De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 28 november 2009.

Economiezaterdag, 28 november 2009

Bietenoogst loopt gelijk aan vorig seizoen

Bergen op Zoom - Afgelopen week is weer een flinke slag gemaakt in de suikerbietenoogst. Totaal moet nog 18 procent worden geoogst. Dit blijkt uit de inventarisatie van de Agrarische Diensten van Suiker Unie en CSV COVAS. Vooral eind vorige week zijn vele hectares gerooid.

Economiezaterdag, 28 november 2009

Veel aardappelen in West-Europa

Noordhoek - Ondanks de lichte daling van de Nederlandse aardappeloogst van dit jaar ten opzichte van 2008 zijn de prijzen van consumptieaardappelen dramatisch laag. De oorzaak is dat het aanbod van aardappelen in Noordwest-Europa zeer groot is. Dat stelt bestuurslid Keimpe van der Heide van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

Hoofdartikelzaterdag, 28 november 2009

Wantrouwen...

De overheid wantrouwt haar burgers. Met behulp van registratie- en controlemechanismen probeert de overheid zo veel mogelijk aan de weet te komen van de burger met als doel onder meer misbruik, bedrog of fraude op het spoor te komen. Die mechanismen degraderen burgers van vlees en bloed tot data. Daarmee zijn burgers, in zekere zin, virtuele entiteiten geworden; de gegevens van burgers zijn abstracties van wie ze in werkelijkheid zijn. Het bewerken van de gegevens, bijvoorbeeld het koppelen van bestanden, schept een eigen, abstracte werkelijkheid. In die werkelijkheid krijgen begrippen uit de ‘echte wereld’ heel andere betekenissen en worden nieuwe begrippen gecreëerd. Zo kan het gebeuren dat in de abstracte wereld van data een burger plotseling verdachte is. Niet op grond van feiten die door een politieambtenaar zijn waargenomen, maar op grond van koppeling en bewerking van gegevens. Daardoor kan het zo maar gebeuren dat burgers zich teweer moeten stellen tegen gegevens uit de machinerie van registratie en controle. De overheid hoeft dan niet aannemelijk te maken dat een burger als verdachte moet worden aangemerkt, maar de burger moet aannemelijk maken dat hij géén verdachte is.

Regiozaterdag, 28 november 2009

Sneller hulp voor jeugd met problemen

Den Haag - Jongeren die een lichte vorm van jeugdzorg nodig hebben, zullen die volgend jaar een stuk sneller krijgen dan nu. Kinderen met maar matige klachten hoeven dan niet meer door een lange, ingewikkelde intakeprocedure om vast te stellen wat er precies aan de hand is.

Regiozaterdag, 28 november 2009

CdK: bij ramp Nederlands vóór het Fries

Leeuwarden - Omrop Fryslân moet bij een ramp eerst in het Nederlands verslag doen en dan pas in het Fries. Dat vindt Commissaris van de Koningin Jorritsma. Bij de bijna-ramp in Dronrijp eerder deze maand, was de berichtgeving grotendeels in het Fries, waarna in het Nederlands een korte samenvatting volgde.

Regiozaterdag, 28 november 2009

‘Algenkweek showcase voor Fryslân’

Hallum - Op een boerderij bij Hallum begon twee jaar geleden een stille revolutie in de groene technologie. Na veelbelovende eerste resultaten wordt de algenkweekproef komend voorjaar opgeschaald.

Regiozaterdag, 28 november 2009

‘Identiteit is een opdracht voor iedere school’

Leeuwarden - Onderwijs en identiteit zijn voor veel christelijke basisscholen twee verschillende dingen. Onterecht, vinden Cil Wigmans en Henk Pol. De Bijbel is juist dé inspiratiebron voor een vernieuwende visie op leren, vinden de nieuwe lectoren van Stenden Hogeschool.

Regiozaterdag, 28 november 2009

Vlekkeloze vaccinatieweek

Leeuwarden - 30.718 Friezen kregen deze week hun eerste prikje tegen de Mexicaanse griep. Kinderen huilden tranen met tuiten, GGD-medewerkers maakten lange dagen, en gemeenten regelden zich ervoor een slag in de rondte.

Geloof & Kerkzaterdag, 28 november 2009

Vrij leven zonder geheimen

Leeuwarden - ,,Een kerk met vrouwen en mannen zonder geheimen is sterker dan een kernbom”, aldus Wilkin van de Kamp gisteren in de Leeuwarder Opstandingskerk. Mensen zijn geboren om vrij te zijn. Dan pas kan iemand echt als instrument van God gebruikt worden.

Geloof & Kerkzaterdag, 28 november 2009

Tjitske van der Meer wordt diaconaal vertrouwenspersoon

Leeuwarden - Mensen die hinder ondervinden van dalende inkomsten, werkloosheid of een grote schuldenlast kunnen vanaf volgende week terecht bij een diaconaal vertrouwenspersoon.

Geloof & Kerkzaterdag, 28 november 2009

PKN verspreidt meer dan 250.000 kerstkranten

Utrecht - Van de krant wij geloven - Kerst zijn er al meer dan 250.000 besteld bij het Landelijk Dienstencentrum van de Protestantse Kerk.

Sportzaterdag, 28 november 2009

FC Zwolle verpest feestje Cambuur

Zwolle - Op 11 maart 2005 won SC Cambuur voor het laatst in en tegen Zwolle. Gisteravond probeerden de Leeuwarders af te rekenen met dat jarenlange Zwolse trauma en en passant de periodetitel te winnen. Het lukte beide niet, omdat Cambuur niet goed genoeg bleek én gouden kansen miste.

Sportzaterdag, 28 november 2009

Offerfeest als opmaat voor een Fries voetbalfeestje

Oussama Assaidi heeft eigenlijk geen tijd om over voetbal te praten. Hij wil het liefst zo snel mogelijk naar huis. Naar Amsterdam, om daar met zijn familie het offerfeest te vieren. ,,Dat is het belangrijkste feest voor moslims en daar leeft iedereen naar toe. Dan komen we met de hele familie samen en dat feest moet ons eraan herinneren dat we nederig moeten zijn’’, zegt de bescheiden Assaidi.

Sportzaterdag, 28 november 2009

Kaatsbond verhuist naar Heerenveen

Franeker - De kaatsbond KNKB gaat medio 2010 verhuizen naar Heerenveen. De bond trekt in bij het kantoor van de KNVB district Noord, dat binnenkort gaat verhuizen naar het gebouw van Univé, tegenover het Abe Lenstrastadion. Na een eerste kennismaking in 2008 is besloten te gaan samenwerken, waarbij beide partijen er van overtuigd zijn elkaars expertise te kunnen gebruiken. De KNKB hoopt op die manier een twee-sterrenbond te worden en op die manier aanspraak te kunnen maken op subsidies van NOC*NSF. De algemene vergadering stemde unaniem voor het voorstel, waarmee jaarlijks 5000 euro extra aan kosten is gemoeid. De kaatsbond is er van overtuigd dat het per saldo meer oplevert. Het kantoor in Franeker zal blijven bestaan als opleidings- en vergadercentrum. Voorzitter Theunis Piersma, wiens ambtstermijn medio 2010 afloopt, heeft gevraagd om nog een half jaar langer aan te mogen blijven om de huisvesting en het hoofdsponsorschap af te kunnen ronden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties