De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van maandag, 28 juli 2008.

Cultuurmaandag, 28 juli 2008

Voorname Bachherdenking

Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Leeuwarden heeft sinds enige jaren de taak op zich genomen een nachtconcert te organiseren ter herdenking van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Zo rond zijn sterfdatum, 28 juli, wordt er dan een orgelrecital gegeven, bestaande uit enkel orgelwerken van deze grote meester op het daarvoor uitermate toegeëigende orgel van de Grote Kerk.

Economiemaandag, 28 juli 2008

Dag van Mens en Dier zeer goed bezocht

Dordrecht - Voor de zestigste maal werd dit jaar in de Hollandse Biesbosch de Dag van Mens en Dier gehouden. Ongeveer 15.000 mensen zijn eergisteren afgekomen op het evenement in de Merwelanden, dat elke laatste zaterdag van juli plaatsvindt. Dat is ongeveer anderhalf keer zoveel als normaal, constateerde bestuursvoorzitter Geurt van den Brink van Landbouwtentoonstelling Dordrecht tevreden. Hij denkt dat de grote opkomst mede te danken is aan het mooie weer.

Hoofdartikelmaandag, 28 juli 2008

Onrust in de zorg...

De zorgsector blijft maar in het nieuws. Is het niet omdat in de thuiszorg problemen zijn om de vacatures te vervullen, dan is het wel omdat minister Klink tijdens het Kamerreces beslissingen neemt over verdergaande marktwerking bij de ziekenhuizen. Of om ontslagen bestuurders van zorginstellingen.

Regiomaandag, 28 juli 2008

Niks koning van het dierenrijk; leeuw staat voor luwte

Het gemeentewapen: je ziet het vaak, maar wat is de symboliek nu achter die voorstellingen en kleuren? Het Friesch Dagblad zoekt het uit. Vandaag: het wapen van Leeuwarden.

Regiomaandag, 28 juli 2008

Tony Brundel toont zich een klasse apart

Hindeloopen - Tony Brundel van de Lytse Lies uit Gaastmeer was zaterdagmiddag in de proloog van de IFKS bij Hindeloopen een klasse apart. De drievoudig IFKS-kampioen won met grote overmacht de wedstrijd van de A-klasse op het IJsselmeer. Opvallend was dat de campingbaas zelfs drie schepen uit de achterhoede voorbij zeilde. ,,Het scheepje doet het goed’’, stelde Brundel nuchter vast.

Regiomaandag, 28 juli 2008

Lodewijk Meeter stopt na weer laatste te zijn

Leeuwarden - Lodewijk Meeter van het Huizumer SKS-skûtsje stopt als schipper. Dat heeft hij bekendgemaakt na afloop van de laatste wedstrijd van het SKS-seizoen.

Regiomaandag, 28 juli 2008

Zelf eens zien wat er schuilgaat onder de bosjes

Lippenhuizen - Gewapend met een paar oude paraplu’s, een wit laken en enkele flinke stokken trekt zaterdag een handvol leden en gasten van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) afdeling Drachten de Vossenbosjes bij Lippenhuizen in. Onder de naam insectenklopjacht heeft de vereniging voor veldbiologie een pakkende excursie opgezet.

Regiomaandag, 28 juli 2008

Bijna heel Nederland verrast door verraderlijk noodweer

Leeuwarden - Hevige regenval en blikseminslagen hebben zaterdagavond en -nacht in vrijwel heel Nederland plaatselijk voor overlast gezorgd. Met uitzondering van Zeeland en Zuid-Holland kwamen uit het hele land meldingen van overlast. Ook Fryslân kampte plaatselijk met overlast.

Geloof & Kerkmaandag, 28 juli 2008

Cijfers plaatselijke kerk in nieuw rekenmodel

Leeuwarden - De Raad voor de Plaatselijke Geldwerving (RPG) gaat modellen ontwikkelen voor de penningmeesters van de Protestantse Kerk. Die kunnen ze gebruiken bij de beleidsplan voor de lange termijn. Dat moet dan beter inzicht geven hoe de plaatselijke cijfers zich verhouden tot de landelijke ontwikkelingen.

Geloof & Kerkmaandag, 28 juli 2008

Villa Klarendal, ‘kerk’ in Arnhemse achterstandswijk

Arnhem - Steeds vaker duiken termen op als gemeentestichting, emerging churches, en fresh expressions. Ze hebben één ding gemeen: het gaat om nieuwe missionaire kerkvormen, met als centrale vraag: hoe kan het door de eeuwen heen overgeleverde christelijke geloof op een prikkelende en relevante manier opnieuw aansluiting vinden bij de omringende cultuur. In een serie een greep uit initiatieven die experimenteren met nieuwe kerkvormen in Nederland. Vandaag: Villa Klarendal in Arnhem.

Sportmaandag, 28 juli 2008

De last van het verleden weegt zwaar

Dat Feyenoord honderd jaar bestaat en dat deze maand uitgebreid heeft gevierd, vind ik prachtig. Dat ik van die honderd jaar er zo’n veertig van redelijk nabij heb mogen volgen, vind ik minder. Niet vanwege de Rotterdammers, hoor, die gun ik het beste. Bovendien hebben ze nou ook weer niet zóveel gewonnen dat ik er erg terneergeslagen van geraakt ben. Sterker nog, in veruit de meeste gevallen kon ik fijntjes glimlachen als het ze weer eens niet was gelukt om hun doelstellingen te verwezenlijken, zeker de laatste achtendertig jaar. Het vertrek van Kindvall zijn ze nooit helemaal te boven gekomen, zal ik maar zeggen.

Sportmaandag, 28 juli 2008

Het moet beter in zone waarheid

Veenoord/Nieuw-Amsterdam - De donkere wolken die zich in Veenoord boven sc Heerenveen opstapelden, zijn nog niet symptomatisch voor de Friese ploeg. In het oefenduel tegen Emmen leed de formatie van trainer Trond Sollied, vijf weken voor de start van de competitie, opnieuw een nederlaag; de derde op rij. De Noor raakt niet snel in de war, ,,al wil je natuurlijk ook eens winnen”.

Sportmaandag, 28 juli 2008

Weening: ‘Ik ha myn mantsje goed stien’

Parijs - Tien Nederlandse wielrenners hebben gisteren in Parijs de finish van de Ronde van Frankrijk gehaald en dat houdt in dat geen van de Nederlandse deelnemers uitviel.

Sportmaandag, 28 juli 2008

Rots van Kampen hangt temidden van sterspelers voetbalschoenen aan de wilgen

Zwolle - ‘Ik vertel niet wat we gaan doen, maar neem je zwembroek mee’. Die tekst had op de uitnodigingen voor het feestje van Jaap Stam kunnen prijken. De afscheidswedstrijd van de gestopte stervoetballer werd zaterdag geteisterd door noodweer, maar de ‘Rots van Kampen’ wilde niet wijken. En dus konden duizenden liefhebbers een door Stam zelf samengesteld sterrenteam tegen Ajax, zijn laatste club, aan het werk zien. Maar het draaide vooral om één man in het gloednieuwe stadion van zijn eerste werkgever FC Zwolle.

Sportmaandag, 28 juli 2008

Cambuur creëert weinig, maar geeft net zo weinig weg

Leeuwarden – De voorbereiding op een nieuw voetbalseizoen is net als een vakantie: lang wordt er naar uitgekeken, hoog zijn de verwachtingen en altijd gaat het snel voorbij. En pas tegen het einde weet je of alles zo is gegaan zoals verwacht. Over ruim anderhalve week begint voor SC Cambuur-Leeuwarden de nieuwe competitie. En nu al is de conclusie van trainers en spelers voorzichtig optimistisch. Ook zaterdag, na de oefennederlaag tegen FC Den Bosch, tegen wie weinig werd gecreëerd maar ook weinig werd weggeven.

Sportmaandag, 28 juli 2008

‘Vóór fierljeppen nog wel eerst naar de kerk’

It Heidenskip - Het is een unicum, als op de zondagmiddag de finale van de Nederlandse Fierljep Manifestatie in It Heidenskip tot een hoogtepunt komt. Navraag leert dat zelfs de statuten van het Frysk Ljeppers Boun (FLB) aangeven dat er niet op zondag geljept mag worden. Maar voor deze ene keer mag een uitzondering gemaakt worden, als regen en onweer op de zaterdagavond het feest bederven, vindt de organiserende commissie.

Sportmaandag, 28 juli 2008

‘Hollander’ De Groot laat zien wie beste ljepper is

It Heidenskip - Meer nog dan de strijd om de dagoverwinning in de Nationale Fierljep Manifestatie (NFM) in It Heidenskip is dit ieder jaar een prestigestrijd tussen de Friese fierljeppers en ‘de Hollanders’. Gistermiddag liet Jaco de Groot uit Kamerik zien dat hij op dit moment de beste is en moet Bart Helmholt (Hurdegaryp) genoegen nemen met de tweede plaats.

Sportmaandag, 28 juli 2008

Zege Arum zegt Feenstra niets

Arum - Aan het lange rijtje met PC-kanshebbers kan nog een partuur toegevoegd worden. De eersteklassers Wilco Rinia, Karel Nijman en Gert Jan Meekma kaatsten gisteren de finale in Arum. De winst in de ‘generale’ ging naar Simon Minnesma, Hylke Bruinsma en Marten Feenstra. Maar wat zegt die zege voor aanstaande woensdag? Zo goed als niets.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties