De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 21 maart

Archief

De artikelen van maandag, 29 december 2003.

Bijschriftmaandag, 29 december 2003

Zoeken

In één van de handboeken die voorgangers raadplegen voor het maken van hun preken, stond deze prachtige driedeling van het gedeelte dat we dezer dagen lezen.

Cultuurmaandag, 29 december 2003

Retro Jazz met de Young Sinatra’s

De liefhebbers van een lekker partijtje swing hebben zich zondagmiddag uitermate vermaakt. Bij Hothouse Redbad zetten de Young Sinatra’s een lekkere remake neer van het beroemde concert van Frank ‘The Voice’ Sinatra dat hij met het Count Basie orkest onder leiding van Quincy Jones in 1965 gaf in The Sands in Las Vegas. Sinatra vierde daarmee zijn vijftigste verjaardag.

Cultuurmaandag, 29 december 2003

Verhalen in de Grote Kerkstraat

Buiten is het koud en donker. Binnen, in de met kaarsen verlichte kamer, vertelt de Peruaan Nilo Berrocal Vargas een verhaal over Santiago. Zijn publiek, gezeten op sofa, tuinbankje of poef, luistert en kijkt ademloos toe.

Hoofdartikelmaandag, 29 december 2003

Niet op het werk, wel in het café

Voor veel rokers in ons land worden het moeilijke dagen. Ze weten dat roken op het werk straks is afgelopen, tenminste op de werkvloer of in het kantoor. Verstokte rokers zullen hun plekje wel vinden: buiten bij de deur, of achter op het parkeerterrein. Of in de speciale rookcabines, die door handige fabrikanten snel op de markt zijn gebracht.

Hoofdartikelmaandag, 29 december 2003

Bizarre beelden

Het zijn bizarre beelden, die uit Iran. De reportages laten de totale verwoesting zien. De ramp en haar gevolgen gaan het menselijke voorstellingsvermogen te boven: het aantal slachtoffers is tweemaal dat van de inwoners van Harlingen. Er valt slechts te gissen naar de toestand van de mensen die de ramp hebben overleefd.

Regiomaandag, 29 december 2003

‘In Den Haag zijn ze nooit ziek geweest’

Echtenerbrug - De ene na de andere huisarts tekent een manifest tegen het beleid van overheid en zorgverzekeraars. Twee dokters luchten hun hart.

Regiomaandag, 29 december 2003

Niemand klaagt over lawaai in Katlijk

Katlijk – Boingg, bingg, boinggg, bingg. Het geluid trilt door alles heen en duurt nu al ruim een week. Maar niemand die er over klaagt. Het Sint Thomasluiden is traditie. Oorspronkelijk bedoeld om boze geesten weg te jagen. Tegenwoordig aanleiding voor veel oud-Katlijkers om even terug te keren naar hun voormalige woonplaats.

Regiomaandag, 29 december 2003

Ook Friezen dupe van malaise in de bouw

Leeuwarden – De koppelbaas is terug in de bouw. Die bezorgt honderden goedkope arbeidskrachten uit Polen en Wit-Rusland een baantje bij grote bouwprojecten. Honderden Friese bouwvakkers zitten mede daarom in de WW of laten zich verleiden om via een niet-erkend uitzendbureau te werken. Volgens bestuurder J. Osinga van de Hout- en Bouwbond van het CNV is het fenomeen koppelbaas na jaren van afwezigheid terug in de bouw. Een koppelbaas is iemand die werknemers aanneemt om ze aan andere bedrijven te verhuren. Vaak betalen de werknemers geen sociale premies, en hebben ze geen recht op een uitkering als ze werkloos worden. Ook kan dat problemen geven met de belastingdienst.

Regiomaandag, 29 december 2003

Lidmaatschap van Friese natuurclub minder populair

Olterterp – Natuurverenigingen in Fryslân tellen steeds minder leden. Twee van de drie grootste natuurverenigingen in Fryslân hebben het afgelopen jaar een flink aantal leden verloren. De Groninger natuurverenigingen kunnen daarentegen rekenen op een toenemende loyaliteit.

Regiomaandag, 29 december 2003

Friezen bestellen dit jaar minder vuurwerk

Leeuwarden – Friezen hebben dit jaar minder vuurwerk in de voorverkoop besteld dan voorgaande jaren. Vuurwerkhandelaren denken dat de economische malaise hiervan de oorzaak is. Ze verwachten overigens nog wel enige drukte tijdens de officiële verkoop, die vandaag begint.

Geloof & Kerkmaandag, 29 december 2003

60 Procent binnen voor nieuw OM-schip

Leeuwarden – Er is inmiddels 60 procent binnen van het bedrag dat nodig is voor een nieuw schip voor het zendingswerk van Operatie Mobilisatie. Dat meldt OM in haar nieuwsbrief. ,,De meter staat op 9,5 miljoen dollar en daarbovenop is 1,4 miljoen reeds toegezegd. Dit betekent dat 59 procent van de benodigde 18 miljoen dollar is bereikt.’’

Geloof & Kerkmaandag, 29 december 2003

Samen op weg in een r.-k. kerk

Bant – Gereformeerden en hervormden die beiden hun eigen kerk verkopen en samen op weg gaan in een leegstaande katholieke kerk. Die opvallende gebeurtenis vindt plaats in de Noordoostpolder, en wel in Bant.

Sportmaandag, 29 december 2003

Willem Faber fluitend naar zege in Marrum

Marrum - Voor Willem Faber uit Sint Nicolaasga was het zaterdagmiddag de eerste keer dat hij de Oudejaarsloop rond Marrum op zijn naam schreef. ,,Mar ik haw noch net earder sa stadich rûn en ik haw dizze wedstryd ek noch net earder sa ûntspannen rinne kind’’, zei hij na afloop.

Sportmaandag, 29 december 2003

‘Jeugd vindt zaalvoetbal vooral erg leuk’

Dokkum – Officieel heet de sport inmiddels futsal, maar in de volksmond wordt het nog steeds zaalvoetbal genoemd. Het heeft te maken met traditie, want wat doe je als voetballer in de winter? Je voetbalt in de zaal. De senioren hebben verschillende toernooien, maar de jeugd ook. Het gaat om het traditionele Kerstzaalvoetbaltoernooi voor de jeugd van het district Noord, waarin jeugdteams uit de regio elkaar meerdere malen ontmoeten gedurende de winterstop. Zo ook zaterdag, in sporthal De Trimmer in Dokkum, waar de D-pupillen hun kunsten mogen vertonen.

Weermaandag, 29 december 2003

Winterse buitjes

Vanmiddag, vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt en af en toe vallen er winterse buitjes. Daarbij is er hagel mogelijk en vannacht en morgen ook (natte) sneeuw. Het wordt rond 4 graden, bij een matige wind .


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties