De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 27 september 2016.

Economiedinsdag, 27 september 2016

Melkprijs is weer bijna kostendekkend

Leeuwarden - Zuivelbedrijf FrieslandCampina heeft de garantieprijs voor de maand oktober met drie cent verhoogd naar 29,25 cent per kilo. Daarmee komt de opbrengstprijs na maanden eindelijk weer in de buurt van de kostprijs. Een groot deel van de Nederlandse melkveehouders heeft in de afgelopen maanden tienduizenden euro’s verlies geleden. In mei van dit jaar kwam de prijs op een dieptepunt van 25 cent per kilo (melk wordt traditioneel afgerekend in kilo’s op basis van onder meer de gehaltes aan vet en eiwit).

Economiedinsdag, 27 september 2016

Niet per se meer insecten op kruidenrijk grasland

Leeuwarden - Een kruidenrijk grasland levert in het algemeen niet meer voedsel op voor weidevogelkuikens dan weiland met enkel gras. Dat blijkt uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut. De onderzoekers constateerden geen duidelijk verschil in aantallen insecten tussen kruidenrijke percelen met een open structuur en meer intensief gebruikte percelen met een gesloten structuur. Alleen spinnen kwamen in hogere aantallen voor in meer open grasland.

Hoofdartikeldinsdag, 27 september 2016

Klap voor Brussels charmeoffensief

Als de Europese Unie niet had bestaan, hadden Europese burgers zich waarschijnlijk verwonderd afgevraagd waarom Europese landen niet meer samenwerken. Kwesties rond migratie, terrorisme, energie en veiligheid kunnen in deze geglobaliseerde wereld niet op eigen kracht maar alleen in Europees verband worden aangepakt. De Europese Unie bewijst wat dat betreft haar bestaansrecht. Maar toch wordt dat niet zo gevoeld. In de meeste EU-lidstaten groeit de weerzin tegen Brussel en de Britten hebben zelfs onlangs in een referendum voor een brexit gestemd.

Regiodinsdag, 27 september 2016

Doek lijkt te vallen voor twee actiescholen

Gaastmeer/Boksum - Het doek lijkt nu toch te vallen voor twee basisscholen die meermalen in het nieuws kwamen omdat ouders wilden dat de school open bleef. Voor zowel de christelijke basisschool Mids de Marren in Gaastmeer als de algemeen bijzondere basisschool Otto Clant Skoalle in Boksum lijkt de kans klein dat ze nog lang kunnen blijven bestaan.

Regiodinsdag, 27 september 2016

Friese hotels krijgen fors meer klandizie

Leeuwarden - Gasten uit binnen- en buitenland weten de hotels in Fryslân weer beter te vinden. In de eerste helft van het jaar werden 13,5 procent meer overnachtingen geboekt dan in dezelfde periode in 2015. De groei is bovengemiddeld: de toename landelijk kwam uit op 7,5 procent.

Regiodinsdag, 27 september 2016

Nieuwe rotonde bij Winsum onveilig voor fietsers

Winsum - Een van de twee nieuwe rotondes bij Winsum leidt tot gevaarlijke situaties voor landbouwvoertuigen en fietsers. Volgens Lammert Kingma, directeur van Loonbedrijf Frankena uit Winsum, is de rotonde onlogisch aangelegd en heeft Littenseradiel er een knelpunt bij gekregen.

Geloof & Kerkdinsdag, 27 september 2016

Schrijnend verhaal van Mirjam uit Midden-Oosten

Toevallig kwam ik haar tegen in de kerk. Als je Mirjam hoort vertellen word je er koud van. Omdat het zo schrijnend weergeeft in wat voor Europa we op dit moment leven. Voor velen eerst een continent van hoop, maar als ze er eenmaal zijn, slaat dat om in teleurstelling.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties