De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 28 mei 2009.

Cultuurdonderdag, 28 mei 2009

Festivalorganisator Ivan Pel (61) overleden

Oosterwolde - Festival- en evenementenorganisator Ivan Pel is dinsdag op 61-jarige leeftijd in zijn woonplaats Oosterwolde overleden aan een hartaanval. Dat heeft directeur Arthur Oostvogel van stadsschouwburg De Harmonie gisteren gemeld. Pel was ruim 25 jaar werkzaam als programmeur bij de Leeuwarder schouwburg.

Cultuurdonderdag, 28 mei 2009

Lawei zoekt acteurs voor nieuwe familievoorstelling

Drachten - De Lawei Producties in Drachten is op zoek naar acteurs en actrices voor de nieuwe familievoorstelling Mariken. Het middeleeuwse theaterstuk van jeugdboekenschrijver Peter van Gestel wordt met Kerst vier keer uitgevoerd in De Lawei.

Economiedonderdag, 28 mei 2009

Instemming met sociaal plan bij Friesland Bank

Leeuwarden - Leden van de FNV hebben ingestemd met het sociaal plan van Friesland Bank waarbij banen en kantoren vervallen. Vandaag zal ook het CNV van de leden naar verwachting een positief advies krijgen over het plan. ,,Er zijn echter nog wel een aantal onduidelijkheden voor een deel van het personeel”, zegt bestuurder Gert-Jan Seffinga. ,,Vooral voor de mensen die in het afgelopen jaar te maken hebben gehad met een herweging van de functie.” Een ander belangrijk aspect is volgens de vakbondsman het vertrouwen van het personeel in de bank. Dat heeft door de ontwikkelingen van de afgelopen maanden een deuk gekregen. ,,Friesland Bank wordt verschrikkelijk hard”, zegt Seffinga die dit geluid heeft gehoord van het personeel. Bij de bank wordt het komende jaar een reorganisatie doorgevoerd waarbij er acht vestigingen sluiten en waarbij er 250 van de ruim 1100 banen worden geschrapt.

Economiedonderdag, 28 mei 2009

Boer blijft lage prijs ontvangen voor zijn producten

Leeuwarden - De Nederlandse boer blijft in verhouding tot de prijs in de supermarkt maar weinig verdienen voor zijn producten. Dat stelt supermarktdeskundige Gerard Rutte. ,,De boeren werken er hard voor en krijgen er weinig voor. Moreel geef ik ze dan ook gelijk dat de situatie scheef zit. Maar de macht blijft bij de supermarkten bij het bepalen van de prijs. Zij zijn slimmer.”

Hoofdartikeldonderdag, 28 mei 2009

Vrijheid van meningsuiting...

De VVD wil de wet veranderen om de vrijheid van meningsuiting nadrukkelijk te garanderen. Desnoods zullen de liberalen daarbij het verbod op aanzetten tot discriminatie opofferen. De liberalen menen dat de vrijheid van meningsuiting de laatste jaren wordt beknot. Voorbeelden daarvan zijn volgens Rutte de strafrechtelijke vervolging van PVV-leider Geert Wilders en de aanhouding vorig jaar van cartoonist Gregorius Nekschot. Allemaal gevallen waaruit blijkt dat de discussie de verkeerde kant uit gaat, zo vinden de liberalen.

Regiodonderdag, 28 mei 2009

Rekenmachine vergeten bij het economie-examen

Oosternijkerk - Ruim 7900 Friese scholieren zitten midden in eindexamentijd. Het Friesch Dagblad volgt vijf van hen. Vandaag Dorina de Vries (15) uit Oosternijkerk. Zij doet vmbo-examen aan het Dockingacollege en heeft inmiddels al haar eindexamens gehad.

Regiodonderdag, 28 mei 2009

Drachten pakt overlast parkeerders centrum aan

Drachten - Aan de overlast van parkeerders in woonwijken rond het centrum van Drachten wordt een einde gemaakt. Dat beoogt het college van burgemeesters en wethouders met nieuw parkeerbeleid. Voor parkeren in veel straten rond het centrum moet straks betaald worden of is een vergunning nodig. Daar staat tegenover dat er twee parkeergarages worden gebouwd en dat daardoor het aantal betaalde parkeerplekken in het centrum flink toeneemt: van 1550 tot 2300 in 2015. Bovendien wordt het parkeren in de parkeergarages minder duur dan daarbuiten.

Regiodonderdag, 28 mei 2009

‘Staatsbos’ vroeg veel te veel erfpacht

Terschelling - Staatsbosbeheer ging veel te ver, toen ze vorig jaar de erfpacht voor zomerhuisjes op Vlieland, Terschelling en Texel opeens met soms wel 540 procent verhoogde. Dat oordeelt de commissie die in opdracht van minister Verburg onderzoek deed. De commissie is verdeeld over hoe hoog de pacht wél zou moeten zijn.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 mei 2009

‘De Rooms-Katholieke Kerk staat te ver van de werkelijkheid’

Rome - Regelmatig komt binnen (en buiten) de Rooms-Katholieke Kerk de vraag aan de orde hoe lang het verplichte celibaat nog moet (of kan) blijven bestaan. Veel rooms-katholieken vragen zich dat af; veel niet-katholieken vinden het een bizarre leefregel; althans die verplichting. Kardinaal Martini stelt het celibaat openlijk ter discussie.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 mei 2009

Pinksteren: dopen, survival en Calvijn

Leeuwarden - Komend weekend wordt door gelovigen wereldwijd Pinksteren gevierd, het feest van de uitstorting van de Heilige Geest. En het lijkt steeds gevarieerder gevierd te worden, ook in Fryslân. Van een dienst over de economische crisis tot survivaltochten, het kan allemaal met Pinksteren.

Geloof & Kerkdonderdag, 28 mei 2009

Water staat Pinksterfeest Veenklooster aan de lippen

Veenklooster - Geen Pinksterfeest in Veenklooster meer. Het zou zomaar kunnen gebeuren. Zaterdag begint weer een editie van het meest bekende Friese pinksterfeest, maar of er volgend jaar weer een driedaags pinksterfeest is, dat is nog maar de vraag. Reden: er zijn amper vrijwilligers te krijgen die mee willen helpen en de bodem van de reserves is in zicht. ,,It wetter stiet ús oan de lippen”, zegt voorzitter Sjouke van der Meulen.

Sportdonderdag, 28 mei 2009

Familie Bouwmeester zeilt goed mee

Medemblik Marit en Roelof Bouwmeester uit Warten hebben op de eerste dag van de Delta Lloyd Regatta bij Medemblik een goede indruk achter gelaten.

Sportdonderdag, 28 mei 2009

Hamstra hoofd opleidingen van Vitesse

Arnhem Vitesse heeft Gerry Hamstra aangesteld als hoofd opleidingen. Hij tekent bij de club in Arnhem een contract voor twee seizoenen. Hamstra volgt Pascal Jansen op. Hamstra was in 2007 coach van FC Emmen. In oktober vorig jaar werd hij daar ontslagen. Daarvoor werkte hij als jeugdcoach bij FC Groningen en was actief bij de amateurs, onder meer bij Drachtster Boys.

Sportdonderdag, 28 mei 2009

Kobes op herhaling in Bosloop

Wijnjewoude De ODV Bosloop bracht gisteravond 150 lopers aan de start in Wijnjewoude. De race over tien Engelse mijlen werd net als vorig jaar een prooi voor Riekele Kobes. De atleet uit Nij Beets nam al na drie kilometer afstand van Jan Scheenstra en breidde de marge met de Zuidvener uit naar 43 seconden. De winnende tijd werd 54,27. Cor Tom uit Waskemeer kwam als derde binnen in 1.00,15.

Sportdonderdag, 28 mei 2009

Schakers Philidor halen uit op FK

Sneek De vierde ronde van het Fries kampioenschap schaken stond gisteren in Sneek in het teken van topduels tussen schakers van Philidor Leeuwarden en die van Schaakclub Sneek. De tweestrijd eindigde in een totale walk over voor de Leeuwarders.

Sportdonderdag, 28 mei 2009

Fierljeppen It Heidenskip afgelast

It Heidenskip De fierljepwedstrijd in It Heidenskip is gisteren in verband met de slechte weeromstandigheden kort na aanvang afgebroken en uiteindelijk afgelast. De springers uit de eerste klasse moeten nu komende dinsdag op herhaling.

Sportdonderdag, 28 mei 2009

In een week van uitersten slaat de ‘Cambuur-koorts’ toe

Leeuwarden - SC Cambuur en Leeuwarden; ze hadden de afgelopen jaren een haat-liefdeverhouding. Inmiddels hebben club en stad elkaar gevonden. Binnen een week drie thuiswedstrijden uitverkocht; de een nog sneller dan de ander. En: op straat is Cambuur het gesprek van de dag. Het overlijden van clubicoon Jan Riedstra wierp echter een schaduw over de successen. Het is een week van uitersten, maar de ‘Cambuur-koorts’ heeft toegeslagen.

Sportdonderdag, 28 mei 2009

Na plechtigheid voor Riedstra, wacht nu Roda JC

Leeuwarden - Niemand die er raar van op keek dat gisteren in de Grote Kerk in Leeuwarden de selectie van SC Cambuur aanwezig was tijdens de herdenkingsdienst van de vorige week overleden Jan Riedstra. Het was een blijk van waardering van spelers en staf voor de man die hun club samen met de andere ’Old Boys’ in 2005 van de afgrond redde. De spelers willen nóg wat terugdoen: promoveren. Vanavond is het eerste duel in de finale van de strijd om een plek in de eredivisie. En Cambuur is vol vertrouwen voor de confrontatie met Roda JC.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties