De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 27 september 2011.

Cultuurdinsdag, 27 september 2011

Die Twa in Abe Lenstra Stadion

Heerenveen - Het Friese zangduo Die Twa lanceert zijn nieuwe cd Twasprong in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Op 14 oktober geeft het tweetal hier een concert ter ere van het nieuwe album.

Cultuurdinsdag, 27 september 2011

Zestig kevers in museum Princessehof

Leeuwarden - Keramiekmuseum Princessehof toont binnenkort een wandkunstwerk waarin zestig keramische kevers zijn verwerkt. De installatie Schwarm is een ontwerp van kunstenaarsduo RaR, bestaande uit Beate Reinheimer en Ulrike Rehm. De torren met een doorsnee van ongeveer dertig centimeter vullen een gehele wand en kruipen hierdoor als het ware tegen de muur op.

Cultuurdinsdag, 27 september 2011

Foto-expositie ‘1 OP DE 8!’ in Fryslân

Leeuwarden - In het Stadskantoor van de gemeente Leeuwarden opent vrijdag in het kader van Oktober Borstkankermaand de foto-expositie 1 OP DE 8!. De Amsterdamse fotografe Marieke Gras portretteerde dertig vrouwen en twee mannen met een roze stropdas om.

Economiedinsdag, 27 september 2011

Kansen zoeken met elektrische zitmaaiers

Bakkeveen - Een gat in de markt is het volgens Theo de Jong van het bedrijf Frisian Motors uit Bakkeveen. Hij begon met de ontwikkeling van een elektrische zitmaaier en een terreinwagen. ,,Vooral van fietsen, scooters en auto’s is er tegenwoordig een elektrische variant te bedenken en komt er voorzichtig aan wat op de markt. Maar verder is er nog maar weinig.”

Hoofdartikeldinsdag, 27 september 2011

De maximumsnelheid en de burgerplichten

Het VVD-Kamerlid Aptroot vindt dat er op de hele A4, de weg tussen Amsterdam en Maastricht, 130 kilometer per uur mag worden gereden. De koning van het snelle rijden vindt het ‘idioot’ dat er een maximumsnelheid van 100 geldt op stukken van die weg waar vijf banen naast elkaar liggen.

Regiodinsdag, 27 september 2011

Een pluim voor de beste schoolleider van Noord-Nederland

Dokkum - Schoolleider van het jaar. Directeur Germ de Vries van de Burgerschool in Dokkum krijgt er morgen een pluim voor. Ouders en leerkrachten prijzen hem om zijn doortastende persoonlijkheid.

Regiodinsdag, 27 september 2011

Met jeu de boules leer je elkaar eindelijk kennen

Heerenveen - ,,Oké, ik speel wel even met jullie mee.” Harm Bron maakt er niet zo’n punt van op de jeu de boules-middag op het Geerts Willigenplein in Heerenveen. Eigenlijk zit hij in een team met Nico Hennevelt en Jaap Engelsma, maar omdat een lid van een ander team niet is komen opdagen, wil Bron wel even invallen. Vandaag gaat het niet om het winnen, maar om de ontmoeting.

Regiodinsdag, 27 september 2011

Kamer moet haast maken met Friese taal

Leeuwarden - De Tweede Kamer moet de provincie Fryslân zo snel mogelijk meer bevoegdheden geven over het verplicht gebruik van het Fries in het onderwijs. Alleen op die manier kan de kwaliteit van het Fries op scholen worden verbeterd.

Geloof & Kerkdinsdag, 27 september 2011

Puntzak snoep van school

Onze zoon is onlangs voor het eerst naar school gegaan. Het schoolsysteem zit hier heel anders in elkaar dan in Nederland en het heeft een poosje geduurd voordat we ongeveer begrepen hoe het hier werkt. Vanaf de geboorte tot hun derde jaar zijn de meeste kinderen thuis, bij hun moeder of vader, die tot twee jaar vrij kunnen krijgen om het kind te verzorgen.

Geloof & Kerkdinsdag, 27 september 2011

Hoon voor BBC na jaartallenbesluit

Londen - Engeland is te klein sinds dit weekend bekend werd dat de BBC niet langer de termen ‘voor Christus’ en ‘na Christus’ zou willen hanteren in programma’s. De Britse omroep wil ‘onpartijdig zijn en niet-christenen niet langer voor het hoofd stoten’, zo was de boodschap. In plaats daarvan vraagt de BBC journalisten en presentatoren de termen before common era (voor algemene jaartelling) en common era ( algemene jaartelling) te gebruiken.

Sportdinsdag, 27 september 2011

Belofteteam sc Heerenveen/FC Emmen klopt koploper Heracles Almelo: 4-1

Heerenveen - Jong sc Heerenveen/FC Emmen heeft gisteravond op sportpark Skoatterwâld met 4-1 gewonnen van koploper Heracles Almelo, dat ongeslagen naar Fryslân was afgereisd. Voor de Fries/Drentse combinatieploeg, die met vier spitsen aantrad, scoorden Doke Schmidt, Quenten Martinus, Tobias Kainz en Arsenio Valpoort. Luis Pedro deed namens de gasten nog wat terug. Door de zege klom sc Heerenveen/FC Emmen naar de tweede plaats, één punt achter FC Twente.

Sportdinsdag, 27 september 2011

Heerenveen - Harkemase Boys op dinsdag 25 oktober

Heerenveen - Het bekerduel tussen sc Heerenveen en Harkemase Boys in de derde ronde van de KNVB-beker wordt op dinsdag 25 oktober gespeeld. Het duel in het Abe Lenstrastadion begint om 20.00 uur. Harkemase Boys stuntte vorige week in de tweede bekerronde door thuis eerstedivisionist Willem II na verlenging met 4-2 te verslaan. Heerenveen ontdeed zich in Venlo gemakkelijk van VVV (0-2). Het lot koppelde beide Friese ploegen vervolgens aan elkaar.

Sportdinsdag, 27 september 2011

Een goede bijnaam gaat een leven lang - of langer - mee

Nergens is de bijnaam zo alomtegenwoordig als in de sport. Bij sport horen heroďek en falen, spot en bewondering; kortom: dé ingrediënten om publiek en media uit te nodigen tot het bedenken van speciale benamingen. Een goede bijnaam gaat een leven lang, en soms langer, mee.

Sportdinsdag, 27 september 2011

Mega-omzet bij Jouster kermiskoersen

Joure - Overal dalen de wedomzetten in de Nederlandse drafsport, behalve in Joure. Daar werd gisteren tijdens de elf koersen van de Kermismeeting bijna 121.000 euro ingezet. Ter vergelijking, voor eenzelfde wedomzet moet de 'grote broer' Victoria Park drie topprogramma's verrijden..Geen wonder dat het Jouster bestuur na afloop van de meeting de polonaise liep in de VIP-tent.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties