De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van woensdag, 29 december 2004.

Agendawoensdag, 29 december 2004

Klassiek

De uitagenda van 30 december 2004 tot 5 januari 2005

Bijschriftwoensdag, 29 december 2004

Tijdrekening

Waar gaan we in het nieuwe jaar naartoe? Waar hopen we op?

Cultuurwoensdag, 29 december 2004

Recordaantal kandidaten voor auditie Galili Dance

Groningen - Voor de auditie van dansgroep Galili Dance in Groningen op 28 januari hebben zich tot nu toe vierhonderd mensen opgegeven. Dat is een recordaantal. In het verleden trok een auditie gemiddeld 250 kandidaten.

Cultuurwoensdag, 29 december 2004

De dood zit je altijd op de hielen

Het is momenteel een wat vreemde tijd, zo tussen kerst en oud en nieuw. Dat vindt tenminste de Engelse auteur Marcus Sedgwick. In zijn nieuwste boek noemt hij deze tijd de ‘dode dagen’, wat ook terugkomt in de titel Het boek van de dode dagen. In deze dode dagen kan er contact komen tussen onze alledaagse wereld en een onzichtbare wereld net onder de oppervlakte van het bewustzijn. Daarmee zijn de elementen van tijd en ruimte al benoemd die in zijn verhaal van groot belang zijn. Een derde element is dat van de dood.

Cultuurwoensdag, 29 december 2004

Dahl tussen de bitterballen

Tja, als je naar een verhaal van Roald Dahl gaat, verwacht je magie op het toneel. Of in de film. Matilda , opnieuw waarschijnlijk door vele mensen afgelopen week op de buis gezien. Of de herinnering aan De Heksen . Prachtige beelden, je mee laten slepen door de spanning die auteur Dahl in zijn boeken zo goed weet op te roepen. Van De Grote Vriendelijke Reus bouw je onwillekeurig toch ook van tevoren een dergelijk beeld op. We verwachten een sprookjeslandschap zoals in de Teletubbies en achter de heuvels zien we het hoofd van de reus al opdoemen.

Cultuurwoensdag, 29 december 2004

Fries Museum trekt minder bezoekers

Leeuwarden - Het Fries Museum in Leeuwarden heeft afgelopen jaar weer minder bezoekers getrokken dan in 2003. Dit jaar brachten ruim 50.000 mensen een bezoek aan het museum in Leeuwarden, tegen zo’n 58.000 vorig jaar. Ook toen was al sprake van een daling ten opzichte van 2002 (62.000 bezoekers).

Expowoensdag, 29 december 2004

Anjum Molen De Eendragt: fotoexpo ‘Kunst en vliegwerk‘, t/m 31 dec.

Hoofdartikelwoensdag, 29 december 2004

Getergd…

Een getergde Russische president Poetin haalde vorige week fors uit naar het Westen. Hij beschuldigde Amerika en Europa ervan Rusland te willen isoleren doordat ze de voorkeur geven aan ,,een Rusland zonder Oekraďne’’. Hoezo, zonder? Oekraďne is al sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie onafhankelijk. Poetin bedoelde waarschijnlijk iets anders te zeggen: Oekraďne valt nu nog binnen de invloedssfeer van Moskou en dat wil hij zo graag houden. Poetins verspreking geeft blijk van zijn imperialistische denken. Het liefst zou hij zien dat in ieder geval de ‘verloren provincies’ Oekraďne, Wit-Rusland en Moldavië weer binnen de grenzen van Rusland vallen.

Regiowoensdag, 29 december 2004

Garnalencrisis bezorgt afslag mager jaar

Harlingen – Visafslag Insula in Harlingen heeft een dramatische tweede helft van het jaar achter de rug. Een voorsprong van 4,5 miljoen euro op de omzet van vorig jaar verdween als sneeuw voor de zon door de garnalencrisis.

Regiowoensdag, 29 december 2004

Verpleeghuis heeft probleem met invoer nieuwe tabakswet

Leeuwarden – Zorginstellingen hebben er hun handen aan vol om de bewoners er op voor te bereiden dat ze binnenkort in speciale rookruimten moeten roken. Vanaf 1 januari moeten ook zorginstellingen zich houden aan het strenge rookbeleid van minister Hoogervorst van Volksgezondheid.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 december 2004

‘De deur staat open in China’

Leeuwarden - Het is het land van duizelingwekkende cijfers. Maar het is dan ook 230 keer zo groot als Nederland en telt bijna tachtig keer zoveel inwoners. Een gesprek met Sebastian Chan, directeur van Noordoost-Azië van Trans World Radio, over China, het land waar ten minste een kwart van de christenen tot geloof is gekomen dankzij christelijke radioprogramma’s.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 december 2004

Jeugdwerkloosheid: een uitdaging voor de kerken

Leeuwarden - Een spook van massale jeugdwerkloosheid waart door Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistieken spreekt van 125.000 jeugdwerklozen in de leeftijd van 15 tot 23 jaar. Wat betekent dat voor de kerken? Is er een manier te bedenken waarop zij er een uitdaging in kunnen zien? In twee artikelen analyseert Trinus Hoekstra de situatie, en reikt hij oplossingen aan. Vandaag deel 1.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 december 2004

‘Blijf het oude Onze Vader gebruiken’

Leeuwarden – De Raad van Kerken in Nederland houdt vooralsnog vast aan de huidige oecumenische versie van het ‘Onze Vader’. Dat meldt Oecumenisch Bulletin , het officiële orgaan van de Raad.

Geloof & Kerkwoensdag, 29 december 2004

‘Eenmalige noodgift Azië is onvoldoende’

Utrecht - Kardinaal Simonis, voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie, vindt dat de hulp aan de getroffen gebieden in Azië niet bij een eenmalige gift moet blijven. Simonis benadrukte dinsdag dat, kort na het noodweer in de Filippijnen, opnieuw de allerarmsten door een ramp worden getroffen en dat elke dag talloze kinderen en volwassenen sterven aan ondervoeding.

Sportwoensdag, 29 december 2004

Rallycoureur Anne Kies: ‘In triedsje los en dat litte wy mar moai sa’

Appelscha – Na een onderbreking van tien jaar begint Anne Kies (52) uit Appelscha op nieuwsjaardag aan zijn negende Dakar Rally. De Dakar Rally, die in Barcelona begint, is de zwaarste en meest uitdagende rally ter wereld. De deelnemers zijn naast coureur vooral ook avonturier.

Sportwoensdag, 29 december 2004

‘Zou je het erg vinden als ik remise aanbied?’

Groningen - Remise was het toverwoord dinsdag tijdens de zevende ronde van het Harmonie Schaaktoernooi in Groningen. Drie van de vijf partijen eindigden in remise, een ongebruikelijk hoog aantal voor dit toernooi.

Sportwoensdag, 29 december 2004

Wanswerd pakt de Friese sneldamtitel

Cornjum – Wanswerd heeft dinsdag in Cornjum de favorietenrol op het Fries kampioenschap sneldammen voor clubteams waargemaakt.

Sportwoensdag, 29 december 2004

Wim Dusseldorp Hoofd Opleidingen bij Sportclub Heerenveen

Heerenveen – Wim Dusseldorp (43) wordt volgend seizoen de nieuwe Hoofd Opleidingen bij Sportclub Heerenveen. Onder leiding van de Limburger, die bij Jong Oranje assistent is van Foppe de Haan, moet de doorstroming van de eigen jeugd nog meer aandacht krijgen. Dusseldorp volgt Henk Heising op, die na twintig seizoenen een stapje terug zal doen.

Weerwoensdag, 29 december 2004

Opklaringen

Vandaag zijn er behoorlijke opklaringen, maar kan er ook nog een enkele winterse bui voorkomen. Er waait een zwakke tot matige en in het Waddengebied tot krachtig toenemende wind. Het wordt 5 graden; vannacht rond het vriespunt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties