De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 20 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 27 september 2012.

Cultuurdonderdag, 27 september 2012

77 uur muziek en zang voor Drachtster kerk

Zangeres Iris Kroes, troubadour Gurbe Douwstra, bandoneonist Santiago Cimadevilla en nog 74 andere solisten, koren, ensembles en musici treden vanaf vanmiddag tot en met zondagmiddag non-stop op in de Grote Kerk in Drachten. En dat allemaal belangeloos, om geld in te zamelen voor de restauratie van het monumentale kerkgebouw.

Economiedonderdag, 27 september 2012

Boekentak scheidt zich af van uitgeverij NDC|VBK

Leeuwarden | De eerste stap in de ontmanteling van uitgeverij NDC|VBK is gezet. De boekentak Veen Bosch & Keuning (VBK) wordt per 1 november verkocht aan het eigen management en aan ING. Daarmee komt de verzelfstandiging van onderdeel NDC Mediagroep, waaronder Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden en De Friese Pers Boekerij vallen, ook dichterbij.

Economiedonderdag, 27 september 2012

Megaorder Arriva voor bussenbouwer VDL

Heerenveen | Bussenbouwer VDL Bus & Coach heeft een megaorder ontvangen van Arriva. Het bedrijf gaat 275 bussen bouwen, waarvan tweehonderd in Fryslân gaan rijden. De voor Fryslân bestemde bussen zullen gemaakt worden in Heerenveen, de andere in de fabriek in Valkenswaard. Dat is vanochtend in Heerenveen bekendgemaakt.

Hoofdartikeldonderdag, 27 september 2012

VVD moet waken voor streven naar macht

Met Anouchka van Miltenburg op de stoel van de Tweede Kamervoorzitter heeft de VVD nu veel mensen op belangrijke posten in politiek Den Haag. De Eerste Kamer wordt al voorgezeten door Fred de Graaf, Mark Rutte blijft hoogstwaarschijnlijk premier en Neelie Kroes is de Nederlandse eurocommissaris. De vraag is dan of dit erg is.

Regiodonderdag, 27 september 2012

Van een vrije raadgever weegt het advies zwaar

Westhem | Zonder onafhankelijke instantie die gevraagd of ongevraagd advies geeft over de inrichting van de provincie, ziet Fryslân er wellicht minder mooi uit. Dat verwoordden verschillende sprekers gisteren bij de opheffing van die onafhankelijke instantie: Atelier Fryslân.

Regiodonderdag, 27 september 2012

Elektrisch fietsen is heus zo gemakkelijk nog niet

Burgum | Ze zijn betrekkelijk nieuw in het straatbeeld: elektrische fietsen. Voor zowel gebruikers als medeweggebruikers is het wennen. Een oefendag is dus geen overbodige luxe.

Regiodonderdag, 27 september 2012

Trots op Ecomunity, maar niet op de locatie

Tussen de vele rotte kiezen die Fryslân aan bedrijfsterreinen telt, is het nieuw te ontwikkelen bedrijvenpark Ecomunity in Oosterwolde een lichtend voorbeeld. Het initiatief van EcoStyle-directeur AnneJan Zwart is iets waarop Commissaris der Koningin John Jorritsma ,,ongelooflijk trots is”, zei hij gisteren op de tweede Dag van de Ruimtelijke Kwaliteit in Westhem. Alleen jammer dat daar een ongerept stukje groen voor opgeofferd wordt. ,,Iedereen die dat zegt, heeft groot gelijk”, beaamde hij, refererend aan een discussie die even daarvoor plaatsvond over de locatie van dat bouwplan: pal onder Oosterwolde, in een ongerept stukje natuur.

Regiodonderdag, 27 september 2012

Staten aarzelen bij REC-onderzoek

Leeuwarden | Provinciale Staten worstelen met de vraag hoe de vergunningverlening aan Omrin voor de afvalverbrandingsinstallatie REC in Harlingen het beste onderzocht kan worden. Dat daar nader onderzoek naar moet komen staat voor de Staten buiten kijf. Het voorstel van gedeputeerde Sietske Poepjes om het bureau Deloitte Consulting daarin onafhankelijk te laten opereren viel echter niet in goede aarde.

Geloof & Kerkdonderdag, 27 september 2012

130 aanmeldingen voor Grutte Pier

Ureterp | Zo’n130 mannen hebben zich inmiddels aangemeld voor de eerste karakteravond van het seizoen van de Friese mannenbeweging Grutte Pier. Vorig jaar hield initiatiefnemer Arnaud Dijkstra van Unite in Christ al een reeks karakteravonden, waar gemiddeld zo’n zestig mannen op af kwamen. De avonden - eens per drie weken - worden dit seizoen gehouden in Bakkeveen en gaan over het thema relaties (met God, gezin, jezelf, omgeving). De eerste avond is volgende week vrijdagavond. Er is nog ruimte voor deelnemers. Aanmelden kan via www.fryskegruttepier.nl.

Geloof & Kerkdonderdag, 27 september 2012

Rechter: kerkbelasting verplicht voor kerkleden

Leipzig | Duitsers mogen geen kerkbelasting weigeren te betalen als ze nog lid zijn van de Rooms-Katholieke Kerk. Dat heeft een bestuursrechter in Leipzig gisteren besloten. De zaak betrof de gepensioneerde kerkjurist Hartmut Zapp uit Freiburg, die al sinds 2007 weigerde om de speciale belasting te betalen, maar zich wel beschouwde als lid van de kerk. Het aartsbisdom Freiburg stapte naar de rechter.

Sportdonderdag, 27 september 2012

Gouweleeuw en Van La Parra in voorselectie

Heerenveen | Jeffrey Gouweleeuw en Rajiv van La Parra van sc Heerenveen zijn door bondscoach Cor Pot opgenomen in de voorlopige selectie van Jong Oranje voor de EK-kwalificatie play-offs. Het Nederlandse beloftenelftal moet in een dubbele ontmoeting af zien te rekenen met Slowakije om zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap van 2013 in Israël. Wanneer beide spelers definitief worden geselecteerd, zijn ze er op 11 oktober bij; de eerste wedstrijd is in Slowakije.

Sportdonderdag, 27 september 2012

Huizenga wil schitteren zoals ‘brute held’ Westra

Leeuwarden | Het is alweer even geleden dat zijn naam viel. Na de mislukte Spelen in 2008 leek Jenning Huizenga (28) met een mysterieuze aandoening in de vergetelheid te verdwijnen. Maar dit seizoen is hij terug. De Spelen in Londen verliepen voor de wielrenner uit Franeker nog niet zoals gehoopt, maar afgelopen week toonde hij weer iets van zijn klasse. In de meerdaagse Ronde van China werd hij tweede achter Stefan Schumacher. Nu wil hij zijn voorbeeld Lieuwe Westra achterna.

Sportdonderdag, 27 september 2012

Fryslâncompetitie prooi voor Wester op stratenconcours

Workum | Willem Wester heeft in de laatste wedstrijd van het seizoen wederom de ‘Provinsje Fryslân Kompetysje’ op zijn naam geschreven. Op het Concours Hipique in Workum kreeg hij de voorkeur boven Udo de Haan in de categorie Friese tuigpaarden aangespannen voor de krompanelen sjees. ,,Maar dit keer moest ik er echt voor knokken”, moest de winnaar bekennen na de ‘finale’ in Workum.

Sportdonderdag, 27 september 2012

Sneek Wit Zwart maakt Fries kwartet vol in bekertoernooi

Sneek | In navolging van stadgenoot ONS Boso Sneek, SC Cambuur en sc Heerenveen heeft ook zondag topklasser SWZ Boso Sneek zich geplaatst voor de derde ronde van het KNVB bekertoernooi. Daarmee maakte de formatie van trainercoach Johan Groote het Friese kwartet vol en verdwijnt vanavond laat met 31 andere clubs in de koker voor de loting. Sneek Wit Zwart had 120 minuten nodig om zaterdagtopklasser Noordwijk in de verlenging op de knieën te krijgen met Mark Homme van der Veen als goudhaantje (2-1).

Sportdonderdag, 27 september 2012

Arts baalt na zege slordig Cambuur

Oss | Rond historische duels tussen amateurs en profs in de KNVB-beker hangt vaak een zweem van bier, kunstlicht en Bengaals vuurwerk. Omdat de strijd tussen tweedeklasser DESO uit Oss en Cambuur gistermiddag al om vijf uur werd afgewerkt, temidden van de maďsvelden in een aangenaam Brabants avondzonnetje, was eigenlijk op voorhand al duidelijk dat dit geen cupkraker zou worden. De Leeuwarders wonnen de gezapige pot zoals verwacht. ,,Maar”, zei trainer Alfons Arts na de 1-5 overwinning, ,,dit is geen prestatie om trots op te zijn.”

Sportdonderdag, 27 september 2012

Heerenveen doet plicht in ‘Finnbogason-show’

Werkendam | Werkendam was gisteravond het toneel van de ‘grote Alfred Finnbogason show’. De IJslander schoot Heerenveen tegen zaterdag topklasser Kozakken Boys met vier treffers naar de derde ronde. Met z’n kwartet treffers zorgde Finnbogason ervoor dat het bekerduel met een aantekening de geschiedenisboeken ingaat. Van belang was het allemaal niet, althans: het viel in het niet bij het antwoord op de vraag of Heerenveen in Werkendam de (top)amateurs op afstand zou kunnen houden. Door de zwakke competitiestart van de ploeg van trainer Marco van Basten was niet iedereen daar gerust op.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties