De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van maandag, 29 november 2010.

Cultuurmaandag, 29 november 2010

Vijf verhalen van Nyk de Vries te lezen op iPhone

Leeuwarden - Vijf korte verhalen van de Friese schrijver Nyk de Vries zijn opgenomen in een Engelstalige ‘app’, een programmaatje dat je op de iPhone kunt installeren. Het Engelse Ether Books publiceert sinds april korte verhalen en poëzie op de iPhone. Onder anderen werk van Hanif Kureishi, Toby Litt en Philip Gross is hierop te lezen en sinds vrijdag is daar de verhalenserie van De Vries aan toegevoegd.

Cultuurmaandag, 29 november 2010

Werken van Jopie Huisman te koop bij veilinghuis IJlst

IJlst - Veilinghuis Ald Fryslân in IJlst brengt tussen 6 en 15 december verschillende werken van de Friese kunstenaar Jopie Huisman onder de hamer. Dat heeft een woordvoerder van het veilinghuis gemeld.

Cultuurmaandag, 29 november 2010

Friese Equal Souls derde op Liet Ynternasjonaal

Leeuwarden - De Friese band Equal Souls is derde geworden op het songfestival Liet Ynternasjonaal dat zaterdag werd gehouden in de Franse stad Lorient (Bretagne). Aan het festival voor Europese minderhedentalen deden elf artiesten mee. De band Orka van de Deense Faeröer-eilanden won het festival. De groep blonk uit in originaliteit doordat de leden muziek maken op zelfgemaakte instrumenten.

Hoofdartikelmaandag, 29 november 2010

Alweer een goed congres...

Het jaar 2010 is voor het CDA een cruciaal jaar. Na de ontzettende nederlaag bij de Tweede Kamerverkiezingen, de onthutsende manier waarop oud-CDA’ers en CDA’ers met niet welgevallige standpunten werden afgeserveerd, volgde een zinderend congres over wel of geen deelname aan een kabinet met de VVD, met gedoogsteun van de PVV. Voor- en tegenstanders van zo’n kabinet waren het over één ding eens: het congres gíng ergens over. Het CDA liet zien hoe een partijdemocratie kan werken en hoe een politieke partij ‘populair’ kan zijn: vele honderdduizenden Nederlanders volgden de bijeenkomst.

Regiomaandag, 29 november 2010

Oosterend is sinds honderd jaar niet meer Egypte

Terschelling - Tot honderd jaar geleden waren Oost-Terschellingers die op West moesten zijn een hele dag onderweg. De aanleg van de Hoofdweg maakte reizen over het eiland een stuk gemakkelijker. Logisch dat dit weekeinde groots is uitgepakt met een eeuwfeest.

Regiomaandag, 29 november 2010

Ook PvdA Boarnsterhim honoreert dorpswensen

Grou - De Boarnsterhimster dorpen van de Lege Geaën - Raerd tot en met Sibrandabuorren - moeten naar de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân. Terherne kan naar Skarsterlân, Aldeboarn en Akkrum naar Heerenveen. Leeuwarden krijgt de rest, ruwweg alles ten noorden van het Prinses Margrietkanaal.

Regiomaandag, 29 november 2010

Zomaar een schaatstocht houden kan niet meer

Marsum - ‘Moet dat nou, al dat papierwerk? Wij doen het altijd zo, en het gaat altijd goed’. Coördinator natuurijs Ramon Kuipers van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijdersbond (KNSB) krijgt het vaak te horen, als hij bij ijsclubs en andere organisatoren van schaatstoertochten aandringt op het op orde houden van een draaiboek.

Regiomaandag, 29 november 2010

Daklozen weten bedden winteropvang te vinden

Leeuwarden - Zo’n tien tot twaalf daklozen hebben het afgelopen weekeinde gebruik gemaakt van de winternoodopvang in De Terp in Leeuwarden. Daklozenopvang Zienn heeft de extra nachtopvang in het kader van het winterweer donderdagavond geopend.

Regiomaandag, 29 november 2010

De winter barst los met vroege schaatspret; gemalen stilgezet

Leeuwarden - Schaatsliefhebber konden gisteren de eerste voorzichtige streken op natuurijs maken. Op de Ryptsjerkerpolder, traditioneel een van de eerste schaatslocaties, werd gisteren als geschaatst, al was het ijs nog niet vertrouwd.

Geloof & Kerkmaandag, 29 november 2010

Bisdom: hard werken aan vitale parochies

Drachten - Meer doen met minder. Dat is in een notendop de boodschap van het tienjarenplan van het noordelijk bisdom. ,,Meer geloofsverdieping en versterking van de katholieke identiteit, meer mensen winnen voor Christus, meer financieel draagvlak.” Bisschop De Korte gaat komende tijd naar de parochies toe met de plannen.

Geloof & Kerkmaandag, 29 november 2010

Noordelijk bisdom: van 81 naar 20 parochies

Drachten - Bisdom Groningen-Leeuwarden gaat de komende tien jaar de huidige 81 parochies samenvoegen tot zo’n twintig parochies. Per parochie komt er één pastoraal team en één bestuur. De ingrijpende veranderingen zijn nodig omdat in 2020 anders ruim twee derde van de huidige parochies sterk verzwakt zal zijn, zowel wat betreft vitaliteit van de geloofsgemeenschap als financieel draagvlak.

Sportmaandag, 29 november 2010

Van der Mei verrast Burgum

Burgum - Voor Nathalie van der Mei was Indoor Burgum zaterdag een onderbreking in haar reeks nationale en internationale concoursen. De amazone uit Makkinga kwam om haar jonge springpaarden ervaring op te laten doen. ,,Burgum is een mooie tussenstop”, zei Van der Mei na haar optreden in de klasse ZZ.

Sportmaandag, 29 november 2010

SCO is van de hatelijke nul af

Wolvega - SCO heeft de eerste punten van het zaalseizoen binnen. De korfballers uit Oldeholtpade versloegen zaterdag in Wolvega het eveneens nog puntloze Drachten. Die ploeg moet er nu voor waken zo vroeg in het seizoen al in een uitzichtloze situatie terecht te komen.

Sportmaandag, 29 november 2010

Aris gooit tegen Den Bosch alle schroom van zich af

De Friesland Aris lijkt langzaam maar zeker uit de negatieve spiraal van de laatste weken te komen. Na de bekerzege op Zwolle van donderdag deden de Leeuwarder basketballers zaterdag in competitieverband ook Den Bosch de spreekwoordelijke das om; 69-66. Na vier verliespartijen kwam dat moment meer dan gelegen. En de manier waarop de zege tot stand kwam, met veel strijdlust en passie, bekoorde bovendien.

Sportmaandag, 29 november 2010

Van der Duim maakt furore met titels en vreemde fratsen

Hij ging de geschiedenis in als de man die vijfvoudig Olympisch kampioen Eric Heiden versloeg op het WK van 1980. Hilbert van der Duim behaalde als schaatser aan het eind van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig tal van successen. Maar de grootste bekendheid verwierf de Friese allrounder pur sang vanwege zijn vreemde en nimmer overtroffen strapatsen op het ijs. Dingen die tot op de dag van vandaag meer tot de verbeelding spreken, dan zijn vele titels.

Sportmaandag, 29 november 2010

‘De KNMI-site als startpagina met het oog op natuurijs’

IJsvereniging De Hondsrug hoopt in Noordlaren de eerste marathon op natuurijs te laten verrijden. En dus voelen de schaatsers zich als jonge veulens die de wei ingestuurd worden. Zo is Bob de Jong, gisteren nog winnaar van de tien kilometer bij de wereldbekerwedstrijden in Hamar, er vandaag gewoon bij. Ook natuurijskoorts?

Sportmaandag, 29 november 2010

Fluitend aan het werk

Goeie zaak, die schorsing voor Suarez. Hoewel Ajax er geen fluit beter door gaat voetballen, is met zijn afwezigheid wel de frustratie op slag uit het team verdwenen en komt bovendien trainer Jol na een helft aanmodderen tegen VVV op het doldwaze idee om weer eens een buitenspeler op te stellen. Voetbal kan zo simpel zijn.

Sportmaandag, 29 november 2010

Schaakfestijn met diepere gedachte

Het 6,5 meter hoge Paard van Troje bij de oprit naar hotel Wolvega verraad al dat er dit weekeinde iets bijzonders aan de hand is in het luxueuze logement. En dat klopt, want er wordt volop geschaakt. Saai zegt u? Niet in Wolvega, waar er alles aan wordt gedaan om van het Remco Heite-toernooi een heus schaakfeest te maken.

Sportmaandag, 29 november 2010

Väyrynen: we moeten het beter uitspelen

Alkmaar - De late gelijkmaker van AZ betekende zaterdagavond een streep door de rekening van sc Heerenveen. Ook voor Viktor Elm, want de broedertwist met Rasmus eindigde daardoor onbeslist. Helemaal als een verrassing kwam die uitslag niet. ,,Mijn broer David voorspelde ons voor de wedstrijd per sms’je al dat het 2-2 zou worden.’’ David Elm is de oudere broer van Viktor en Rasmus, die uitkomt voor het Engelse Fulham. ,,Hij zat vandaag op de tribune en had alle tijd om een berichtje te sturen.’’

Sportmaandag, 29 november 2010

McShane winnaar derde Remco Heite schaaktoernooi

Wolvega - Luke McShane is de winnaar geworden van de derde editie van het prestigieuze Remco Heite-schaaktoernooi. De Engelsman had door zijn zege tegen Loek van Wely in de laatste ronde met 3,5 punt een half punt voorsprong op zijn naaste belagers Anish Giri en Erwin l’Ami, die in de vijfde ronde onderling remise speelden. Peter Heine Nielsen, de op papier beste speler, eindigde teleurstellend onderaan met 1,5 punt. McShane ontving voor zijn prestatie tweeduizend euro en (een cheque voor) een paard, dat echter aan een goed doel zal worden geschonken. De Engelsman had niet verwacht te winnen. ,,Het was heel close, maar na de moeilijke eerste twee ronden kon het eigenlijk alleen maar beter gaan.”

Sportmaandag, 29 november 2010

Heerenveen zoekt en vindt bevestiging

Alkmaar - Trainer Ron Jans wilde dat sc Heerenveen in Alkmaar op zoek ging naar de bevestiging dat zijn ploeg goed bezig is. Die bevestiging kreeg de Friese ploeg zaterdagavond tegen AZ, al bleef de beloning in de vorm van een overwinning uit. In de slotminuut verspeelde Heerenveen de winst.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties