De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 28 november 2008.

Cultuurvrijdag, 28 november 2008

Julian Lloyd Webber solist bij Phantom-concert NNO

Groningen - Julian Lloyd Webber, de broer van de componist Andrew Lloyd Webber, treedt in december drie keer op met het Noord Nederlands Orkest (NNO). Lloyd Webber zal soleren op de cello tijdens de Nederlandse premičre van de Webbers Double Concerto - Phantom Phantasia met muziek uit de musical Phantom of the Opera. Dat heeft het NNO gisteren gemeld.

Cultuurvrijdag, 28 november 2008

Scheepvaartmuseum krijgt zeldzaam oorijzer

Sneek - Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek heeft een zeldzaam, achttiende-eeuws zilveren oorijzer geschonken gekregen. Het is door amateurarcheoloog Nino Casolin uit Sneek met een metaaldetector gevonden bij de Zwette, ten zuiden van Scharnegoutum. Dat heeft het museum gisteren bekendgemaakt.

Economievrijdag, 28 november 2008

Eric Steenbergen stopt met designwinkel

Leeuwarden Eric Steenbergen stapt na decennia uit de detailhandel. Op 1 mei volgend jaar sluit hij de deur van zijn designwinkel aan de Nieuwestad in Leeuwarden. Het bedrijf van Steenbergen blijft bestaan en wordt per 1 februari overgenomen. Steenbergen gaat mogelijk jonge, startende ondernemers begeleiden om hen te laten inzien dat het niet altijd om geld draait in de wereld. ,,Voor de moderne ondernemer zou geld een middel moeten zijn en geen doel op zich. Helaas zie ik in de praktijk vaak het omgekeerde”, aldus Steenbergen.

Economievrijdag, 28 november 2008

Exportregels rond blauwtong worden licht versoepeld

Den Haag - Minister Verburg (LNV) biedt exporteurs enige ruimte voor de export van drachtige vaarzen naar landen buiten de EU. Vanwege de strenge maatregelen tegen blauwtong type 8 ligt de uitvoer van vaarzen momenteel stil. Verburg heeft overleg gehad met de branchevereniging van vee-exporteurs (Veepro) en LTO-Nederland. Zij wil de export naar landen buiten de EU toestaan zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Als voorwaarde stelt de minister dat de overheid van het ontvangende land aangeeft dat het de Nederlandse dieren ondanks de hier heersende blauwtong wil ontvangen.

Economievrijdag, 28 november 2008

Landbouwonderwijs moet schaarste aanpakken

Leeuwarden - Het landbouwonderwijs in Nederland moet veel meer studenten trekken om de dreigende schaarste op de arbeidsmarkt aan te pakken. Dat werd gisteren duidelijk op het symposium Herkenbare Melkveehouderij Onderwijs van AOC Friesland in Leeuwarden. ,,Net als in de schildersbranche en de metaal is er een dreigend tekort aan goede mensen”, zei gedeputeerde Sjoerd Galema. ,,We moeten de komende jaren rekening houden met een sterke groei van het aantal wereldburgers en die moeten ook allemaal eten. Dat schept kansen voor de landbouw, in de productie en de werkgelegenheid. Het landbouwonderwijs heeft echter een trieste tijd achter de rug met een doorgaande daling van studenten.”

Hoofdartikelvrijdag, 28 november 2008

Integratie...

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA timmert behoorlijk aan de weg. Het ene na het andere advies over vraagstukken in de samenleving wordt gepubliceerd. De partij laat hiermee zien dat zij zich volop voorbereidt op vraagstukken waarmee Nederland worstelt en waarvoor ons land in de nabije toekomst nog komt te staan. De rapporten stimuleren niet alleen het interne debat, bijvoorbeeld over de hypotheekrenteaftrek en het belastingstelsel, maar zijn ook de opmaat voor het nieuwe verkiezingsprogramma.

Regiovrijdag, 28 november 2008

Soms is ze moeder, dan weer een zus of vriendin

Drachten - Al anderhalf jaar trekken ze iedere week samen op. Boodschappen doen, een bezoekje afleggen, dat soort dingen. Als er maar Nederlands gesproken wordt, want daar is het om te doen. Margreet Pultrum en Neda Yousef zijn inmiddels meer dan ‘praatmaatjes’. ,,Margreet is bijna familie van ons geworden.”

Regiovrijdag, 28 november 2008

Politiebaas Fryslân: actie tegen slimme camera’s

Leeuwarden - Burgemeester Crone van Leeuwarden gaat in het landelijk college van korpsbeheerders allerlei vormen van ingrijpend cameratoezicht in Nederland aan de kaak stellen die niet bij wet zijn geregeld. Dat zei hij gisteren tijdens het Debatcafé van het Friesch Dagblad en de Vrije Universiteit in het Leeuwarder Café Wouters.

Regiovrijdag, 28 november 2008

Bureaucratie zit wederopbouw Afghanistan dwars

Leeuwarden - Hoewel de Nederlandse missie in Afghanistan de hulp aan de lokale bevolking en de wederopbouw van het land hoog in het vaandel heeft staan, is werkelijke, duurzame wederopbouw lastig te realiseren. Vooral als de missie in 2010 afloopt en de militairen terug naar huis gaan, is het de vraag wat er overblijft van de inspanningen van de Provinciale Reconstructie Teams (PRT’s).

Regiovrijdag, 28 november 2008

Hulp voor de ouders van een huilbaby

Leeuwarden - Voor onder anderen huilbaby’s, zeer onrustige peuters, en kleuters met hechtingsproblemen is vanaf deze maand behandeling te volgen in Fryslân. Dat is voor het eerst. In andere delen van Nederland is soortgelijke hulpverlening er al wel.

Regiovrijdag, 28 november 2008

Ouder moet keuze hebben voor school

Leeuwarden - Ouders moeten wat te kiezen hebben, als het gaat om de school voor hun kinderen. Door fusies en schaalvergroting in het onderwijs komt die keuzevrijheid in het geding. Een fusietoets kan dat voorkomen, stelt de Onderwijsraad in een advies dat vandaag openbaar is geworden.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 november 2008

Baptistenvoorman Jac. Schouten overleden

Delfzijl - Afgelopen dinsdag is br. Jac. Schouten overleden. Jacobus Schouten werd geboren op 31 augustus 1925 te Leiden. Hij was lange tijd een van de beeldbepalende mensen binnen de Unie van Baptisten Gemeenten.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 november 2008

Heel Nijland in touw voor de kerk

Nijland - De Hervormde Gemeente (PKN) én de dorpsbewoners van Nijland hebben zich het afgelopen jaar het vuur uit de sloffen gelopen voor de restauratie van de kerk. De vele vrijwilligers en gulle gevers brachten ruim 75.000 euro bij elkaar. Zaterdag kan iedereen het resultaat bewonderen.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 november 2008

Plaisier: kerk moet in de leer bij Shakespeare

Utrecht - De huidige kerk moet als het gaat om de verkondiging van het Evangelie in de leer bij William Shakespeare. Dat vindt dr. Arjan Plaisier, de algemeen-secretaris van de Protestantse Kerk in Nederland. Van Plaisier verscheen donderdag een boek over toneelschrijver en dichter William Shakespeare (1564-1616), bekend van onder meer Romeo and Juliet en Hamlet.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties