De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 28 januari 2004.

Agendawoensdag, 28 januari 2004

Klassiek

Bijschriftwoensdag, 28 januari 2004

Nurkse reizigers

Elkaar groeten is fijn. Het maakt je blij. Je geeft en krijgt aandacht. Het is ook beleefd…

Cultuurwoensdag, 28 januari 2004

Verantwoorde popmuziek in Iduna

Drachten - Liefhebbers van Idols hoeven zaterdag niet naar poppodium Iduna af te reizen. Wie houdt van rechttoe rechtaan muziek à la Frans Bauer kan ook beter thuisblijven. Zaterdag is een avond met muzikanten die verantwoorde muziek maken. Met Alamo Race Track, Polaroyd en Meindert Talma wordt het wellicht niet de voetjes van de vloer, maar wel genieten voor de echte luisteraar.

Cultuurwoensdag, 28 januari 2004

Expositie van Berend Strik in Fries Museum

Een kunstenaar die zich het lot aantrekt van twee vrouwen die lijden aan het Gilles de la Tourettesyndroom. Het resultaat: een Gilles de la Tourettehuis, getiteld House of hearts . Het ‘huis’ in de vorm van een hart symboliseert zijn genegenheid jegens de tweeling en het menselijke hart dat uit twee delen bestaat.

Expowoensdag, 28 januari 2004

Aldtsjerk, Galerie Bloemrijk Vertrouwen: expo Joos Schmidt (schilderijen en grafiek) en Jan Kalma (objecten), t/m 11 feb.

Hoofdartikelwoensdag, 28 januari 2004

Werkloosheid…

Het is allemaal de schuld van de overheden. Die zijn te veel met zichzelf bezig, in plaats van om zich heen te zien, problemen te signaleren en de handen ineen te slaan om er met vaart wat aan te doen. Geluiden van deze strekking klonken vorige week op een bijeenkomst over werkloosheid in Fryslân. Het ging over de vraag wat voor sociaal beleid er nodig is, en het ontaardde al gauw in een klaagzang over wat er allemaal níet gebeurt. Er is te veel bureaucratie, er zijn te veel regeltjes en niemand bedenkt eens een creatief plan om mensen aan werk te helpen. En áls er al eens een project ontspruit aan een ambtelijk brein, dan is het weer een tijdelijk plannetje dat vooral dient om goede sier mee te maken en dat niet langdurig zoden aan de dijk zet. Er is zoiets nodig als een samenzwering tussen politici, ambtenaren, uitkeringsinstanties, belangenorganisaties om de nood te lenigen.

Regiowoensdag, 28 januari 2004

Scholieren moeten treinen veilig maken

Leeuwarden - De onveiligheid in het openbaar vervoer moet worden aangepakt door scholieren. FNV Bondgenoten wil jongeren die een opleiding tot onder meer parkeerwachter volgen, inzetten op onveilige trajecten waar ze het huidige personeel, zoals conducteurs, gaan ondersteunen. Het idee is afkomstig van roc Friese Poort in Leeuwarden.

Regiowoensdag, 28 januari 2004

Hulpinstanties niet effectief

Leeuwarden - Kinderen en jongeren in moeilijkheden krijgen lang niet altijd de juiste hulp omdat de Bureaus voor Jeugdzorg in Fryslân en Groningen en de GGZ-Fryslân herhaaldelijk langs elkaar heen werken. Dat zegt de belangenorganisatie Stichting Minderjarigen Noord Nederland (SMN) – en Jeugdzorg Friesland beaamt dat.

Regiowoensdag, 28 januari 2004

‘Maak van het Noorden één recreatiepark’

Groningen - ,,Maak van het noorden één groot Center Parcs’’, zegt Gert de Roo, hoogleraar ruimtelijke wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Regiowoensdag, 28 januari 2004

‘Dossier is bijna hoger dan het beeld’

Terschelling – De folder was al klaar. Het programma voor de onthulling ook. Maar Staatsbosbeheer op Terschelling kijkt lelijk op zijn neus, nu het plan om een eenvoudig standbeeldje in de eilander natuur te plaatsen heel wat meer voeten in de aarde blijkt te hebben dan de instantie dacht.

Regiowoensdag, 28 januari 2004

Minister wil snel geld voor Friese leerlingen

Leeuwarden – Minister Van der Hoeven van onderwijs wil snel geld beschikbaar stellen voor het wegwerken van de achterstanden van leerlingen op het Friese platteland. Dat zei ze gisteravond in het televisieprogramma Premtime van de NPS.

Regiowoensdag, 28 januari 2004

Intensieve begeleiding van probleemkinderen

Drachten – Potentiële probleemkinderen in de gemeente Smallingerland worden voortaan intensief begeleid. De gemeente stelt daartoe vijf zogenoemde buurtnetwerken in. In de netwerken nemen onder meer de jeugdgezondheidszorg, de scholen, de politie en de leerplichtambtenaar plaats. Smallingerland hoopt met de begeleiding te voorkomen dat de kinderen daadwerkelijk in de problemen komen.

Regiowoensdag, 28 januari 2004

Schade lekke containers valt mee

Vlieland – De hoeveelheid gif die tijdens de berging van de eerste gifcontainer in de Noordzee is terechtgekomen, valt mee. Dat blijkt uit de watermonsters die tijdens de berging zijn genomen, zegt Rijkswaterstaat.

Regiowoensdag, 28 januari 2004

‘Noorderling vindt zichzelf zielig en achtergesteld’

Het Internationale Bedrijventerrein Friesland in Heerenveen is mislukt. De idee dat Nederland behoefte heeft aan ruimte voor grootschalige, internationale productiebedrijven blijkt volledig bezijden de waarheid te zijn. Het rapport van de Stec Groep liet er vorige week geen misverstanden over bestaan: kleinere kavels uitgeven en vooral véél meer doen aan werving. ,,De noordeling vindt zichzelf al snel zielig en achtergesteld, dus vinden ze dat ze automatisch de industrie moeten krijgen”, aldus Peter van Geffen en Peije Bruil.

Regiowoensdag, 28 januari 2004

Veel mis met handhaving

Wommels – De gemeente Littenseradiel laat steken vallen bij het handhaven van regels. De informatie op basis waarvan vergunningen worden afgegeven, is niet volledig. Controle achteraf ontbreekt in veel gevallen.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 januari 2004

Predikantennood evangelischen

Utrecht – De Bond van Vrije Evangelische Gemeenten, waarbij 38 gemeenten zijn aangesloten met 10.000 leden, heeft een groot tekort aan voorgangers. Er zijn twaalf gemeenten vacant. Op het Seminarie van de Bond aan de Universiteit van Utrecht staan slechts drie studenten ingeschreven. ,,Als dat niet groeit, staat de continuïteit van de bond op het spel”, waarschuwt rector drs T.J. Prins.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 januari 2004

Kerken gaan ‘stille verslaving’ aanpakken

Leeuwarden – De Samen-op-Wegkerken gaan met een groot voorlichtingsproject in de drie noordelijke provincies de ‘stille verslaving’ te lijf. Ambtsdragers in de plaatselijke gemeenten worden bijgeschoold om signalen van verslaving te kunnen herkennen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties