De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van maandag, 28 oktober 2002.

Achtergrondmaandag, 28 oktober 2002

‘Ook illegaal kind heeft recht op onderwijs’

Amsterdam - Er moet een fonds komen dat voorziet in de onderwijskosten van illegale leerlingen. moet voorlichting over de vreemdelingen- en onderwijswetgeving scholen duidelijk maken dat ze illegale jongeren mogen toelaten op hun onderwijsinstelling. Deze aanbevelingen staan in het rapport Tussen recht en realiteit dat de kinderrechtenorganisatie Defense for Children (DfC) schreef in opdracht van de rooms-katholieke internationale ontwikkelingsorganisatie Cordaid.

Bijschriftmaandag, 28 oktober 2002

De armen van geest

Alle zaligsprekingen veronderstellen dat we een keuze kunnen maken voor de levenswijze zoals de Heer die voorhoudt aan Zijn leerlingen.

Cultuurmaandag, 28 oktober 2002

Basic Bigband jubileert groots

De Basic Bigband uit Sneek vierde met een galaconcert in De Harmonie haar tienjarig bestaan. De gok om dat te doen in deze grote concertzaal pakte wonderwel goed uit. Hij was afgeladen vol met fans van een van de betere big bands in Fryslân.

Cultuurmaandag, 28 oktober 2002

Multiculturele productie zet aan tot nadenken

Een opbloeiende liefde tussen een jongen en meisje is, ondanks het feit dat dit heel speciaal is, iets heel normaals. Wanneer het echter gaat om een meisje van het Friese platteland en een Koerdische jongen blijkt alles toch niet zo normaal te zijn.

Cultuurmaandag, 28 oktober 2002

Veel eerste prijzen op nationale Druma kampioenschappen

Zwolle – Malletband Wilhelmina uit Bedum is afgelopen zaterdag kampioen geworden tijdens de Nationale Druma- Kampioenschappen te Zwolle. Met 90,25 punten behaalde de band een eerste prijs met onderscheiding in de derde divisie, sectie A.

Hoofdartikelmaandag, 28 oktober 2002

Onrust in de politiek…

Het is maar dertien weken voor de verkiezingen en in diverse partijen rommelt het nog in de top. De Partij van de Arbeid voert in zaaltjes in het land een act op voor vier personen. Het zijn de kandidaat-lijsttrekkers, die elkaar vrijmoedig de rol gunnen die bij hen past. Wouter Bos bijvoorbeeld speelt de felle, van ongeduld trappelende jonge hond. Hij keft allerlei dingen over hoe slecht de keuzes van de CDA-VVD-coalitie zijn en stelt daarvoor in de plaats de ‘oplossingen’ van de PvdA: je moet maar lef hebben.

Regiomaandag, 28 oktober 2002

Strijd tussen historici en archiefsneupers

Leeuwarden – Duizenden Friezen houden zich bezig met lokale geschiedschrijving. Een eenzame bezigheid: solitair gaan de amateur-historici naar de gemeentearchieven of het rijksarchief en zoeken daar informatie over overleden familieleden of plaatsgenoten uit een vorige eeuw.

Regiomaandag, 28 oktober 2002

Echtpaar Ytsma deelt 65 jaar lief en leed

Veenwoudsterwal – ,,Wij zagen meteen wat in elkaar’’, vertelt de 86-jarige Elizabeth Ytsma-Postma uit Veenwoudsterwal. Vandaag is ze 65 jaar getrouwd met Alle Ytsma (87). In café hotel Dűke Lűk in Veenwouden vieren ze hun feest samen met negen kinderen, negentien kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.

Regiomaandag, 28 oktober 2002

Halvering overvalt COA

Leeuwarden – De snelle terugloop van het aantal asielzoekers overvalt het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers).

Regiomaandag, 28 oktober 2002

Een maďskolf lijkt op een neus

Drachten - Aanpakken en de fantasie gebruiken: met deze instelling begon Antsje Schaap uit Rottevalle zaterdag aan haar opdracht op het Fries kampioenschap bloemschikken.

Regiomaandag, 28 oktober 2002

Leven wordt duurder in Littenseradiel

Wommels – Inwoners van Littenseradiel gaan volgend jaar fors meer belasting betalen. De onroerende zaakbelasting (ozb) stijgt met 10 procent. Ook de rioolbelasting wordt verhoogd en de belasting voor mensen met een vakantiewoning in de gemeente stijgt. Daarnaast gaat de gemeente bezuinigen op de personeelslasten.

Regiomaandag, 28 oktober 2002

Marianne van Hall hoge nieuwkomer op Friese CDA-lijst

Leeuwarden – Marianne van Hall-Disch uit Leeuwarden is de hoogste nieuwkomer op de conceptkandidatenlijst van het CDA voor de statenverkiezingen in maart.

Regiomaandag, 28 oktober 2002

Schade door storm valt mee in Fryslân

Leeuwarden – Dakpannen die van het dak vielen en bomen die in hun val auto’s en huizen beschadigden. De schade door de storm die zondag Nederland teisterde, viel in Fryslân relatief mee.

Geloof & Kerkmaandag, 28 oktober 2002

Prof. Dingemans houdt Dokkumer ‘Grote Kerklezing’

Leeuwarden – Prof. dr G.D.J. Dingemans uit Groningen houdt volgende week donderdag (7 november) de vierde Grote Kerklezing. Die vindt plaats in de Sint Martinuskerk aan de Markt in Dokkum (20.00 uur).

Geloof & Kerkmaandag, 28 oktober 2002

Vergeving: een combinatie van inspanning en genade

Is vergeving mogelijk? Bij het huwelijk van Claus en Beatrix wilden de oud-verzetsstrijders de nieuwe prins niet ontmoeten. Toch hebben ze hem onlangs de laatste eer bewezen. De Amsterdamse rabbijn mr drs R. Evers buigt zich over de vraag: wat is verzoening en hoe krijgt dat concreet vorm?

Geloof & Kerkmaandag, 28 oktober 2002

‘Geloofsoverdracht is ‘uit’ bij de oudere generatie’

Nijkerk – Het doorgeven van het christelijk geloof stagneert. Probleem is niet dat de jonge generatie niet ontvankelijk is, maar dat de oudere generatie de vrijmoedigheid ontbeert om het geloof aan de jongeren door te geven.

Sportmaandag, 28 oktober 2002

Inhaalrace Tiedo Tinga leidt alsnog naar brons

Assen - Voor Lemster Tiedo Tinga was het zaterdag de derde keer dat hij genoegen moest nemen met brons bij het Nederlands kampioenschap wintertriatlon in Assen. Na 20 kilometer hardlopen, honderd kilometer fietsen en nog eens veertig kilometer schaatsen, bleken Machiel Ittmann (Hilversum) en Guido Gosselink uit Enschede die vorig jaar ook al tweede werd, gewoon sneller. Tiedo Tinga dankte een plaats op het erepodium aan een inhaalrace, die hij in de tweede omloop van vijftig kilometer op de fiets inzette. Van wanhoop was onderweg nog net geen sprake. Maar Tiedo Tinga realiseerde zich op de fiets plotseling dat hij op een zesde plaats reed, terwijl hij toch na tien jaar deelname nog altijd in zijn hoofd heeft om de wedstrijd in Assen een keer te winnen. ,,Ik ben nu heel blij met de derde plaats. Het lopen was twee minuten sneller dan vorig jaar. Maar als ik nog een keer wil winnen, dan zal ik toch echt met lopen en fietsen minder tijd moeten verliezen’’, realiseerde hij zich na afloop. Tiedo Tinga vond zaterdag pas in de tweede omloop van vijftig kilometer fietsen echt zijn draai. ,,In de eerste ronde zat ik niet echt lekker op de fiets en kon ik niet goed doorrijden. Pas in de tweede vijftig kilometer kon ik mannen inhalen en daar kreeg ik toch weer moraal van. Achteraf is het misschien mijn geluk geweest dat ik niet te snel ben vertrokken. Het werd door de harde wind heel zwaar en ik had in het laatst toch genoeg over om nog iets goed te maken. De podiumplaatsen werden dan ook pas in de tweede omloop verdeeld.’’ Tinga begon als vierde het laatste onderdeel met meer dan een kwartier achterstand op Ittmann en Gosselink.

Sportmaandag, 28 oktober 2002

Foppe Storm onvermoeibaar naar waardig afscheid

Kootstertille - Foppe Storm heeft tweeënhalf jaar geleden als praktiserend voetballiefhebber gedwongen afscheid moeten nemen. Een schorsing van tweeënhalf jaar maakte een einde aan zijn sportcarričre bij hoofdklasser Harkemase Boys. Het zat hem niet lekker. Storm skeelerde en rende halve marathons met zo’n fanatisme om te vergeten.

Sportmaandag, 28 oktober 2002

‘Is de pers er, verliezen we’

Heerenveen – Als je het linkerrijtje onder de duim kunt houden, moet het rechterrijtje geen probleem opleveren. Zou je zeggen. Maar zo eenvoudig werkt het niet in de voetballerij. De dames van Heerenveense Boys raakten de ongeslagen status kwijt tegen middenmoter KRV. Sterker nog, er bleef helemaal niets over voor de zwak opererende thuisploeg.

Sportmaandag, 28 oktober 2002

Derby levert DIO niet het volle pond op

Leeuwarden - Rink Haanstra, trainer van de damesvolleybalploeg van DIO uit Oosterwolde begon bijna relaxed achteroverleunend als toekijkend coach van de Friese derby tegen VC Leeuwarden. Gezien de stand van de ranglijst een spelletje van kat en muis. Het verklaarde de gespitste oren en scherpe blik van trainer Simon Middendorp van underdog VCL.

Sportmaandag, 28 oktober 2002

Harkemase Boys na zege virtueel koploper

Nunspeet – Harkemase Boys gaf zaterdag de uitstekende seizoensstart nog eens extra cachet door voor de eerste keer te winnen in Nunspeet. Door het gelijke spel van koploper Putten is de Friese ploeg door die overwinning op dit moment de ploeg met de minste verliespunten in de hoofdklasse C, een unicum in de historie van Harkemase Boys.

Sportmaandag, 28 oktober 2002

ONS Sneek maakt status niet waar

Sneek – ONS Sneek maakte zaterdag op eigen veld de status als voornaamste titelkandidaat in de eerste klasse E niet waar. In de Friese derby tegen Heerenveense Boys had de Sneker ploeg van trainer Marcel Valk wel de overhand, maar ontbeerde de koelbloedigheid om het zelf af te maken. En dat was niet voor het eerst dit seizoen.

Sportmaandag, 28 oktober 2002

‘Ontactische vechtjassen’ zoeken het geheim

Langweer – In huisje nummer 34 - domicilie van de Zuid-Koreanen Jae Hyoung Cho (pr-man en tolk) en Nam-Pyo Kim (trainer) – van villapark Langweer is het een gezellige drukte.

Sportmaandag, 28 oktober 2002

Heerenveenfans sluiten Samaras in de armen

Heerenveen – Voor de zeventienjarige Georgios Samaras was het debuut in de thuiswedstrijd tegen Excelsior een droom die uitkwam. Toen de 1.93 meter lange aanvaller van A-junioren aan de warming up begon, werd Samaras door de toeschouwers hartstochtelijk toegejuicht.

Sportmaandag, 28 oktober 2002

FK dammen; spannend tot laatste minuut

Leeuwarden – Tjalling Goedemoed is sinds zaterdag een jaar lang Fryslâns beste dammer. Op de slotdag van het kampioenschap, kon hij, na drie uur in spanning gewacht te hebben op de uitslag van de zinderende partij van zijn directe concurrent Foeke Tiemensma, de beker en bloemen in ontvangst nemen.

Sportmaandag, 28 oktober 2002

Heerenveen na eerste zege nog niet uit zorgen

Heerenveen – De opluchting was groot bij SC Heerenveen nadat zaterdagavond in het Abe-Lenstrastadion tegen promovendus Excelsior de eerste seizoenzege werd behaald. De Friezen speelden opnieuw verre van goed, maar op basis van strijdlust was er eindelijk weer eens een reden tot juichen. Met dank aan invaller Mika Väyrynen die het verschil maakte.Bert Kalteren

Sportmaandag, 28 oktober 2002

Reclameborden breken als luciferhoutjes

Leeuwarden - De storm die zondag door Nederland raasde, zorgde ervoor dat veel sportevenementen niet door konden gaan.

Weermaandag, 28 oktober 2002

Rustiger

Vandaag is de rust enigszins teruggekeerd. De wind is afgenomen tot matig of krachtig boven land. Verder zien we de zon af en toe en vallen er nog een paar buien. Het wordt 10 graden. Morgen volgt enige regen bij 11 graden. Later in de week wordt het droger en iets kouder.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties