De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van woensdag, 28 september 2005.

Bijschriftwoensdag, 28 september 2005

De weg van Gods geboden

Zijn Gods geboden grensbomen en struikelblokken?

Cultuurwoensdag, 28 september 2005

Gysbert Japicxpriis voor Abe de Vries

Leeuwarden - Dichter Abe de Vries uit Zaandam krijgt de Gysbert Japicxpriis 2005 toegekend voor zijn bundel In waarm wek altyd. Dat heeft de provincie Fryslân woensdag bekendgemaakt.

Economiewoensdag, 28 september 2005

Avebe probeert toegestane staking te breken

Veendam – Zetmeelconcern Avebe wil zijn fabrieken weer opstarten, door werkwilligen in te zetten. Het bedrijf wil zo de staking, die al anderhalve week duurt, te breken. De rechter bepaalde gisteren dat de staking gewoon door mag gaan.

Economiewoensdag, 28 september 2005

Omzetstijging voor verkoper barbecues Sint Nicolaasga

Sint Nicolaasga – Verkoper van gasbarbecues Weber-Stephen Holland in Sint Nicolaasga heeft dit jaar een forse omzetstijging behaald. Volgens het bedrijf is de omzet vergeleken met vorig jaar gegroeid met 30 procent. Volgens een woordvoerder van het bedrijf gaat het daarbij om ruim honderduizend verkochte barbecues. Vooral de verkopen van gasbarbecues zijn sterk gestegen.

Hoofdartikelwoensdag, 28 september 2005

Machtsblind…

Je moet maar durven. De verkiezingen verliezen en toch de overwinning opeisen. De Duitse bondskanselier Schröder heeft er geen moeite mee. Zijn sociaal-democratische SPD verloor vorige week zondag de parlementsverkiezingen. De christen-democratische CDU/CSU van Angela Merkel kwam met 35,2 procent 0,9 procentpunt hoger uit en heeft drie zetels meer in de Bondsdag, het Duitse parlement.

Regiowoensdag, 28 september 2005

Plattelanders kopen massaal schotelantenne

Leeuwarden - Friezen die televisie kijken via de ether schaffen massaal schotelantennes aan, nu bekend is geworden dat de uitzendingen volgend jaar ‘uit de lucht’ worden gehaald. Een andere manier om toch televisie te blijven kijken ontvangen in kleine buurtschappen, het collectief aanvragen van een kabelaansluiting, wordt nog weinig beproefd.

Regiowoensdag, 28 september 2005

Groots bouwplan voor centrum Vrijheidswijk in Leeuwarden

Leeuwarden – In het centrum van de Leeuwarder Vrijheidswijk begint volgend jaar de bouw van een groot aantal nieuwe woningen en wijkvoorzieningen. Gisteren zijn B en W van Leeuwarden akkoord gegaan met een stedenbouwkundig plan van het Amsterdamse architectenbureau Rudy Uytenhaak, dat onder meer een winkelcentrum, huur- en koopwoningen, zorgvoorzieningen en een Multifunctioneel Centrum omvat.

Regiowoensdag, 28 september 2005

Warmte nekt schelpdieren

Groningen – Het uitblijven van strenge winters heeft gevolgen voor het leven in de Waddenzee. De teruggang van nonnetjes (kleine schelpdiertjes) wordt door onderzoeker Bos toegeschreven aan het feit dat het zeewater opwarmt. Er zijn minder algen, waardoor nonnetjeslarven ondervoed blijven, en daardoor een makkelijke prooi voor garnalen.

Regiowoensdag, 28 september 2005

Schiermonnikoog weer in Friese handen

Schiermonnikoog - Het werd gisteren gevierd met een officiële vlaggenceremonie op de meest oostelijke punt van het eiland: Schiermonnikoog is vanaf volgend jaar weer volledig in Friese handen. In de stromende regen tekenden de burgemeesters van de gemeente Eemsmond en Schiermonnikoog en de Commissarissen van de Koningin van Fryslân en Groningen de overdrachtspapieren van een stukje grond en vooral veel water. De ceremonie op de Eilander Balg, volgens velen het meest natuurlijke stukje Nederland, was vooral ludiek, maar had wel een serieuze ondertoon.

Regiowoensdag, 28 september 2005

Boeren op een waddeneiland

Schiermonnikoog – Wat bezielt iemand om boer te worden op een Waddeneiland? Die vraag hield Jan Holwerda (69) al jaren bezig. Vier jaar geleden besloot hij op zoek te gaan naar een antwoord. Sinds zaterdag ligt het resultaat in de winkel. Het boek dat Holwerda, samen met Arend Maris en Frans Ruddijs, heeft geschreven heet Boeren op Schiermonnikoog door de eeuwen heen .

Geloof & Kerkwoensdag, 28 september 2005

‘Begraven in kelders en galerijgraven’

Leeuwarden – Begraven in grafkelders of, bovengronds in galerijgraven. Het is een van de oplossingen voor het dreigend ruimtetekort op begraafplaatsen. In Dordrecht, Amsterdam en Leiden zijn inmiddels projecten voor keldergraven in uitvoering. In de Jaarbeurs in Utrecht is 6 oktober een studiedag over de nieuwe trend in begraven.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 september 2005

De ‘keuringsdienst voor kerken’

Wat begon als een ingeving door een woordspeling, is inmiddels een wereldwijde beweging geworden. Iedere zondag verschijnen er in kerken van Durban tot Amsterdam en van Rome tot Bethlehem geheimzinnige kaartjes in de collecte-bakjes. Ze zijn afkomstig van de ‘keuringsdienst voor kerken’.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 september 2005

‘Armoede breed bespreken’

Leeuwarden – Het gesprek over armoede dient breed te worden opgepakt en de plaatselijk raden van kerken zouden daar een voortrekkersrol in kunnen vullen. Die oproep deed ds Dini Stavenga-Van der Waals van de werkgroep Arme Kant van Fryslân dinsdag bij de Friese Raad van Kerken.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 september 2005

Theologennetwerk op commerciële toer

Hilversum – Een netwerk van theologen gaat diensten aanbieden aan het bedrijfsleven, overheid en non-profitorganisaties, zowel christelijk als seculier. Maandag vond in Hotel Lapershoek in Hilversum de oprichting plaats.

Geloof & Kerkwoensdag, 28 september 2005

Ds. Reichman nieuwe voorzitter Fries kerkenplatform

Leeuwarden – Ds. A.E. Reichman-Scheffer (61) uit Tytsjerk wordt de nieuwe voorzitter van de Raad van Kerken in Fryslân. Haar voordracht werd dinsdag goedgekeurd door de vergadering.

Sportwoensdag, 28 september 2005

Cambuur en directeur Ritske Merkus uit elkaar

Sportwoensdag, 28 september 2005

Forse zege beloften Cambuur

Leeuwarden – Het beloftenteam van Cambuur Leeuwarden heeft dinsdagavond zijn eerste overwinning in de competitie geboekt. Het was meteen een forse. Jong Stormvogels/Telstar werd in IJmuiden met 1-6 aan de kant geschoven.

Sportwoensdag, 28 september 2005

Prager scheurt zijn mediale knieband in

Heerenveen – Sportclub Heerenveen kan drie tot vier weken geen beroep doen op Thomas Prager. De Oostenrijker scheurde vrijdag in de competitiewedstrijd tegen NEC zijn mediale knieband in. De kleine middenvelder mist daardoor donderdagavond de return tegen Baník Ostrava in de UEFA Cup. Heerenveen moet daarin een 0-2 achterstand goed zien te maken.

Weerwoensdag, 28 september 2005

Herfst


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties