De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 28 juli 2010.

Cultuurwoensdag, 28 juli 2010

Band El Pino & the Volunteers speciale gast op Vlieland

Vlieland - De Rotterdamse band El Pino & the Volunteers is dit jaar artist in residence tijdens het festival Into The Great Wide Open op Vlieland. Dat heeft een woordvoerder van het festival gisteren bekendgemaakt. De festivalorganisatie biedt de artiesten de mogelijkheid om een tijdje op Vlieland te verblijven, zodat ze inspiratie kunnen opdoen voor nieuw werk dat speciaal voor het festival wordt geschreven.

Economiewoensdag, 28 juli 2010

Friesland Bank slaagt ook voor stresstest banken

Leeuwarden - Friesland Bank is geslaagd voor de stresstest van de Europese bankenautoriteiten. De bank heeft de test vrijwillig uitgevoerd op basis van criteria en gegevens die De Nederlandsche Bank aanhoudt. Eergisteren meldde Friesland Bank nog dat het niet de noodzaak inzag van het uitvoeren van de test. Nadat meerdere kleinere Nederlandse banken eergisteren met het bericht kwamen dat ze waren geslaagd voor de test die ze op eigen initiatief hadden uitgevoerd, heeft Friesland Bank gisteren ook besloten de test uit te voeren.

Economiewoensdag, 28 juli 2010

Nederlanders drinken meer duurzame koffie

Amsterdam - UTZ Certified, een organisatie die producten voorziet van een duurzaamheidskeurmerk, meldt een flinke groei in de eerste helft van dit jaar. De hoeveelheid door UTZ Certified gecertificeerde koffie was in de eerste zes maanden van dit jaar 59 miljoen kilo, ofwel 35 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Economiewoensdag, 28 juli 2010

Geen nieuw record voor suikerbieten

Bergen op Zoom - Nederland stevent, na twee jaren van recordopbrengsten in 2008 en 2009, af op een normaal suikerbietenjaar. Dit melden SuikerUnie en onderzoeksinstituut voor de suikerbietenteelt IRS. De opbrengstprognose voor dit jaar komt uit op gemiddeld 11,9 ton suiker per hectare en dat komt precies overeen met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Vorig jaar kwam de gemiddelde oogst uit op 14 ton suiker per hectare.

Hoofdartikelwoensdag, 28 juli 2010

Mensenrechten...

Maandag werd Kain Guek Eav, beter bekend als Duch, in Cambodja veroordeeld tot 35 jaar cel. Duch was tijdens het maoďstische regime van leider Pol Pot het hoofd van een beruchte martelgevangenis waar zeker 12.272 Cambodjanen zijn vermoord. In totaal werden in de drie jaren dat Pol Pots Rode Khmer over Cambodja heerste, van 1975 tot 1978, twee miljoen mensen gedood. En dat op een bevolking van zeven miljoen. En, ter herinnering: de Rode Khmer kwam door een burgeroorlog aan de macht en verloor door een slepende burgeroorlog de macht.

Regiowoensdag, 28 juli 2010

Kamperen op kleine camping is erg populair

Leeuwarden - De Friese mini- en boerencampings die aangesloten zijn bij de Vereniging Kampeerboeren Nederland (VeKaBo) zitten deze zomer gemiddeld voor 90 procent vol. ,,De kwaliteit van de mini- en boerencampings schiet omhoog en kleinschaligheid wordt door de crisis steeds populairder”, zegt Gerard Swart van de VeKaBo.

Regiowoensdag, 28 juli 2010

Italianen mogen eerst niet op Nederlands spoor

Stavoren - BAM, het bedrijf dat in opdracht van ProRail spoorrails slijpt, mag niet meer rijden met treinen van het Italiaanse bedrijf Speno international. De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft dat besloten na het incident in Stavoren.

Regiowoensdag, 28 juli 2010

Beter in Duits dan de Duitsers

Een Fries blijft altijd een Fries, zelfs als hij de provinciegrenzen ver achter zich laat. Deze zomer in het Friesch Dagblad provinciegenoten die in het buitenland zijn gaan wonen. Dit keer Marja Dose uit Hamburg.

Regiowoensdag, 28 juli 2010

Bolsward koning van ‘lytse wetters’

Earnewâld - Pieter Meeter van het honderdjarige Bolswarder skűtsje is de koning van de ‘lytse wetters’. Na Grou behaalde hij gisteren bij Earnewâld zijn tweede zege. Al scheelde het niet veel of zijn oom Jappie op het Leeuwarder skűtsje beroofde hem nog van die tweede dagzege.

Regiowoensdag, 28 juli 2010

Van Plinius de Oudere tot topmodel Doutzen Kroes

Leeuwarden - Wat schreef de Romeinse schrijver Plinius de Oudere over de terpbewoners, hoe maakten voorname Friezen carričre in de zestiende eeuw en wat betekent de Friese vrijheid nu eigenlijk? Het is allemaal op te zoeken in Het Fryslân Boek dat onlangs verscheen. Een verzameling van meer dan 350 belangrijke - en minder belangrijke - gebeurtenissen uit de Friese geschiedenis op jaartal gerangschikt.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 juli 2010

Willow Creek: 29 jaar dopen in open lucht en nooit regen

South Barrington - Je kunt veel regelen als je een doopdienst houdt in de open lucht, maar op één ding hebt je geen invloed: het weer. Bij de Willow Creek Community Church in South Barrington (bij Chicago) lijken ze echter wel heel veel geluk te hebben. Onlangs werd voor het 29e jaar een openlucht-doop gehouden. Er stonden maar liefst 797 mensen klaar om de volwassenendoop te ondergaan.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 juli 2010

Woede om kerk in VS die korans wil verbranden

Washington - De Council on American-Islamic Relations (CAIR), een organisatie die zich inzet voor de dialoog met moslims, is woedend over het plan van een Amerikaanse kerk om op 11 september de koran ritueel te verbranden.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 juli 2010

Gids met kerken-eldorado van Noordoost-Fryslân

Sportwoensdag, 28 juli 2010

Het kan deze zomer niet op voor Ule Haarsma

Norg - Ule Haarsma stuurde gisteravond in Norg zijn vierspan WPN’ers naar de nationale titel. Het was deze zomer al de vierde titel voor paarden uit de stal van de wegenbouwer uit Tjerkwerd. Bij de Friese tuigpaarden reed Daniëlla Smit (Beetsterzwaag) in de damesklasse naar de titel met Martinus PJ voor de sjees.

Sportwoensdag, 28 juli 2010

Van Boxel worstelt nog met pijnlijke exit in play-offs

Garderen - De drie weken met een camper langs de westkust van de Verenigde Staten hielpen hem aardig de zinnen te verzetten. Eenmaal terug op Nederlandse bodem kwamen de herinneringen toch weer boven drijven. Hij was het die ervoor zorgde dat Cambuur tegen Go Ahead Eagles uitgeschakeld werd in de play-offs voor promotie naar de eredivisie. Door een eigen doelpunt te scoren en in de return dé kans om de boel recht te zetten te missen. ,,Het had zo anders kunnen zijn”, beseft hij. ,,Dat neem ik mezelf kwalijk. Zo vaak krijg je niet zo’n kans.”

Sportwoensdag, 28 juli 2010

Deense doelman op proef bij Heerenveen

Heerenveen Kevin Stuhr-Ellegaard is op proef bij sc Heerenveen. De 27-jarige Deense doelman traint tot en met zondag mee met de selectie van trainer Ron Jans.

Sportwoensdag, 28 juli 2010

Oefenzege Jong Heerenveen/Emmen

Hardenberg Jong scHeerenveen/FC Emmen heeft gisteravond in Hardenberg een oefenduel tegen zaterdag topklasser HHC Hardenberg met 1-3 gewonnen.

Sportwoensdag, 28 juli 2010

Schepers niet naar Everton

Leeuwarden Bob Schepers speelt volgend seizoen niet in de Engelse Premier League. De Leeuwarder werkte onlangs een succesvolle stage af bij Everton, maar de tweede club uit Liverpool was niet bereid om de vraagprijs voor de aanvaller te betalen. Schepers, die zijn opleiding genoot bij Blauw Wit’34 heeft zich inmiddels gemeld bij FC Groningen, waar hij in het tweede elftal gaat spelen.

Sportwoensdag, 28 juli 2010

Bissels wint Gonnie Brouwer trofee

Drachten Rudi Bissel uit Drachten is uitgeroepen tot winnaar van de Gonnie Brouwer waarderingsprijs 2010. De prijs is een hommage aan wielrenster Gonnie Brouwer uit Mantgum, die in 1995 plotseling overleed nadat ze zich jaren op allerlei gebieden voor de Friese wielersport had ingezet.

Sportwoensdag, 28 juli 2010

Friese schakers beginnen goed

Dieren De Friese schakers zijn het open Nederlands kampioenschap in Dieren goed begonnen. Vier van de vijf Friezen wonnen gisteren in de Open klasse hun openingspartij.

Sportwoensdag, 28 juli 2010

Veenhuizen wint vierde Brinkloop

Diever Martin Veenhuizen uit Ekehaar heeft gisteravond in Diever de vierde Brinkloop op zijn naam geschreven.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties