De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van maandag, 28 augustus 2006.

Bijschriftmaandag, 28 augustus 2006

Verwachten


Bijschriftmaandag, 28 augustus 2006

Niemandsland


Dossiermaandag, 28 augustus 2006

Binnenstebuiten keren in uitgezuiverde taal


Dossiermaandag, 28 augustus 2006

Kraai-norm biedt de jeugd waardevol richtpunt


Dossiermaandag, 28 augustus 2006

Vakidioot met gouden verzorgingshanden


Dossiermaandag, 28 augustus 2006

De twee identiteiten van wereldvoetballer Pelé


Dossiermaandag, 28 augustus 2006

De heerlijke worsteling met Talpa


Dossiermaandag, 28 augustus 2006

Wegens vakantie achterhaald


Dossiermaandag, 28 augustus 2006

Een ontaarde moeder


Dossiermaandag, 28 augustus 2006

Cappuccino met duimpjes


Economiemaandag, 28 augustus 2006

Bikker krijgt eerste Adriaan Borst-prijs

Doorn - Ondernemer Leendert Bikker heeft de eerste Adriaan Borst-prijs gewonnen van de Stichting Christelijk-Sociaal Congres. De prijs wordt vanaf nu jaarlijks uitgereikt aan ondernemers die zich op christelijk-sociaal gebied verdienstelijk hebben gemaakt. Bikker kreeg de prijs volgens de jury omdat hij ,,vernieuwend, ondernemend en geëngageerd is, juist op het raakvlak van spiritualiteit en organisatie”.

Economiemaandag, 28 augustus 2006

Grote trucks dichtbij

Den Haag - De komst van lange en zwaardere vrachtwagens (lzv’s) is een stap dichterbij gekomen. De proef met deze lzv’s is positief uitgevallen. De trucks gebruiken veel minder brandstof per eenheid lading, ze zijn veiliger en beter voor het milieu. Dat meldde het ministerie van Verkeer en Waterstaat dit weekend.

Hoofdartikelmaandag, 28 augustus 2006

Klein rechts, de VVD...

Het is nog vroeg in de verkiezingstijd, maar toch zijn er al enkele interessante lijnen te trekken. Bijvoorbeeld die naar de rechterflank van het politieke spectrum. Conservatief-liberalen hebben geprobeerd een eenheid te vormen, maar de spelers in het politieke spel vonden zichzelf belangrijker dan een rechts front naast de VVD. Wilders, Nawijnen Van As, Herben, Pastors en Eerdmans, op een na allemaal zittende Kamerleden die voor zichzelf beginnen. Hun kansen lijken niet groot. In ieder geval kleiner dan wanneer een alliantie was gevormd tussen enkelen van de genoemde Kamerleden. De conservatieve krachten in ons land hebben het geprobeerd, maar het is mislukt.

Regiomaandag, 28 augustus 2006

Leeuwarden - ,,De Aldi mag weer open!” Theo Copini van de ondernemersvereniging Bilgaard zegt het opmerkelijk vrolijk. Er kan zelfs een grapje af: ,,Niet dat ik reclame wil maken hoor, maar wil je het wel even in de krant zetten?” Hoe het met zijn eigen juwelierszaak is, heeft Copini nog niet kunnen vaststellen. De politie heeft vrijdagmiddag weliswaar het onderzoek afgerond naar de brand die donderdagnacht het grootste deel van de Bilgaardpassage in de as legde, maar de resten zijn zeker tot maandag verboden gebied, ook voor winkeliers. ,,Ze willen voorkomen dat er in het weekeinde ramptoerisme op gang komt.”

Regiomaandag, 28 augustus 2006

Ex-ama’s onder dak in Leeuwarden


Regiomaandag, 28 augustus 2006

Ex-ama’s onder dak in Leeuwarden


Regiomaandag, 28 augustus 2006

VNG: Bouwleges moeten lager

Leeuwarden/Den Haag - Gemeenten moeten veel beter duidelijk maken waarom ze een bepaald bedrag vragen voor bouwvergunningen. De verschillen in bouwleges per gemeente zijn nu gigantisch: een vergunning voor een huis van 130.000 euro kost in bijvoorbeeld in Groningen 4.212 euro en in Leeuwarden 2.269 euro.

Regiomaandag, 28 augustus 2006

Heerenvener met balletjespistool aangehouden

Heerenveen - In het centrum van Heerenvener is zaterdagmiddag een minderjarige inwoner van die plaats aangehouden omdat hij een balletjespistool bij zich droeg. Vlakbij zou juist een Israëlische kinderdansgroep een optreden geven. Omdat daartegen protest was aangekondigd door een pro-palestijnse groep was er veel politie en beveiliging aanwezig. Een van de Israëlische beveiligingsmensen zag dat de jongen een wapen droeg. De politie hield hem daarop aan en bracht hem naar het politiebureau. De jongen had niets met het protest te maken. Het publiek heeft van de aanhouding niets gemerkt.

Regiomaandag, 28 augustus 2006

Martsje wint Blauwhuis

Blauwhuis - De nieuwe kampioene van de Fokferiening It Fryske Hynder uit Blauwhuis is de tweejarige Martsje D van Jan Bleeker in Bolsward, die haar enkele weken geleden samen met haar volle zuster (veulen) van M. Dotinga kocht. Een gouden greep van Bleeker, want Martsje is nu bijna letterlijk goud. Zij slaagde er in de eindronde in Blauwhuis zaterdag in de kampioene van vorig jaar, tevens kampioene van de centrale keuring, Gonda FT van Anne Oosterbaan uit Tzummarum, te verslaan.

Regiomaandag, 28 augustus 2006

Dansen achter een rood-wit afzetlint

Heerenveen - Een dansgroep van vijfenveertig kinderen kwam zaterdagmiddag naar Heerenveen om met een voorstelling de 40-jarige vriendschapsband tussen de inwoners van het Friese Haagje en de Israëlische stad Rishon le Zion te vieren. Het werd een ernstige vertoning.

Geloof & Kerkmaandag, 28 augustus 2006

‘Steeds meer mensen vieren sabbat’

Het Zevendedags Baptisme ontstond rond 1600 vanuit (ana)baptistische- en sabbattarische groepen in Engeland. Rond 1630 trokken de eersten naar de Verenigde Staten. Vandaaruit bereikte het ook Nederland. In 1877 werd de eerste Zevendedags Baptiste Gemeente in Nederland opgericht in Haarlem. Via contacten ging in 1918 de ‘Leeuwarder Gemeente van Gedoopte Christenen’ over tot de viering van de sabbat. Dat wil zeggen dat men de laatste dag van de week (zaterdag) als door God gegeven rustdag viert, in plaats van de eerste (zondag).

Geloof & Kerkmaandag, 28 augustus 2006

‘Ik wil ontdekken waar ik God kan dienen’

Zwaagwesteinde - Jongerenmanifestaties zoals de EO-Jongerendag, SoulSurvivor en jeugdkerkbijeenkomsten trekken duizenden gelovigen. Het is een tegengeluid in een tijd van secularisatie. Er zijn nog volop jongeren die radicaal voor geloof en God gaan. In het Friesch Dagblad een serie portretten over de wijze waarop zij geloven. Vandaag: Francien van Petegem (21) uit Zwaagwesteinde.

Geloof & Kerkmaandag, 28 augustus 2006

Lintje voor organiste Jannie Nicolai-Douma


Geloof & Kerkmaandag, 28 augustus 2006

‘Een voorrecht om christen te zijn’


Geloof & Kerkmaandag, 28 augustus 2006

Aankomst van een pelgrim


Sportmaandag, 28 augustus 2006

Heerenveen heer en meester

Heerenveen - Een recordaantal van 25.600 toeschouwers heeft zaterdag kunnen genieten van een galavoorstelling van Heerenveen. De Friese formatie had slechts een helft nodig om Willem II op een hopeloze achterstand te zetten. ,,Het was zo’n dag waarop alles meezit’’, meende Gertjan Verbeek. ,,Maar we zijn er nog lang niet.’’

Sportmaandag, 28 augustus 2006

Helmholt sluit ljepseizoen af met hoofdprijs

IJlst - Net als bij de Friese kampioenschappen, heeft fierljepper Bart Helmholt zaterdag bij de nationale titelstrijd zijn favorietenrol waargemaakt. Na het FK schreef hij ook het NK op zijn naam. En daarmee rondde hij een mooi seizoen af in stijl. Tegenvaller was in IJlst de tweestrijd tussen Hannes Scherjon en Jaco de Groot. Of beter gezegd: het gebrek daar aan.

Sportmaandag, 28 augustus 2006

Haanstra na 27 jaar fierljepper af, even wennen

IJlst - Met de nodige show (drie in het zandbed landende parachutisten), een aantal toeschouwers waar je U tegen zegt (2000) en een mooie wedstrijd (met een ‘19’ bij de senioren, een ‘18’ bij de jongens en een ‘15’ bij de dames) was het NK fierljeppen in IJlst er zaterdag in IJlst eentje die Klaas Haanstra niet snel zal vergeten. Te meer daar het zijn afscheid als actief ljepper betekende. Helaas voor de 36-jarige Workumer was voor hem slechts een bijrol weggelegd in het spektakelstuk. ,,Spitich? Ach, nee”, sprak de immer bescheiden routinier nadat hij zich voor de laatste keer in zijn loopbaan van zijn fierljeptenue had ontdaan.

Sportmaandag, 28 augustus 2006

Fonk gaat maar door met historie schrijven

IJlst - Toen Alwin Fonk op 12 augustus op het FK in Winssum een nieuw Fries record van 17.66 sprong, zei de 15-jarige Burgumer dat er nog wel een meter bij kon. Zaterdag voegde hij tijdens de Nederlandse kampioenschappen in IJlst de daad zo goed als bij het woord. Het was dan wel geen meter, maar toch: 79 centimeter erbij was ook al knap zat. Met 18.45 in zijn tweede sprong verbeterde hij niet alleen het oude Nederlandse record van Jarno Knijff (17.80), maar hij verpulverde het. Fonk werd daardoor de eerste jongen ooit die verder dan achttien meter sprong.

Sportmaandag, 28 augustus 2006

Friese dames buigen voor Wendy Helmes

IJlst - Sjoukje Tjalma was vorig seizoen met kop en schouders de koningin van het damesljeppen. De Friezin stopte er mee, maar in de huidige damesljepperij is de troonopvolgster er niet eentje van Friese origine. Tijdens het NK in IJlst konden de Friese troeven Jildou Postma en Janneke Noordmans niet op tegen de Hollandse dames. Wendy Helmes ging er met de titel vandoor en hoe. De IJsselsteinse werd met haar 15 jaar de jongste dameskampioen ooit én ze deed dat zelfs met een vijftien-meternotering: 15.07.

Weermaandag, 28 augustus 2006

Koel en buiig

Vanmiddag en morgen is het koel en buiig weer en er komt veel bewolking voor. De buien kunnen ook gepaard gaan met onweer. De temperatuur ligt rond 17 à 18 graden en het waait zowel vanmiddag als morgen, matig tot krachtig uit het westen tot noordwesten. Zie verder pagina 18


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties