De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van maandag, 27 september 2004.

Cultuurmaandag, 27 september 2004

Humorisering van geweld

,,Houd je bek, anders schiet ik een kogel door je kop’’, zegt de verknipte Ierse verzetsstrijder Padraic Bosbourne (Martijn de Rijk) halverwege de voorstelling De luitenant van Inishmore . En nog voordat deze zin is verdampt, leegt hij het overvolle magazijn kogels.

Cultuurmaandag, 27 september 2004

Bekend en onbekend treft elkaar bij Freeze

Tientallen bands, muziekliefhebbers in overvloed en een aantal bijzondere Friese acts. Het jaarlijkse Freeze-festival werd zaterdag alweer voor de achtste keer gehouden. Plaats van handeling was zo als altijd De Harmonie in Leeuwarden. De bekendste bands die er optraden, waren Autumn, Planet Orange en Luie Hond.

Cultuurmaandag, 27 september 2004

Showtitels naar Sneek, Dokkum en Marum

Den Haag – Showband Rhythm Stars uit Sneek is zaterdag Nederlands en Europees Kampioen geworden op het onderdeel Marching Percussion Class.

Dossiermaandag, 27 september 2004

Harkemase Boys


Dossiermaandag, 27 september 2004

Sportief gedoe


Hoofdartikelmaandag, 27 september 2004

De kloof tussen politiek…

Het verwijt dat de politiek te ver af staat van de belevingswereld van de burger, klinkt al vele jaren. Al net zolang roepen politici om het hardst dat ze die kloof willen dichten en dat ze ‘dichter bij de burger’ willen staan.

Regiomaandag, 27 september 2004

‘Wethouder Dantuma trekt aannemer voor’

Damwoude – Wethouder Dantuma van de gemeente Dantumadeel lijkt de bouw van vier woningen in Damwoude al gegund te hebben aan bouwbedrijf Dijkstra uit Dokkum zonder dat procedures volledig zijn doorlopen. Dit vermoedt de PvdA-fractie in Dantumadeel naar aanleiding van de behandeling van een bezwaar van het bouwbedrijf in de beroep en bezwaar commissie vorige week.

Regiomaandag, 27 september 2004

Servicebus Drachten gaat verdwijnen

Drachten - De servicebus in Drachten gaat verdwijnen. Dat maakt busbedrijf Arriva bekend in de contourennota, die is opgesteld op basis van de aangekondigde bezuiniging op het openbaar vervoer.

Regiomaandag, 27 september 2004

De Centrale mogelijk dicht

Burgum – De elektriciteitscentrale in Burgum kan op termijn alleen blijven bestaan als hij drastisch wordt gemoderniseerd. De eigenaar, het energiebedrijf Elektrabel, twijfelt nog het de investering de moeite waard acht. Mocht de centrale sluiten, dan betekent dat een verlies van minstens zeventig banen.

Regiomaandag, 27 september 2004

‘Onafhankelijk onderzoek naar taalbeleid nodig’

Warns – Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de resultaten van het taalbeleid in Fryslân. Dat zal volgens politiek historicus P. van der Plank aantonen dat het tweetalenbeleid zoals dat bijna twintig jaar geleden is ingevoerd, is mislukt. Van der Plank stelt dat de ‘Fryske elite’ de zaken mooier voorstelt dan ze zijn.

Regiomaandag, 27 september 2004

Namen van collectieve herinneringen

Zwaagwesteinde - ,,’t Is der nochal ris ien”, verzucht iemand tussen het publiek dat de stille tocht gadeslaat die zaterdagmiddag door Zwaagwesteinde trekt. ,,Onvoorstelbaar”, mompelt een ander, terwijl zo’n tweehonderd nabestaanden van slachtoffers van zinloos geweld met bedrukte gezichten aan hem voorbijtrekken.

Regiomaandag, 27 september 2004

‘Vrijwilligerswerk verandert de wereld’

Leeuwarden - Vrijwilligers hebben, zo blijkt uit onderzoek, meer vertrouwen in de mensen en in de wereld dan mensen die geen vrijwilligerswerk doen. Dat zei L. Kooistra, hoofdredacteur van het Friesch Dagblad , tegen ongeveer zeventig vrijwilligers van achtendertig vrijwilligersorganisaties. Die waren zaterdag bijeen in Leeuwarden op een bijeenkomst van het centrum Tűmba en Wilde Ganzen.

Sportmaandag, 27 september 2004

Otto Ebbens strandt opnieuw

Dronten – Wielervereniging Otto Ebbens uit Zwaagwesteinde kwam zaterdag na ruim vijftig kilometer fietsen in het NK ploegentijdrijden voor clubteams 3 seconden tekort voor een plaats op het erepodium en miste op 18 tellen na het goud.

Sportmaandag, 27 september 2004

‘Wij zijn Jubbega, super-Friezen in Parijs’

Parijs – ‘ Bienvenue á Paris’ staat er te lezen op vliegveld Charles de Gaulle. Welkom in de hoofdstad van Frankrijk. Stad van romantiek en cultuur, van Eiffeltoren en Champs d’Elysées. En sinds dit weekeinde ook de stad van de jeugdvoetballers van Jubbega. Die vertoefden er voor de Wanadoo Challenge, een Europese voetbalcompetitie voor Nederlandse, Franse en Spaanse jeugdploegen. Voor de jonge spelers (13-15 jaar) een kans op Europese glorie, een kans om voor even in de spotlights te staan. En vooral om een hoop lol te hebben.

Sportmaandag, 27 september 2004

Zitvolleybalsters nog één halte van het goud

Athene – Maria Poiesz en Aletta Adema-Slagter zijn met het dames zitvolleybalteam nog één halte verwijderd van de gouden medaille op de Paralympics in Athene. Daartoe zal maandag in de finale gewonnen moeten worden van China, dat eerder in de poulewedstrijd nog met 3-1 te sterk was voor Oranje.

Sportmaandag, 27 september 2004

Rzasa reikt PSV de helpende hand

Eindhoven – Gertjan Verbeek sprak in de aanloop naar het duel tegen koploper PSV van een eerste serieuze test voor zijn ploeg. Een test die SC Heerenveen in Eindhoven 45 minuten met glans doorstond. Tomasz Rzasa reikte PSV echter de hand. De Pool werd op slag van rust na een handsbal met ‘rood’ uit het veld gestuurd. Daarmee brak het Friese verzet.

Sportmaandag, 27 september 2004

Swingend ONS pakt volle buit in Friese derby

Harkema - Een swingend ONS Sneek heeft zaterdagavond Harkemase Boys in eigen huis te kijk gezet.

Weermaandag, 27 september 2004

Meest droog

Vandaag een wisselend bewolkt weertype en overwegend droog weer. Het wordt 16 of 17 graden. Morgen eerst wat regen, daarna gaat zon schijnen en wordt het 15 of 16 graden. Later vanuit het noordwesten flink wat regen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties