De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 28 april 2004.

Agendawoensdag, 28 april 2004

Klassiek

De uitagenda van 29 april – 5 mei

Bijschriftwoensdag, 28 april 2004

Stilstaand water


Cultuurwoensdag, 28 april 2004

Het huwelijk als slagveld

Gezellig een avondje met de buren. Oppas hoef je niet te regelen; dat doe je met de babyfoon. Drankje erbij. En wel ja, je moeder kun je er ook wel bij hebben. Muziekje op. Gesprekje over de inrichting van -identieke- huizen. Leuk.

Economiewoensdag, 28 april 2004

Ergernis bij gesteggel over diertransport

Brussel - Kort van geheugen zijn ze, die ministers van landbouw van de Europese Unie. Of moet je als afzonderlijke lidstaat eerst echt worden getroffen door mond- en klauwzeer? In ieder geval werd ,,het gesleep met dieren’’ dwars door Europa in 2001 gezien als één van de belangrijkste oorzaken voor het uitbreken van de mkz-crisis.

Expowoensdag, 28 april 2004

Aldeboarn, Aldheidskeamer Uldrik Bottema: expo met aquarellen van Harm de Jong uit Akkrum, tot 29 mei.

Hoofdartikelwoensdag, 28 april 2004

De Nota Ruimte…

De Nota Ruimte ligt er en zo heel veel valt er eigenlijk niet uit af te leiden. Dat is ook precies de bedoeling van het kabinet: wij geven een set basisregels en verder zoeken provincies en gemeenten het zelf maar uit. Geen gecommandeer meer van bovenaf, de regio kan het het beste zelf oplossen. Het wordt daarom interessanter dan ooit om beleid en politiek in gemeente- en provinciehuizen te volgen. Sommige Haagse politici houden het hart al vast. Dat kan toch zomaar niet, de macht uit handen geven! De ChristenUnie riep meteen gisteren in een persbericht om ,,meer randvoorwaarden’’ om te waarborgen dat provincies en gemeenten niet met al te wilde plannen komen.

Regiowoensdag, 28 april 2004

Nota Ruimte heeft uitwerken en bijschaven nodig

Den Haag - Friese partijen en organisaties zijn verdeeld over de gisteren gepresenteerde Nota Ruimte, waarin kaders worden gegeven hoe Nederland er uit mag zien. Een meerderheid in de Tweede Kamer is tevreden, al behoeft de nota ‘uitwerken, bijschaven en verbeteren’. De oppositie vindt het eerder een ‘Nota Chaos’.

Regiowoensdag, 28 april 2004

Nota Ruimte: het maatwerk moet nog geregeld

De Nota Ruimte is zonder meer een ‘Randstad-nota’ die inzet op verdere versterking van wat economisch al sterk is, maar zegt niettemin een aantal dingen die rechtstreeks van belang zijn voor Fryslân.

Regiowoensdag, 28 april 2004

Andriesen voert wens van Staten toch uit

Leeuwarden – Gedeputeerde Andriesen accepteert toch de amendementen die Provinciale Staten (PS) vorige week woensdag indienden over de kadernota Streekplan. Ze staat niet meer achter haar uitspraak ,,onaanvaardbaar’’ die zij deed over twee van de vijftien amendementen. Daarmee lijkt de ontstane politieke crisis bezworen.

Regiowoensdag, 28 april 2004

Knipselkrant blijft…

Leeuwarden – De knipselkrant van de provincie voor statenleden en ambtenaren wordt niet vervangen door abonnementen op de twee Friese dagbladen. Het CDA had hierover vragen gesteld. De fractie vindt dat statenleden twee kranten moeten lezen. ,,Het nieuws wordt dan niet geselecteerd en tegelijkertijd is het een verkapte steun voor de twee dagbladen”, aldus statenlid G. Benedictus. Ook is het CDA bang voor mogelijke kosten vanwege auteursrechten.

Regiowoensdag, 28 april 2004

Onkruid in Tijnje te lijf met heet water

Tijnje – Het onkruid dat op de straten in Tijnje groeit, wordt bij wijze van proef verwijderd met heet water. Deze proef wordt uitgevoerd door Fryslân Miljeu.

Sportwoensdag, 28 april 2004

Hessel Steegstra fluit weer een toontje hoger

Leeuwarden – Go Ahead Eagles – Stormvogels/Telstar. Niet bepaald een affiche om van te likkebaarden. Voor scheidsrechter Hessel Steegstra ligt dat even wat anders. Hij fluit donderdagavond in Deventer zijn eerste officiële wedstrijd op het hoogste niveau. Het moet het begin worden van een mooie carričre.

Sportwoensdag, 28 april 2004

Dorian Berisha bewijst wekelijks zijn waarde

Leeuwarden – In de winterstop van het vorig seizoen kwam hij in het eerste van derdeklasser Buitenpost terecht. Tegenwoordig is hij niet meer weg te denken uit de basiself.

Sportwoensdag, 28 april 2004

‘Schaken met Yge Visser’

Leeuwarden - Voor de tweede maal kan het Friese publiek een partij spelen tegen een deelnemer aan het Essent Nederlands Kampioenschap schaken. Dit jaar neemt de van origine Friese meester Yge Visser uit Haren het op tegen belangstellenden, die via de website www.omropfryslan.nl hun zetten kunnen doorgeven.

Sportwoensdag, 28 april 2004

Postma mist de boot in Hyčres

Hyčres – Pieter Jan Postma is er op de derde dag van de Olympische zeilweek in het Zuid-Franse Hyčres niet in geslaagd veel verloren gegaan terrein van de eerste twee dagen goed te maken.

Sportwoensdag, 28 april 2004

Quad Fighters Nederlands kampioen

Drachten – De Friese rolstoelrugbyclub ‘de Welzorg Quad Fighters’ heeft zich verzekerd van de Nederlandse titel. In een rechtstreeks duel werd concurrent Rotterdam verslagen.

Weerwoensdag, 28 april 2004

Buien

Vanmiddag neemt de bewolking geleidelijk toe en later volgen enkele buien, misschien met onweer. Vannacht blijft het eerst regenachtig. Morgen meer bewolking, later af en toe zon, in de namiddag opnieuw buien bij 16 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties