De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 28 juni 2003.

Achtergrondzaterdag, 28 juni 2003

Schimmige adviseur van Bush bedreigt Iran

De Amerikaanse president, George Bush, doet een beroep op welgeteld één externe adviseur die zich voltijds met buitenlandse kwesties bezighoudt. Zijn naam, die onthuld werd door The Washington Post , is Michael Ledeen. Hij is stichtend lid van talrijke verenigingen voor neo-conservatieve politici, noemt de Vredesakkoorden van Oslo ,,rampzalig’’ en schrikt er niet voor terug Frankrijk en Duitsland ,,strategische vijanden’’ te noemen. Bovenal is hij uit op een militaire operatie in Iran.

Analysezaterdag, 28 juni 2003

Het mes gaat in het leger

Het kabinet gaat fors snijden in de Nederlandse strijdkrachten. Bij defensie verdwijnen de komende jaren 9100 banen. Minister Kamp van Defensie noemt het een ,,pijnlijke operatie’’ die nodig is om zijn bezuinigingstaak te halen. Defensiedeskundigen noemen het een afgang. Nederland ontloopt hiermee internationaal zijn militaire verplichtingen bij vredesoperaties, vinden zij.

Bijschriftzaterdag, 28 juni 2003

Wat goed

Naar Psalm 1

Cultuurzaterdag, 28 juni 2003

Op zoek naar liefde en geborgenheid

In verschillende interviews vertelt de Belgische regisseur Dorothee van den Berghe dat zij bij haar debuut film Meisje een beeld heeft willen oproepen van vrouwen die zoeken naar warmte, liefde en geborgenheid.

Cultuurzaterdag, 28 juni 2003

Vaar mee met De Kameleon

Iets schrijven over de verfilming van De Kameleon is min of meer onzinnig. Er zijn meer dan zestig titels verschenen en miljoenen exemplaren verkocht.

Economiezaterdag, 28 juni 2003

Scheepswerf Bijlsma in Lemmer: ‘orders tot oktober’

Lemmer – Tot oktober van dit jaar blijft scheepswerf Bijlsma in Lemmer in ieder geval open. Dat meldt directeur A. Bijlsma.

Economiezaterdag, 28 juni 2003

Enna Aerosols moet rampenplan maken

Dokkum - Er moet een rampenbestrijdingsplan komen voor spuitbussenfabriek Enna Aerosols in Dokkum. Dit adviseren deskundigen aan het college van B en W. Volgens burgemeester Cazemier kan de fabriek op de huidige locatie aan de Holwerderweg gevestigd blijven.

Hoofdartikelzaterdag, 28 juni 2003

Het koninklijk paar…

Het blijft een boeiend thema: het Koninklijk Huis en de media. Afgelopen week werd het weer actueel: wel of geen fotografieverbod rondom de woning van het kroonprinselijk paar. De raad van de gemeente Wassenaar, waar het prinselijk paar komt te wonen, moet maandag beslissen over het verzoek van het Koninklijk Huis en zijn beveiligingsdienst.

Regiozaterdag, 28 juni 2003

Vakantie in eigen land is steeds meer in trek

Heerenveen - Het aantal Nederlanders dat zijn zomervakantie in eigen land doorbrengt, blijft groeien. Reisbureaus verkopen veel vliegvakanties naar zonnige oorden, maar ze boeken ook een groeiend aantal vakanties in accommodaties binnen de landsgrenzen. Het kustgebied en de waddeneilanden blijven de grote trekkers.

Regiozaterdag, 28 juni 2003

Delfsail wordt groter dan Sail Amsterdam

Delfzijl - Annemarie Jorritsma uit Bolsward houdt van feestjes. Met een knalfeest dat zo’n 800.000 bezoekers moet trekken, hoopt ze binnenkort afscheid te nemen als burgemeester van Delfzijl om vervolgens in Almere aan de slag te gaan.

Regiozaterdag, 28 juni 2003

Strenger toezicht op water

Grou - Politie en havenmeesters gaan deze zomer sneller en harder optreden tegen watersporters, die overlast veroorzaken. Vijf watersportgemeenten hebben daar afspraken over gemaakt. Het is deze zomer voor het eerst dat havenmeesters elkaar informeren over lastposten. Dat heeft burgemeester Dijkstra van Boarnsterhim bevestigd.

Regiozaterdag, 28 juni 2003

Examencadeau: fietsen naar Rome

Leeuwarden – De examens zijn achter de rug, en voor veel eindexamenkandidaten is de tijd van kamers zoeken, vakantiebaantjes of juist van nog even ontspannen aangebroken. D achttienjarige Jorrit Jongbloed heeft echter een heel andere missie. Maandag vertrekt hij samen met zijn vader Herman (47) voor ongeveer een maand naar Italië.

Regiozaterdag, 28 juni 2003

Paardencentrum Drachten failliet verklaard

Drachten – De stichting het Fries Paarden Centrum in Drachten is door de rechtbank failliet verklaard. De 37 personeelsleden hebben ontslag gekregen. Het Fries Paarden Centrum blijft voorlopig open, zij het ‘in afgeslankte vorm’.

Regiozaterdag, 28 juni 2003

Wetterskip stoot oude locaties af

Leeuwarden - De aangekondigde sluiting van de nieuwe waterschapskantoren in Gorredijk, Joure, Buitenpost, Stiens en Bolsward is bij de betreffende gemeentebesturen hard aangekomen. ,,Wij zullen niet lijdzaam toezien dat het kantoor in Gorredijk dichtgaat’’, zegt een geschrokken wethouder Hoen van Opsterland.

Regiozaterdag, 28 juni 2003

Vakantiegangers slecht in het inpakken van de caravan

Leeuwarden – Voor veel Nederlanders breekt vandaag de vakantieperiode aan. Een grote groep Nederlanders zal op pad gaan met de caravan, maar echt veel verstand hoe die caravan in te pakken, hebben de meeste Nederlanders niet. Ze nemen veel te veel mee, waardoor levensgevaarlijke situaties ontstaan op de weg.

Geloof & Kerkzaterdag, 28 juni 2003

De kerkvereniging: wat mag het kosten?

Nu de vereniging van de kerken steeds dichterbij komt – de hervormden en gereformeerden gingen vrijdag akkoord met het voorlopige verenigingsbesluit - wordt het duidelijker hoe die verenigde kerk er uit gaat zien.

Geloof & Kerkzaterdag, 28 juni 2003

Afrika continent met meeste doopsgezinden

Leeuwarden – Afrika telt momenteel meer doopsgezinden en leden van de Brethern-in-Christ en verwante kerken dan enig ander continent.

Geloof & Kerkzaterdag, 28 juni 2003

‘Leren genieten van genoeg’

Leeuwarden - In de Bijbel worden de mensen opgeroepen om rentmeesters te zijn, Gods aarde bewerken en bewaren. Maar hoe gaat dat in de praktijk bij christenen? Vaak bedroevend slecht, vinden Stichting Aardewerk en Time to Turn. Zij ontwikkelden daarom samen het project ‘Kerk op Groen’.

Geloof & Kerkzaterdag, 28 juni 2003

Friese kerken opnieuw open voor FD-lezers

Leeuwarden – Het Friesch Dagblad en de Stichting Alde Fryske Tsjerken organiseren deze zomer opnieuw ‘Open Huis’ in monumentale kerken in Fryslân.

Geloof & Kerkzaterdag, 28 juni 2003

Ruime meerderheid hervormden voor fusie

Dalfsen - De synode van de Nederlandse Hervormde Kerk heeft vrijdagavond in Dalfsen ingestemd met de fusie met de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk. Van de 68 afgevaardigden stemden er 53 voor en vijftien tegen.

Sportzaterdag, 28 juni 2003

Met Frank Broers erbij is Cambuur compleet

Leeuwarden – Met het aantrekken van Frank Broers is de selectie van Cambuur Leeuwarden voor het komende seizoen compleet. De 25-jarige verdediger, die bij Emmen niet in aanmerking kwam voor contractverlenging, tekende vrijdag een contract voor twee jaar.

Sportzaterdag, 28 juni 2003

‘Wonderkind’ Stellwagen blijft verrassen

Leeuwarden - De zestienjarige Daniël Stellwagen heeft ook in de tweede ronde van de nationale titelstrijd schaken de volle winst behaald. De jongste deelnemer ooit aan het NK schaken versloeg gistermiddag in stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden Ruud Janssen op een overtuigende manier.

Weerzaterdag, 28 juni 2003

Warm

Vanmiddag is er een afwisseling van bewolking, opklaringen en een paar regen of onweersbuien. Daarbij is het met 22 tot 24 graden vrij warm. Morgen hebben we een vergelijkbare temperatuur en is het vrij zonnig en meest droog.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties