De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 27 oktober 2009.

Cultuurdinsdag, 27 oktober 2009

Acceptabele uitvoering ‘De Parelvissers’

De opera De Parelvissers van de Franse componist Georges Bizet is een van de grootste publiekstrekkers op operagebied. Het is een opera die in de eerste plaats goed in het gehoor ligt en daarnaast ook laagdrempelig is. Dit laatste doet echter niets af aan de muzikale inhoud. Het is een opera met mooie muziek en prachtige aria’s, waarbij het beroemde duet Au fond du temple saint een grote plaats inneemt en verder door de gehele opera is verwerkt. De Parelvissers werd gisteravond uitgevoerd in De Lawei in Drachten door de Staatsopera Tatarstan, een operagezelschap dat regelmatig Nederland bezoekt.

Cultuurdinsdag, 27 oktober 2009

Admiraliteitshuis Dokkum voor drie maanden dicht

Dokkum - Museum het Admiraliteitshuis in Dokkum sluit vanaf zondag voor drie maanden zijn deuren. Dat heeft een woordvoerder van het museum vandaag bekendgemaakt. Alle vertrekken van het pand zullen de komende maanden opnieuw worden geschilderd. Omdat dit voor overlast zorgt bij de bezoekers, is besloten de deuren tijdelijk helemaal te sluiten.

Economiedinsdag, 27 oktober 2009

‘Ontwikkelingsfonds Fryslân moet snel komen’

Leeuwarden - Onder meer om de malaise in de bouw te kunnen opvangen, moet er nu snel een Friese ontwikkelingsmaatschappij komen. Dat vindt CDA-statenlid Jan From. From vindt dat CDA-gedeputeerde Galema al te lang praat over het ontwikkelingsfonds en dat er nu iets moet gebeuren.

Economiedinsdag, 27 oktober 2009

EU: minder geld landbouw

Brussel - De Europese Commissie stelt dit jaar een radicale verandering van de begroting voor. Veel huidige uitgaven voor landbouw moeten vanaf 2013 dan gaan naar innovatie, klimaat, energie. Dat staat in een uitgelekt ontwerpvoorstel.

Economiedinsdag, 27 oktober 2009

Melkaanvoer FrieslandCampina zakt verder in

Doetinchem - De melkaanvoer bij FrieslandCampina is de laatste weken flink gezakt, zo blijkt uit gegevens van het bedrijf. Tegen half oktober was de aanvoer gedaald naar 151 miljoen kilo. Dat is enkele miljoenen kilo’s onder het niveau van de vorige twee jaren. Toen kwam de dip in de melkaanvoer eerder en ging de productie ook eerder omhoog. Nu blijft de aanvoer vooralsnog dalen.

Hoofdartikeldinsdag, 27 oktober 2009

Het Friese water

Morgen bespreken Provinciale Staten het Waterhuishoudingsplan 2010-2015, wat door Wetterskip Fryslân is vertaald in een concreter Waterbeheerplan. Vorig jaar werden provincie en waterschap het al eens over de conceptversie, en klopten zich toen op de borst over de ‘unieke samenwerking’.

Regiodinsdag, 27 oktober 2009

Schaatsers houden van boerenkool in de zomer

Franeker - Ruim tweehonderd leerlingen van scholen uit Franeker vuurden gisteren een spervuur van vragen af op twee helden van de Elfstedentocht van 1963: Henk Gemser en winnaar Reinier Paping. Een wollen schaatspak was diens geheim.

Regiodinsdag, 27 oktober 2009

Armoede is minder erg als je de liefde hebt

Oldeholtwolde - Freerk en Jantje Bron uit Oldeholtwolde vieren vandaag dat zij elkaar 75 jaar geleden het jawoord gaven. Een albasten huwelijk dat ze zelf omschrijven als hard werken en veel geluk.

Regiodinsdag, 27 oktober 2009

Omwonenden kraken geluidsrapport

Leeuwarden - Omwonenden van de Vliegbasis Leeuwarden zijn buitengewoon kritisch over het NLR-rapport. Dat is de studie van het Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, waarin is uitgewerkt wat de gevolgen zijn als de JSF op de basis wordt gestationeerd.

Regiodinsdag, 27 oktober 2009

Een echt plattelandsmens van honderd

Leeuwarden - Toen eeuwlinge Wimkje van der Zee-de Jong onlangs op tv zag dat Nederlandse dijkenbouwers naar de VS vlogen om daar te adviseren over waterkeringen, vertelde ze dat trots aan haar kleinkinderen.

Geloof & Kerkdinsdag, 27 oktober 2009

‘Nieuwe media zullen de kerken voorgoed veranderen’

New York - Weblogs, twitteren en internet. Je kunt er als kerk maar beter rekening mee houden, want volgens dr. Serene Jones zijn de emerging media van net zo’n grote importantie als de komst de drukpers voor de bijbel.

Geloof & Kerkdinsdag, 27 oktober 2009

‘Modekerkdienst’ in museum in Rotterdam

Rotterdam - In Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam wordt zondag een kerkdienst gehouden die geďnspireerd is op mode en georganiseerd wordt door een museum én het citypastoraat.

Geloof & Kerkdinsdag, 27 oktober 2009

Studieverlof predikant op de schop

Leeuwarden - Het vijfjaarlijkse studieverlof voor predikanten wordt geschrapt, want het is te vrijblijvend. Voorgangers moeten straks bijleren in een nieuwe vorm van Permanente Educatie. Dat staat in een synoderapport van de Protestantse Kerk in Nederland.

Sportdinsdag, 27 oktober 2009

Bob Schepers (SC Cambuur): ‘Als hier geen WK was geweest dan zou ik hier niet willen zijn’

Enugu - Het was z’n grote droom om er in Nigeria bij te mogen zijn, maar na één wedstrijd op het wereldkampioenschap voetbal voor spelers onder 17 jaar is Bob Schepers zich bewust van een keiharde realiteit. Nederland verloor niet alleen de openingswedstrijd van het WK met 2-1 van Columbia, maar ook de invalbeurt van de aanvaller van SC Cambuur was niet om over naar huis te schrijven. ,,Ik had veel beter gemoeten. Ik heb weinig kunnen brengen.”

Sportdinsdag, 27 oktober 2009

Heerenveen kan wel tegen een stootje

Heerenveen - Een dikke nederlaag in Tilburg en een voorlaatste plek in de eredivisie. Genoeg redenen voor zo’n zeventig fans om zondag naar het stadion te komen om de spelersbus van sc Heerenveen op te wachten. Veel supporters zijn het slechte voetbal helemaal zat en eisen keiharde maatregelen.

Sportdinsdag, 27 oktober 2009

Punt voor reserves Heerenveen/Emmen

Deurne Jong Heerenveen/FC Emmen heeft gisteravond in het Brabantse Deurne met 2-2 gelijk gespeeld tegen de talenten van het gepromoveerde Jong Helmond Sport. Na drie winstpartijen op rij was de ploeg van trainer Johnny Jansen niet bij machte om ook de Brabanders aan de zegekar te binden.

Sportdinsdag, 27 oktober 2009

Dood en drama, ingrediënten voor een fraai boek

Een goed begin is het halve werk, luidt een bekend gezegde. Soms is dat op boeken ook van toepassing. ‘Elke coureur leeft met angst, maar degene die zich erdoor laat leiden, hoort niet in deze sport thuis.’ Was getekend: Jacques Villeneuve. Zo begint het boek Met het stuur tussen de Tanden, van Marcel Visbeen. Inderdaad, in dit geval een goed begin. De quote van de Canadese coureur - zoon van de verongelukte Gilles Villeneuve, die ook voorbij komt in Visbeens werk - doet recht aan waar dit boek over gaat.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties