De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 28 oktober 2005.

Bijschriftvrijdag, 28 oktober 2005

Vechten om vrede

Een christen is een soldaat.

Cultuurvrijdag, 28 oktober 2005

Zoektocht naar een warm leven

Ze staat al sinds haar tiende op de planken, heeft de afgelopen paar jaar bijna per ongeluk landelijk met Sielesâlt haar doorbraak gemaakt als Fries fadofenomeen en wil weer heel gauw van dat etiket afkomen. Nynke Laverman getuigt al van durf om als Friezin Portugese fado in het Fries te zingen. En helemaal om vervolgens een stap verder te gaan. Haar muzikale panorama uit te breiden naar Spanje, Mexico, Argentinië. Flamenco, samba, tango.

Economievrijdag, 28 oktober 2005

Veromco Sneek dicht door glasmalaise

Sneek – De malaise in de glasindustrie noopt Veromco tot kostenbesparingen in het noorden van het land. De vestiging van Veromco in Sneek, met tien medewerkers, sluit einde van dit jaar de deuren. Dat maakte algemeen directeur J. Morsink van moedermaatschappij Saint-Gobain Glass Nederland gisteren bekend.

Hoofdartikelvrijdag, 28 oktober 2005

De brand, de minister…

Het is nauwelijks voor te stellen wat er is gebeurd in de cellen van vleugel K van het Justitieel Centrum Schiphol-Oost. Het vuur heeft razendsnel om zich heen gegrepen en in de zee van vlammen vonden elf mensen de dood.

Regiovrijdag, 28 oktober 2005

Brand bij snackbar Febo mogelijk aangestoken

Leeuwarden – De brand die maandagochtend snackbar Febo op het Ruiterskwartier in Leeuwarden in de as heeft gelegd, is mogelijk aangestoken. Een getuige heeft gemeld dat een man even vóór de brand uitbrak heeft gerommeld met de toegangsdeur. De politie sluit niet uit dat die man iets met de brand te maken heeft.

Regiovrijdag, 28 oktober 2005

Leeuwarder F-16’s onderscheppen Cessna bij Franeker

Leeuwarden – Twee F-16’s van Vliegbasis Leeuwarden hebben gisteravond een Cessna boven Franeker onderschept. Het toestel was het Nederlands luchtruim bij Groningen binnen gevlogen zonder zich te melden bij de luchtverkeersleiding. Om tien voor twaalf stegen de Leeuwarder toestellen op. Boven Franeker kregen zij contact met de piloot. Die maakte daarop contact. Vandaag wordt onderzocht waarom hij zich niet meldde. Het toestel vloog van Noorwegen naar Parijs. Het is standaard dat F-16’s vliegtuigen onderscheppen als de luchtvaartregels worden overtreden. Dat gebeurde dit jaar één keer eerder.

Regiovrijdag, 28 oktober 2005

Nog nooit was het eind oktober in Fryslân zo warm

Leeuwarden – Nog nooit was het in Fryslân in de tweede helft van oktober zo warm als dit jaar. Op het weerstation in Boyl werd gisteren een maximum temperatuur gemeten van 20,6 graden. Het oude record stond op 20,4 graden, gemeten op 22 oktober 1989 in Lemmer en op 27 oktober 1937 in Rottum.

Regiovrijdag, 28 oktober 2005

Zorro rijdt in film op Friese hengst

Makkum/Hollywood – Sinds gisteren schittert ’ie in Nederland op het witte doek: de Friese hengst Ariaan van Haye Attema uit Makkum. De hengst ‘speelt’ Tornado, het paard van de held Zorro, in de film The Legend of Zorro. Zorro wordt vertolkt door Antonio Banderas.

Regiovrijdag, 28 oktober 2005

Veel wadvogels bedreigd

Schiermonnikoog – Het gaat slecht met de wadvogels. Met name de schelpdieretende soorten zoals de scholekster (strânljip) , eidereend (eiderein) en kanoet (mients) gaan sterk in aantal achteruit. Dat zegt Vogelbescherming Nederland, vooruitlopend op een internationale Waddenconferentie volgende week op Schiermonnikoog.

Regiovrijdag, 28 oktober 2005

Kustadvies opent deuren voor eilanden

Terschelling – Wetterskip Fryslân mag de dijkringen van Vlieland, Terschelling en Ameland verleggen. Bebouwing die altijd in het buitendijkse gebied heeft gestaan, komt dan binnendijks te liggen. Dit biedt het waterschap meer mogelijkheden om het beschermingsniveau tegen zeewateroverlast van die bebouwing te garanderen.

Regiovrijdag, 28 oktober 2005

Hoe wordt duivenhobby leuk voor héle gezin

Oudega (S.) – Hoe wordt de duivenhobby meer van deze tijd? En vooral ook: hoe wordt de bezigheid leuk voor het héle gezin?

Geloof & Kerkvrijdag, 28 oktober 2005

‘Eindelijk de toga aan de wilgen’

Drachten - Hij is negentig en al jaren met emeritaat, maar ds. Gijsbert Wassenaar voelt zich nog steeds dominee. Zondag houdt hij zijn afscheidsdienst in de hervormde kerk van IJlst.

Geloof & Kerkvrijdag, 28 oktober 2005

‘Musical bindt het hele dorp’

Gerkesklooster/Stroobos - Emotie, wraak en verdriet staan centraal in de musical Jozef . Ongeveer honderd inwoners van het tweelingdorp Gerkesklooster/Stroobos zetten hun schouders eronder. ,,Het is een heel emotioneel stuk. Ik raakte het kippenvel niet meer kwijt”, vertelt regisseuse Dineke Oostra. Zaterdag gaat de musical in premičre.

Sportvrijdag, 28 oktober 2005

Van der Burg succesvolste noordelijke renner

Leeuwarden - Germ van der Burg was afgelopen seizoen de meest succesvolle wielrenner in criteriums in de drie noordelijke provincies. De fietser uit Folsgare won zeven van de 44 wedstrijden en pakte in totaal 147,7 punten. Van der Burg bleef in het klassement dat Foppe de Vries uit Buitenpost al sinds 1970 bijhoudt, zijn trainingsmaat en ook toekomstige ploegmaat bij De Volharding uit Utrecht Sierd Steigenga (Exmorra) voor. Steigenga won in het Noorden zes wedstrijden en was net als in 2003 en 2004 de meest succesvolle renner in Fryslân.

Sportvrijdag, 28 oktober 2005

De fraaie bliksemstart van Niklas Tarvajärvi

Heerenveen – Morgen is het op de kop af twee maanden geleden dat hij zich meldde voor zijn eerste training in dienst van SC Heerenveen. Indruk heeft Niklas Tarvajärvi (22) in zijn beginperiode al volop gemaakt. Tot nu toe viel hij vijf keer in en scoorde hij twee keer. Zie daar, de bliksemstart van een Finse spits in Friese dienst. Graag had hij die vrijdag tegen Ajax een vervolg gegeven, maar dat zit er niet in. Dat hij niet bij de selectie zit, mag de pret van de eerste weken echter niet drukken.

Sportvrijdag, 28 oktober 2005

Derveld start tegen Ajax in de basis en Samaras is weer fit

Heerenveen – Fernando Derveld start vanavond tegen Ajax in de basis bij SC Heerenveen. Hij is in de Amsterdam ArenA de vervanger van Jeroen Drost. De linksback kampt met een liesblessure. Georgios Samaras is daarentegen weer hersteld van de enkelblessure die hij opliep in het tweede UEFA Cup-duel tegen Banik Ostrava. Omdat ook Marcel Seip, die als rechtsback gaat spelen, terug is van een schorsing, beschikt trainer Gertjan Verbeek over een fitte selectie. Vorig seizoen won Heerenveen in Amsterdam met 3-1.

Weervrijdag, 28 oktober 2005

Warm


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties