De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 21 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 28 december 2010.

Hoofdartikeldinsdag, 28 december 2010

Twee jaar Obama...

Tevreden kijkt de Amerikaanse president Barack Obama terug op de successen die hij in de laatste dagen van zijn tweede jaar als president heeft geboekt. Obama wist onlangs de steun te krijgen van de Senaat voor de goedkeuring van het nieuwe Verdrag voor Vermindering van Strategische Wapens (START). Op grond van dit verdrag gaan Amerika en Rusland het aantal kernkoppen beperken. Verder ondertekende Obama een wet die een eind maakt aan discriminatie van homo’s en lesbiennes in het Amerikaanse leger.

Regiodinsdag, 28 december 2010

‘Zo is dat met Friezen; die kennen elkaar allemaal’

In Nieuw-Zeeland wonen elfduizend mensen met Friese roots. Het Friesch Dagblad portretteert enkele van deze Friezen om útens, in aanloop naar een grote reünie in februari volgend jaar.

Regiodinsdag, 28 december 2010

Burgemeester Piersma vanaf 1 januari een ‘nobody’

Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wűnseradiel en Wymbritseradiel fuseren per januari 2011 tot Súdwest Fryslân. Vier van de vijf burgemeesters nemen deze maand afscheid. Alleen burgemeester Hayo Apotheker gaat door, hij wordt waarnemend burgemeester van Súdwest Fryslân. Het Friesch Dagblad besteedt aandacht aan de ‘afzwaaiers’. Vandaag: Theunis Piersma van Wűnseradiel.

Regiodinsdag, 28 december 2010

Nog een paar dagen schaatspret in Fryslân

Leeuwarden - Er kan ook vandaag in Fryslân nog worden geschaatst. Het heeft afgelopen nacht licht gevroren. Maar volgens voorzitter Jan Oostenbrug van de Friesche IJsbond zijn de vaarten waar geen baan is uitgezet absoluut niet vertrouwd. Zo is het ijs op de Dokkumer Ie volstrekt onbetrouwbaar. ,,By Wyns leit mar fiif sintimeter iis”, aldus Oostenbrug.

Regiodinsdag, 28 december 2010

Bureau werkt aan herstel van Dokkumer Lokaaltje

Dokkum - Chris Rijff van ontwikkelingsbureau G.R.A.-CV uit Hilversum is bezig een concept te ontwikkelen om de vroegere spoorlijn tussen Jelsum en Oostmahorn, een stuk spoorlijn van het Dokkumer Lokaaltje, in oorspronkelijke staat terug te brengen.

Regiodinsdag, 28 december 2010

Vmbo’er en havist gelijk behandelen

Leeuwarden - Havo-scholen moeten niet met twee maten meten bij leerlingen die het niet in één keer redden. Dat schrijft minister Van Bijsterveldt (Onderwijs) aan de Tweede Kamer. Voor vmbo’ers die doorstromen naar de havo moeten dezelfde regels gelden als voor de ‘gewone’ havisten.

Geloof & Kerkdinsdag, 28 december 2010

Kerst in de wijk

Al snel na Sinterklaas werd het zichtbaar. Huizen die versierd werden met lampjes. Kaarsen voor de ramen. Kerstmannen, arresleeën of andere verlichte of gekleurde pracht en praal in de tuin. Het was weer aanstaande. De tijd van Kerst was aangebroken.

Geloof & Kerkdinsdag, 28 december 2010

Volgens de wet kan het in Nineve

Sinds de bloedige aanslag eind oktober op de Sayyida al-Nadja kerk in Bagdad staat het lot van de Assyrische christenen in Irak weer in het middelpunt van de internationale belangstelling. Ook de optie van een autonome provincie voor Assyrische christenen in Irak wordt weer genoemd. Arabist Martin Janssen over wat de kansen zijn.

Geloof & Kerkdinsdag, 28 december 2010

Herziene NIV-Bijbel is al als e-book beschikbaar

New York - De populaire New International Version (NIV)-Bijbel is al verkrijgbaar als e-book, nog voor de papieren versie op de markt komt. Dat heeft de Amerikaanse uitgever Zondervan bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat er eerder een digitale versie van een nieuwe bijbelvertaling beschikbaar is voor het publiek dan een gewone bijbel, aldus Zondervan.

Sportdinsdag, 28 december 2010

Mooi ‘Jaar van Oranje’, maar jammer van de foutjes

Uitgeverij De Buitenspelers staat in de voetbalwereld bekend om haar werkelijk uitstekende boekwerken. Wat wil je ook als mensen zoals Matty Verkamman, een zeer kundig journalist en bekwaam schrijver, zich met de uitgaves bezig houden. Groot is dan ook de verbazing als je als recensent of doodgewone sportminded lezer eens een boek van ze in handen krijgt dat níet aan de hoge verwachtingen kan voldoen. Dat is helaas op sommige punten het geval bij Het Jaar van Oranje: het WK in Zuid-Afrika in woord & beeld.

Sportdinsdag, 28 december 2010

Jansma zet met bobteam koers richting Sotsji

Oranjewoud - Het bobsleeteam van piloot Edwin van Calker, met daarin ook de Fries Sybren Jansma, heeft koers gezet richting de Winterspelen van 2014 in Sotsji. Gisteren presenteerde het team in hotel Tjaarda in Oranjewoud onder grote belangstelling van de media de nieuwe hoofdsponsor Lowergy Concepts. Een mooie opsteker zo aan het eind van 2010, na een mislukt optreden aan het begin van dit jaar in Vancouver.

Sportdinsdag, 28 december 2010

Leenstra maakt verschil op eerste dag

Heerenveen - Marrit Leenstra lijkt hard op weg naar de eerste Nederlandse allroundtitel van haar loopbaan. De 21-jarige schaatsster uit Wijckel sloeg gisteren in Heerenveen op de 500 meter direct een flink gat met de concurrentie. Bij de mannen ging de zege op de kortste afstand verrassend naar Koen Verweij, haar ploeggenoot.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties