een zijstraatje inslaan. Wat hij de ‘mens’ Afonso Alves vindt? ,,Leuke jongen. Kun je best mee lachen.”

Sportmaandag, 27 augustus 2007

Heerenveen is kluts kwijt na rood Verbeek

Amsterdam - Van een professional mag worden verwacht dat-ie normaal op z’n werk verschijnt en niet in de war als raakt als de baas gevlogen is. Maar niets is bij Heerenveen meer zoals het lijkt. In een poging Fryslân achter zich te laten kwam Alves gewoon maar niet opdagen, terwijl z’n collega’s de kluts volledig kwijtraakten na het wegzenden van de trainer.

Sportmaandag, 27 augustus 2007

Alves meldt zich weer bij Heerenveen

Heerenveen - Afonso Alves heeft zich vanochtend weer gemeld op de training van sc Heerenveen. De Braziliaanse topscorer bleef zaterdag zonder reden weg van de training en was ook gisteren nog onvindbaar. Vandaag heeft Alves, die op een vertrek aanstuurt, een gesprek met Heerenveen-directeur Yme Kuiper. ,,Want het kan niet door de beugel zoals hij zich nu gedraagt.”

Weermaandag, 27 augustus 2007

Droog

Vandaag wisselen bewolking en zon elkaar af en misschien dat er soms lokaal een spatje regen valt uit die bewolking. Het wordt ongeveer 19 graden. Morgen blijft het droog met geregeld zon. Het wordt tussen 17 en 19 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties