De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 28 augustus 2012.

Cultuurdinsdag, 28 augustus 2012

Inwoners Warns laten in De Spylder van zich horen

Warns | Inwoners van Warns krijgen komend theaterseizoen de kans om van zich te laten horen. Ter ere van het tienjarig bestaan van cultureel centrum De Spylder in het dorp, mogen ze maandelijks vijf minuten lang vanaf de kerktoren van De Spylder spreken. Het jubileumproject De Spylder spreekt wordt op 15 september afgetrapt door burgemeester Apotheker van Súdwest-Fryslân. Hij opent dan het culturele seizoen. Hierna is er maandelijks een dergelijke speech.

Cultuurdinsdag, 28 augustus 2012

Roman Harmen Wind postuum verschenen

Leeuwarden | Bij uitgeverij Afűk is de roman Rekkenskip van schrijver Harmen Wind (1945-2010) verschenen. Het boek is een publicatie van het manuscript dat Wind naliet bij zijn overlijden in 2010. Na overleg met onder anderen Winds vrouw besloot de Afűk de roman alsnog uit te geven. Rekkenskip gaat over een oud-directeur van een zuivelfabriek die mijmert over zijn leven. De Afűk noemt de uitgave een eerbetoon aan ,,in wichtige skriuwer út de Fryske en Nederlânske literatuer.”

Cultuurdinsdag, 28 augustus 2012

Zonsondergang hoofdrol op nieuw festival Schier

Met de voeten in het zand genieten van muziek, film en theater met de zonsondergang als decor. Dat is de opzet van Sunset Boulevard, een nieuw driedaags festival dat jaarlijks ieder eerste weekend van september op Schiermonnikoog moet plaatsvinden. ,,Geen tribunes of grote podia, Sunset Boulevard wordt een puur en intiem festival passend bij het karakter van Schiermonnikoog”, zegt Thom Verheul, een van de organisatoren. Op 1 september is er een voorproefje met een zonnedans en een performance van Sytze Pruiksma en dichter Tsjębbe Hettinga.

Economiedinsdag, 28 augustus 2012

Telenga Media Groep neemt Banda over

Heerenveen | Drukkerij Banda in Heerenveen is overgenomen door de Telenga Media Groep uit Franeker. Het 130 jaar oude bedrijf in Heerenveen kon door de economische crisis niet meer zelfstandig verder. De vijftien werknemers gaan in principe mee naar Telenga, maar het is niet bekend of hun baan inderdaad behouden blijft. Telenga nam de laatste tijd al meerdere andere bedrijven over. Het bedrijf onderhandelt bovendien nog over overname met enkele andere bedrijven.

Economiedinsdag, 28 augustus 2012

Vliegveld Eelde kan Wad aan toeristen helpen

Sumar | Om meer Europese toeristen naar Noord-Nederland te trekken moeten trekpleisters gezamenlijk pakketreizen aanbieden. Na de baanverlenging van Airport Groningen in Eelde komend jaar heeft het Noorden een nieuwe toegangspoort. Het vliegveld kan met een busservice ook Fryslân bedienen.

Hoofdartikeldinsdag, 28 augustus 2012

Met welk oog kijken naar smeltend ijs?

Het is geen groot nieuws meer: het zomerse smelten van de ijskap op de Noordpool gaat harder dan ooit gemeten. In 2007 was een recordjaar; maar dit jaar is nóg meer ijs verdwenen. En het smelten gaat door, tot halverwege september. In de winter groeit het ijs weer aan, maar de oppervlakte en dikte van het ijs worden kleiner dan voor het record van dit jaar.

Regiodinsdag, 28 augustus 2012

Neven speuren onvermoeibaar naar nazaten en de familieverhalen

Niawier | Een beetje gek zijn ze misschien wel. Familiegek. En perfectionisme is een familietrek. Vandaar dat Goffe Dirk uit Drachten en Goffe Frederik uit Hoogezand maar doorgaan het speuren naar nazaten, naar de verhalen en foto’s die horen bij de geschiedenis van de Miedema’s. Op 22 september is er een reünie, waar de neven weer talrijke nieuwe feiten over de familiegeschiedenis aan de rest van de familie zullen presenteren.

Regiodinsdag, 28 augustus 2012

Fochteloërveen herstelt zich goed na brand

Fochteloo | Het afgebrande stuk hoogveengebied in het Fochteloërveen herstelt zich redelijk goed. Dat laat eigenaar Natuurmonumenten weten. In de nattere delen van het hoogveen komen de dopheide, veenmos en veenbes alweer voor. Ook zijn diverse kever- en spinnensoorten, die ook buiten het verbrande deel voorkomen, in het gebied waargenomen.

Geloof & Kerkdinsdag, 28 augustus 2012

Afscheidsrepertoire

Wie ouder wordt, wordt milder. Ik merk het bij mij zelf als er bij het melden van een uitvaart ineens allerlei bijzondere eisen door de familie worden gesteld. Tot voor kort werd ik daar afwisselend bedroefd en boos over en voelde ik me soms in mijn beroepseer aangetast. Vooral als ik domweg als uitvoerder in plaats van als pastor werd benaderd: ,,Moet u eens even goed luisteren, het is ónze vader die begraven wordt, dus gebeurt de uitvaart op ónze wijze, want tenslotte betalen wíj de rekening”.

Geloof & Kerkdinsdag, 28 augustus 2012

Wereldraad houdt hoorzitting blasfemiewetgeving

Genčve | De Wereldraad van Kerken luidt de noodklok over de rechten van religieuze minderheden in Pakistan. In september houdt de organisatie in Genčve een internationale hoorzitting over het onderwerp.

Sportdinsdag, 28 augustus 2012

Van den Braak stopt bij Friesland Flyers

Heerenveen | Bert van der Braak keert komend seizoen niet terug op het ijs bij de Heerrenveense ijshockeyers van Friesland Flyers. De 29-jarige aanvaller besloot zijn carričre te beëindigen, omdat hij te veel last heeft gehouden van een kuitbeenblessure die hij vorig seizoen opliep in een uitwedstrijd tegen Leuven. Bovendien heeft hij besloten meer aandacht te geven aan zijn maatschappelijke loopbaan. Hij speelde vijf seizoen in Heerenveen, waar hij uitgroeide tot publiekslieveling.

Sportdinsdag, 28 augustus 2012

‘Andere Tijden’ vertelt ook als boek afwijkende sportverhalen

Hij was bedreigd in de gevangenis en er hadden zelfs doodskisten in zijn voortuin gestaan. ‘De bommengooier van Oss’ voorkwam bijna dat het Nederlands elftal mee mocht doen aan het uiteindelijk zo glorieus verlopen EK van ’88 en zou nooit meer in de openbaarheid komen. Althans, dat dacht men.

Sportdinsdag, 28 augustus 2012

Goede start Friese kaatsers op WK

De kop is er af bij het WK kaatsen. Na de openingsceremonie op zondagavond was het gisteren de beurt aan de Friese kaatsers van het Nederlands team. De formatie van coach Pieter Tienstra had een goede start.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties