De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van woensdag, 27 september 2006.

Agendawoensdag, 27 september 2006

Klassiek

Zangconcours De Koninklijke Christelijke Zangersbond Friesland organiseert jaarlijks een zangconcours, oftewel het Priissjongen in Joure. Dit jaar onder de naam Frisia Cantat en wel volgende week donderdag vanaf 19.30 uur in de Gereformeerde Kerk De Oerdracht in Joure. Aan dit evenement doen zestien koren mee, waaronder vier kinderkoren.

Cultuurwoensdag, 27 september 2006

Muziekvierdaagse opent Romein

Morgen is het zover, dan opent Romein officieel zijn deuren als poppodium in Leeuwarden. Na veel bestuurlijk gesteggel krijgt het voormalig theater aan de Bagijnestraat de functie van popzaal. Hoewel het pand pas volgend jaar verbouwd wordt tot poponderkomen, barsten de muziekactiviteiten nu al los. Te beginnen met een gratis toegankelijke muziekvierdaagse, met elke dag aandacht voor een ander muziekgenre.

Cultuurwoensdag, 27 september 2006

Afscheidsconcert met ingewikkelde Verdi

,,Er is maar één manier om heel goed te worden: heel oud worden en nooit met pensioen gaan.’’ Dirigent Tjalling Wijnstra (44) uit Leeuwarden is, naar eigen zeggen, nog een puppy tussen de operadirigenten. In het noorden van het land is hij op amateurkoor- en orkestgebied dan misschien een bekende naam; als het gaat om de professionele operawereld staat hij nog onderaan de ladder. Vanavond neemt hij na acht jaar afscheid als dirigent van Operakoor Amadeus in Leeuwarden om zijn weg te vervolgen als assistent-dirigent bij Opera Zuid in Maastricht.

Economiewoensdag, 27 september 2006

Friesland Bank schrapt fors in banen

In overleg wil de bank kijken of een bankgebouw nodig is en of er alternatieven ingezet kunnen worden, zoals een bankbus of meer pinautomaten. Cramer wil niet zeggen welke kantoren op de nominatie staan gesloten te worden. Wel gaf financieel bestuurder A. Vlaskamp aan dat groeiende plaatsen meer kans maken op behoud van hun kantoor dan de ‘slaapsteden’. Vlaskamp gaf ook aan dat de mogelijk te sluiten kantoren gelijkelijk over de provincie verspreid zijn. Friesland Bank kondigde ook aan de vestiging van drie nieuwe kantoren te onderzoeken. Rotterdam, Utrecht en Arnhem staan op het wensenlijstje.

Economiewoensdag, 27 september 2006

Smeding neemt branchegenoot over

Sint Annaparochie – Groothandel Smeding uit Sint Annaparochie heeft branchegenoot Crielaard in Dorst bij Breda overgenomen. De overname is 1 oktober officieel. Crielaard levert aan horeca, bedrijfsrestaurants en instellingen in de regio Breda. Het bedrijf in Noord-Brabant levert dagelijks aan honderd bedrijven. Een deel van de medewerkers komt in dienst van Smeding.

Economiewoensdag, 27 september 2006

‘PTC+ moet meer internationaal’

Leeuwarden – De praktijklocaties van PTC+, waaronder de vestiging in Oentsjerk, moet zich de komende jaren steeds meer richten op het geven aan cursussen aan buitenlandse studenten om te blijven bestaan. Dat zegt directeur K. Samsom naar aanleiding van het besluit van de Tweede Kamer om de financiering aan de instellingen van PTC+ de komende vier jaar door te zetten. ,,Van groot belang is het verspreiden van de kennis hier in Nederland. Maar het is een feit dat de sector krimpt en het aantal leerlingen uit Nederland dan ook daalt. Daarom richten we ons daarnaast vaker op de buitenlandse cursist.” Volgens de directeur heeft de instelling continu zestig buitenlandse cursisten onderdak voor zes tot negen maanden. En dat zal alleen maar meer worden.

Economiewoensdag, 27 september 2006

Sneker bedrijf krijgt opdracht voor website CDA

Sneek - Communicatiebureau MyriadM uit Sneek heeft de opdracht binnengehaald voor het opzetten van een nieuwe landelijke website voor het CDA. De komende weken is het bedrijf druk bezig met het opzetten van de afzonderlijke onderdelen voor de kandidaat-kamerleden. ,,Daarna komt de nadruk te liggen op de gemeentelijke onderdelen en de provinciale. Hoogste prioriteit heeft het opzetten van de sites van de gemeentelijke CDA-afdelingen in gemeenten die heringedeeld zijn”, zegt een woordvoerster van het bedrijf.

Economiewoensdag, 27 september 2006

Kooistra heeft zijn plek bij Jumbo

Bolsward - De beslissing van Kooistra Supermarkten zich aan te sluiten bij Jumbo, nu drie jaar geleden, is een goede geweest, vindt Erik Kooistra (33). Een mooie formule, goede marketing en minder rompslomp. Volgende maand opent Kooistra zijn vierde Jumbo, in Joure. De kans dat in de toekomst andere Friese plaatsen Jumbo Kooistra’s krijgen, is groot. ,,Maar groei is niet het belangrijkste’’, zegt Kooistra. ,,Liever zes goede winkels dan tien probleemwinkels.’’

Expowoensdag, 27 september 2006

Allingawier, Kerk: expo Antje van der Werf 'Pur Sang', t/m 31 okt.

Hoofdartikelwoensdag, 27 september 2006

Blair...

De Britse regerende Labour-partij is Blair-moe. De partij wekt de indruk niet te weten hoe snel af te moeten komen van de premier die drie opeenvolgende verkiezingszeges op zijn naam heeft staan. Onder druk van ongeduldige critici in zijn partij en van tot dusverre trouwe politieke bondgenoten in het parlement, heeft Blair onlangs laten weten dat hij binnen een jaar opstapt. Hij had liever geen datum willen noemen omdat dat volgens hem de regering zou verlammen. Wie zegt dat hij binnen afzienbare tijd opstapt, verliest gezag.

Regiowoensdag, 27 september 2006

Busreizigers verrast door wilde staking

Leeuwarden - Honderden busreizigers hebben zich vanochtend laten verrassen door een wilde staking van chauffeurs van Arriva. Het busvervoer lag grotendeels plat in Leeuwarden en het zuidoosten van Fryslân. Ook in delen van Groningen, Drenthe, Zuid-Holland en het zuidwesten van Gelderland reden bijna geen Arriva-bussen. Het busvervoer is in het Friese stakingsgebied door stroef overleg tussen directie en ondernemingsraad pas laat in de ochtend op gang gekomen. De werkonderbreking zou aanvankelijk tot negen uur duren.

Regiowoensdag, 27 september 2006

Museum voor landschap

Drachten - Fryslân krijgt een Landschapsmuseum. Het museum komt bij het nog te bouwen bezoekerscentrum en Landbouwmuseum in Earnewâld, in Nationaal Park De Alde Feanen. De financiering van het totale project is nog niet helemaal rond, toch denken de initiatiefnemers dat het complex in mei volgend jaar open kan.

Regiowoensdag, 27 september 2006

Drietalige school werkt voor Friezen

Earnewâld - Lessen die consequent voor de ene helft in het Fries en voor de andere helft in het Nederlands worden gegeven, zijn goed voor zowel Nederlands- als Friestalige kinderen. Dat concludeert de Fryske Akademy, die de zeven deelnemende scholen aan het project Trijetalige Skoalle de afgelopen acht jaar volgde. De Master Franke Skoalle kreeg gisteren als eerste school het predikaat ‘drietalig’.

Regiowoensdag, 27 september 2006

Eén loket openen is zo eenvoudig nog niet

Leeuwarden - In elke gemeente moet één loket zijn voor alle vragen van de burger over zorg, welzijn en dienstverlening. Het is een van de pijlers van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) die per 1 januari ingaat.

Regiowoensdag, 27 september 2006

Zaterdagmarkt moet Bilgaard levendig houden

Leeuwarden - De Leeuwarder wijk Bilgaard krijgt een zaterdagmarkt. Dat moet de buurt levendig houden en omzet genereren voor ondernemers die gedupeerd zijn bij de felle brand die op 24 augustus het winkelcentrum in de as legde. Het college van B en W heeft dat gisteren besloten. Winkeliers en omwonenden vroegen om een marktdag om zo een leefbaar wijkcentrum te houden tot er een nieuw winkelhart is gebouwd. Gedupeerde winkeliers krijgen voorrang bij het aanvragen van een kraam. De markt wordt gehouden van negen tot vijf uur op het parkeerterrein Brandemeer/Hooidam.

Regiowoensdag, 27 september 2006

Dure interim gaat ‘vuil’ werk doen

Leeuwarden - Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân is gisteren na enig tegenstribbelen akkoord gegaan met het aannemen van een interim-manager, die in 15 maanden 425.000 euro kost. M. Koster, afkomstig van een organisatieadviesbureau in Amstelveen, neemt tijdelijk vier dagen per week de functie van secretaris-directeur op zich. Dijkgraaf P. van Erkelens overtuigde de meeste bestuurders ervan dat de interim-manager een ,,marktconform’’ salaris vraagt. Koster is al als extern projectleider ingehuurd door Wetterskip Fryslân, tegen een hoger uurtarief dan wat hij de komende maanden rekent. Over de prijs van 1200 euro per dag, exclusief btw, reis- en hotelkosten, is volgens Van Erkelens scherp onderhandeld. De meerwaarde van de interim-manager is volgens hem onder meer dat hij ,,vuile handen durft te maken en daarna ook weer weg is’’; ,,hij levert zijn geld op’’. Koster moet een pijnlijke reorganisatie leiden.

Sportwoensdag, 27 september 2006

Gerritsen breekt kuit - en scheenbeen

Heerenveen FC Twente kan lange tijd niet beschikken over Patrick Gerritsen. De 19-jarige aanvaller liep gisteravond in het duel tussen Jong SC Heerenveen en Jong FC Twente een dubbele beenbreuk op. Hij kwam hard in aanraking met doelman Boy Waterman.

Sportwoensdag, 27 september 2006

Jong Cambuur verplettert FC Zwolle

Leeuwarden Jong Cambuur Leeuwarden heeft gisteravond een daverende overwinning behaald op het belofteteam van FC Zwolle. Het werd 7-0 in het eigen stadion, een ongekende weelde voor de ploeg van Gerrie Schouwenaar.

Sportwoensdag, 27 september 2006

Fries paard in Grand Prix

Kootwijk Hielke 382, het Friese paard bereden door Esterh Liano uit Wirdum, mag uitkomen in de Grand Prix voor dressuur. Liano haalde daarvoor afgelopen zaterdag tijdens het dressuurkampioenschap voor Friese paarden in Kootwijk voldoende punten.

Sportwoensdag, 27 september 2006

Van der Meer twee duels geschorst

Franeker Kaatser Rutmer van der Meer uit St. Jacobiparochie moet de eerste twee wedstrijden van het komende seizoen noodgedwongen aan de kant blijven. De opslager is door de strafcommissie van de Koninklijke Nederlandse Kaats Bond KNKB voor twee wedstrijden geschorst.

Weerwoensdag, 27 september 2006

Fraai

Vandaag is een fraaie dag met flink wat zon en temperaturen rond de 20 graden. De zuid tot zuidwestenwind is zwak tot matig. Morgen verandert er nauwelijks iets aan dit nazomerse weerbeeld. Er zijn zonnige perioden en het blijft droog bij 20 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties