De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 28 juli 2006.

Economievrijdag, 28 juli 2006

Regen cruciaal voor kolfvorming maïs

Sint Jacobiparochie – De regen die dit weekend wordt voorspeld, is cruciaal voor het slagen van de maïsoogst. Dat zegt teeltdeskundige B. Terluin van zaaizaadfirma Pars in Sint Jacobiparochie. ,,Door de warmte van de afgelopen weken is de maïs ongeveer tien dagen eerder in bloei geraakt en in deze periode is voldoende water van groot belang. De maïs staat nu een week in bloei en voor een volledige bevruchting van de kolf is er vooral nu water nodig.”

Economievrijdag, 28 juli 2006

Ladders en steigers voor de industrie

Heerenveen - De voordelen van Heerenveen waren duidelijk. Alle uitbreidingsmogelijkheden voor nieuwbouw, een A-locatie, een relatief lage grondprijs vergeleken met het wetsen van het land en een snelle besluitvorming van de gemeente Heerenveen. Voor directeur/eigenaar Peet Peters van Ladder- en Steigerfabriek Centrum een mooie kans om alle bedrijfsonderdelen uit Nederland samen te brengen op het bedrijventerrein aan de weg van Leeuwarden naar Zwolle. ,,We hebben in de afgelopen jaren met verschillende gemeenten onderhandeld en Heerenveen kwam als beste uit de bus. Daarbij kregen we alle medewerking bij onze nieuwbouwplannen.”

Economievrijdag, 28 juli 2006

Garages druk met airco’s

Leeuwarden – Garages hebben het met het hete weer extra druk. Vooral problemen met de airco leidt tot extra werk maar ook elektronica en koeling van de auto laten het vaak afweten. Binnen enkele weken is het aantal auto’s dat binnenkomt met koelingsproblemen volgens Friese garagehouders meer dan verdubbeld.

Hoofdartikelvrijdag, 28 juli 2006

Laat niet de hypes regeren...

Het is dat de Tweede Kamer op reces, met vakantie is. Anders waren wij de laatste dagen al weer getuige geweest van een aantal spoeddebatten. Over de Vierdaagse, over een gewelddadige psychiatrische patiënt en wat men nog meer zou kunnen bedenken. Het bleef tot dusverre bij één, ’een gedachtewisseling’ over de oorlog in Libanon. Op verzoek van de linkse oppositie die terug leek te grijpen op de jaren zeventig toen ’de progressieven’ een boodschap meenden te hebben voor ieder land, waar ook ter wereld, met steeds de overschatting van onze werkelijke invloed.

Regiovrijdag, 28 juli 2006

Vogelwacht: botulisme door slecht baggeren

Leeuwarden - De uitbraak van botulisme in verschillende sloten en plassen in Leeuwarden had heel goed voorkomen kunnen worden. Dat concludeert Jaap Tilkema van Vogelwacht Leeuwarden.

Regiovrijdag, 28 juli 2006

Straatrace: incident of gevaarlijke trend

Leeuwarden - Racewedstrijden tussen automobilisten op de openbare weg. Het Openbaar Ministerie denkt dat hierdoor recent dodelijke slachtoffers vielen in Creil en Leeuwarden. Volgens de politie zijn dit trieste incidenten, waaraan agenten niets kunnen doen. Volgens de organisatie van legale straatracen is illegaal racen in Fryslân en Groningen aan de orde van de dag.

Regiovrijdag, 28 juli 2006

Graffitikunstwerk van 180 meter gaat door

Leeuwarden - Het honderdtachtig meter lange graffitikunstwerk op de geluidswal tussen het NS-emplacement en de Wijnhornsterstraat in Leeuwarden wordt definitief gemaakt. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft daartoe groen licht gegeven. Woensdagavond maakte buurtopbouwwerker Douwe Beimin het nieuws bekend tijdens een vergadering van het Leeuwarder graffitiplatform, dat de klus gaat klaren. Beimin zegt ,,wel tien A4-tjes aan vergunning te hebben” die er geen twijfel meer over laten bestaan. ,,De mooiste graffitiwand van Leeuwarden komt er.”

Regiovrijdag, 28 juli 2006

Golfen in de Noordoostpolder

Rutten - Toen akkerbouwer Jan Dingemans uit Rutten een paar jaar geleden voorstelde om een golfbaan te gaan exploiteren, reageerde zijn vrouw sceptisch. ,,Dat is toch niets voor ons”, zei Jelly.

Regiovrijdag, 28 juli 2006

Haven en helling in oude glorie hersteld

Warten - Het oude hellinggebouw in Warten biedt straks acht nieuwe werkplekken. Een aantal daarvan zijn gereserveerd voor cliënten van Verslavingszorg Noord Nederland. De één miljoen euro voor de renovatie van het gebouw uit 1725, is grotendeels bij elkaar gesprokkeld door plaatselijke ondernemers. Zij wilden de historische haven en het gebouw uit de handen van projectontwikkelaars houden.

Regiovrijdag, 28 juli 2006

Portret Lievens naar Franeker

Franeker - Museum het Coopmanshûs krijgt een portret in bruikleen van Anna Maria van Schurman, geschilderd door Jan Lieven. Het hangt in de National Gallery in Londen, en het komt nog voor de zomer van 2007 voor een aantal maanden naar Franeker, zegt voorlichter Manon Borst.

Regiovrijdag, 28 juli 2006

Oplichtersduo logeert zonder te betalen in pensions

Augustinusga - Een oplichtersduo is actief in Fryslân. Een vijftigjarige man en een 41-jarige vrouw hebben de afgelopen weken in pensions op verschillende plaatsen in de provincie overnacht, zonder te betalen. De man is geboren in Mijdrecht, de vrouw in Haarlem. Beiden hebben geen vaste woon- of verblijfplaats. Op 30 juni overnachtte het tweetal in Lemmer zonder te betalen; op 1 juli in Franeker; op 6 juli in Ferwert en op 21 juli in Augustinusga. De twee komen heel vriendelijk over en helpen zo nu en dan met klusjes. Regelmatig gebruiken ze de smoes dat hun pinpas zoek is of niet werkt, vervolgens lenen ze vaak geld.

Regiovrijdag, 28 juli 2006

Richtsje en Romke wijzen in ’t Fries de weg

Leeuwarden - ’Oan ’e ein fan de wei rjochts ôfslaan’. Of je nu in Djakarta, Singapore of New York rijdt, overal kun je je tegenwoordig in de Friese taal de weg laten wijzen. Via de website van de provincie Fryslžân is de Friestalige versie voor het navigatiesysteem van TomTom gratis te downloaden.

Sportvrijdag, 28 juli 2006

Bronzen medaille voor Elma de Vries

Cassano d’adda - Elma de Vries uit haule heeft gisteren een bronzen medaille gewonnen op de 500 meter bij het Europees kampioenschap skeeleren op de baan in het Italiaanse Cassano d’Adda. De Nederlandse kwam na Nicoletta Falcone uit Italië en de Spaanse Sheila Posada over de streep. Het was de eerste medaille voor Nederland op het EK.

Sportvrijdag, 28 juli 2006

Fierljeppers Burgum testen apparaat voor plaatsen polsstok

Burgum - De fierljepafdeling Burgum heeft gisteren tijdens het Keningsljeppen een test uitgevoerd met een apparaat waarmee de polsstok goed kan worden ‘geplaatst’. Het plaatsen van de stok is belangrijk voor een ljepper: iets naar links of rechts kan het verschil zijn tussen een goede of slechte sprong.

Sportvrijdag, 28 juli 2006

Scherjon heerst als een vorst

Burgum - Koning worden; dat hoorde altijd bij kaatsen en niet bij fierljeppen. Maar nadat het bijna een halve eeuw geleden voor het laatst werd georganiseerd, is het ‘Keningsljeppen’ in ere hersteld. Hannes Scherjon besteeg gisteren in Burgum als eerste fierljepkoning van de moderne tijd de spreekwoordelijke troon. Met drie 18-metersprongen als kroon op het werk.

Sportvrijdag, 28 juli 2006

Michel Breuer heeft hoop op basisplaats niet opgegeven

Terwolde - SC Heerenveen werkte gisteravond haar zesde oefenduel van de voorbereiding tegen Go Ahead Eagles af onder bijna tropische omstandigheden. In Terwolde, onder de rook van Deventer, waar Go Ahead haar tenten heeft opgeslagen voor een trainingskamp, fungeerde de Overijsselse ploeg als sparringpartner. Ondanks het feit dat het aanvangstijdstip een half uur werd opgeschoven en er extra drinkpauzes werden ingelast, was het opnieuw een zware beproeving voor de heren voetballers.

Weervrijdag, 28 juli 2006

Onweersbuien

Vandaag heeft het weer een zwoel karakter en komen er enkele regen en onweersbuien voor. Het wordt 25 graden en de west tot noordwestenwind is zwak of matig. Morgen wordt het opnieuw 25 graden, dan blijft het waarschijnlijk droog.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties