De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 27 oktober 2007.

Economiezaterdag, 27 oktober 2007

‘Boeren willen zo weinig mogelijk gif spuiten’

Leeuwarden - Akkerbouwers spuiten niet met alle gemak met gif om hun gewassen te beschermen tegen ziekten die veelvuldig opduiken. ,,Ze willen juist zo weinig mogelijk gif gebruiken”, luidt de reactie van woordvoerder Upt Hiddema van landbouworganisatie LTO Nederland.

Economiezaterdag, 27 oktober 2007

Aanpak van zieke planten door kruisen

Wageningen - De Nederlandse landbouw kan allerlei ziekten bij akkerbouwgewassen beter voorkomen, door zich meer te specialiseren op het inkruisen van genen uit planten die niet vatbaar zijn voor de ziekten. Daarvoor pleitte professor Marc Sosef bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar Biosystematiek aan de Wageningen Universiteit gisteren. Sosef wil een topinstituut opzetten waarbij er meer onderzoek komt naar de diversiteit en verwantschappen van planten en dieren.

Economiezaterdag, 27 oktober 2007

Detectie vogelgriep blijft onopgemerkt

Rome - De vogelgriep kan zich in Europa sterk verspreiden zonder dat de ziekte wordt opgemerkt. Daarvoor waarschuwt de wereldvoedselorganisatie FAO. Vooral onder eenden en ganzen kan de ziekte zich verspreiden. Onderzoek bij die diersoorten naar het voorkomen van de ziekte moet daarom intensiever worden uitgevoerd. De waarschuwing volgt op een onderzoek naar vogelgriep onder eenden in Duitsland.

Economiezaterdag, 27 oktober 2007

Leukere projecten door samenwerking

Houwerzijl – Je kunt veel leukere projecten binnenhalen door samen te werken, vindt zelfstandig milieuadviseur Bob van den Brink (47). Samen met negen collega-ondernemers richtte hij vorige week een samenwerkingsverband op met de werknaam Club van Tien. ,,Het blijven wel tien ‘loketjes’, we willen allemaal zelfstandig blijven.”

Economiezaterdag, 27 oktober 2007

Opbrengst van suikerbieten dit jaar hoog

Groningen - Nederlandse akkerbouwers hebben dit jaar een goede suikerbietenoogst. De opbrengst blijft volgens verwerkingsorganisatie Suikerunie iets achter bij het topjaar 2006. Vroeg zaaien, betere rassen en optimale oogstomstandigheden zijn de belangrijke redenen voor de hogere opbrengst.

Hoofdartikelzaterdag, 27 oktober 2007

Van de rechte rede...

Een belangrijk woord in de christelijke traditie is orthodoxie. Dat begrip kan slaan op het oosters-orthodoxe deel van het christendom (bijvoorbeeld de Grieks-Orthodoxe kerk). Binnen de westerse kerk wordt het begrip vaak gebruik als aanduiding van de groep christenen die behoudend wordt genoemd. Het behoudende zit in het vasthouden aan opvattingen en overtuigingen, met name betreffende de leer. Orthodoxie in letterlijke vertaling betekent zoiets als de rechte mening, de rechte leer.

Regiozaterdag, 27 oktober 2007

Alle Vlielanders op gevoelige plaat vastgelegd voor nageslacht

Vlieland - Folkert Janssens (40) lokt bij Vlielanders de laatste drie weken extreme reacties uit. Wie de schrijver/dichter op straat tegenkomt, duikt weg of komt enthousiast op hem af. De reden? Hij wil álle Vlielanders op de foto zetten en interviewen. En al die foto’s en interviews zet hij op internet.

Regiozaterdag, 27 oktober 2007

Einde van Swiebertje-tijdperk

Beetsterzwaag - Meer dan tien jaar heeft het kantongerecht van Beetsterzwaag een onafwendbaar lot kunnen uitstellen. Maar woensdag heeft dan toch echt de allerlaatste zitting plaats. De twee eeuwen zijn net niet vol gemaakt. Aan het Swiebertje-gevoel komt definitief een einde. Maar niemand laat een traan. ,,Het is niet efficiënt meer.”

Regiozaterdag, 27 oktober 2007

Historie zichtbaar in oude namen

Leeuwarden - ‘De nieuwe hopzak’, ‘Het wapen van Engeland’, ‘Het schrijfboek’, ‘Bourgondië’, ‘De Drie Kamizooltjes’: sinds gisteravond hebben in totaal 21 winkels en huizen in de Kleine en Grote Kerkstraat in Leeuwarden hun historische naam terug. Een aardigheidje van de gemeente Leeuwarden: die liet een meesterschilder de namen op de gevels aanbrengen, als goedmaker voor de overlast die de bewoners hebben gehad van de aanleg van de parkeergarage Oldehoofsterkerkhof. Henk Oly, die namens het Genootschap Huisnamen de aanduidingen wist te achterhalen in oude archieven, is maar wat blij met het initiatief. Zijn club vond sinds 2002 ruim 1200 historische namen terug. ,,Tot nu toe waren er ongeveer honderd eigenaren die de naam weer op de gevel hebben gezet. Het aantal breidt dus vanmiddag flink uit.”

Regiozaterdag, 27 oktober 2007

Zien roven doet roven

Leeuwarden - Dat in Leeuwarden de laatste weken opvallend veel straatroven gepleegd worden, kan heel goed komen doordat de ophef erover criminelen op een idee brengt. ,,Ze horen dat het een vrij makkelijke manier is om aan geld te komen en gaan het ook eens proberen”, zegt politiechef Marc Jacobs. De politie stuurt extra agenten de straat op om dit kopieergedrag in te dammen.

Regiozaterdag, 27 oktober 2007

Gemeenten loeren op forse ozb-verhoging

Balk/Stiens - Gaasterlân-Sleat en Leeuwarderadeel gaan de onroerend-zaakbelasting (ozb) volgend jaar flink verhogen als ze van de Tweede Kamer de vrije hand krijgen.

Regiozaterdag, 27 oktober 2007

Gescheiden inzamelen luiers voorbij

Leeuwarden - Het gescheiden inzamelen van luiers is in veel gemeenten vanaf vandaag mogelijk voorbij. Knowaste, het enige bedrijf dat de luiers inzamelde en recyclede, maakte gistermiddag bekend er per direct mee te stoppen. De meeste gemeenten in Fryslân zamelden voor het bedrijf luiers in. Ze zijn niet ingelicht over het besluit en staan perplex.

Geloof & Kerkzaterdag, 27 oktober 2007

Van bijbeldiner tot kennistest op tv

Utrecht - Tien dagen achter elkaar de bijbel centraal stellen om mensen te motiveren meer te bijbellezen. Dat is in een notendop de Bijbel10daagse die vrijdag gestart is in de Nicolaikerk in Utrecht. Tien dagen lang zijn er verschillende activiteiten door het hele land.

Geloof & Kerkzaterdag, 27 oktober 2007

Zingend het Evangelie brengen

Heerenveen - Trijntje Betten (80) uit Heerenveen verzorgde vorige week zondag voor de laatste keer een optreden met haar evangelisatiekoor uit Donkerbroek. Na 45 jaar nam de enthousiaste en gedreven dirigente afscheid. Met haar vertrek houdt ook het koor in Donkerbroek op te bestaan.

Sportzaterdag, 27 oktober 2007

Broekster Boys in beker tegen Harkemase Boys

Leeuwarden - In de tweede ronde van het districtsbekertoernooi ontvangt Broekster Boys de succesvolle eersteklasser Harkemase Boys. Dat was het resultaat van de loting. Zeerobben speelt thuis tegen Heerenveense Boys. De speeldata voor de tweede knockout ronde, waarin nog 21 Friese clubs actief zijn, is 24 en 25 november.

Sportzaterdag, 27 oktober 2007

Geert Arend Roorda is ‘kind van Heerenveen’

Heerenveen - De voetbalcompetitie zit nog niet op een kwart van het totaal aantal wedstrijden, maar nu al staat vast dat Geert Arend Roorda bij sc Heerenveen de revelatie is van het seizoen. De negentienjarige Heerenvener, die overkwam van de A-junioren, ontpopte zich in korte tijd tot een basisspeler en een onmisbare schakel in het elftal van trainer Gertjan Verbeek. En het is een speler die de harten van de Friese voetballiefhebber sneller doet slaan.

Sportzaterdag, 27 oktober 2007

Cambuur laat punten simpel aan MVV

Leeuwarden - Een machteloos Cambuur bezorgde MVV gisteravond een wel zeer aangename terugreis. De ploeg van trainer Jurrie Koolhof moest lijdzaam toezien hoe de tegenstander er simpel met de drie punten vandoor ging. Weliswaar zat het venijn in de staart en creëerde Cambuur nog twee dotten van kansen, maar meer zat er niet in.

Sportzaterdag, 27 oktober 2007

Kramer maakt verwachting waar

Heerenveen - Vrijwel iedereen voorspelde voorafgaand aan de NK afstanden van gisteren in Thialf Sven Kramer als winnaar van de 5 kilometer. En aldus geschiedde voor de 21-jarige schaatser uit Oudeschoot. Op de 500 meter was het de jonge garde die de oude aftroefde. De Friese sprinters konden niet delen in de feestvreugde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties