De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 20 mei

Archief

De artikelen van maandag, 29 december 2008.

Hoofdartikelmaandag, 29 december 2008

De olieprijs...

Nog niet zo lang geleden zei minister Bos van Financiën dat de olieprijs niet meer onder de 100 dollar per vat zou komen. In juli was de olieprijs 147 dollar per vat (van 159 liter). Inmiddels wordt voor een vat ruwe olie slechts 34 dollar betaald. Die onvoorziene scherpe prijsdaling geeft aan hoe moeilijk het is voorspellingen te doen in deze economisch turbulente tijden.

Regiomaandag, 29 december 2008

Verzamelaars in de rij voor minitrekkers

Earnewâld - Eigenlijk vond hij het maar een beetje kinderachtig van zichzelf. Wie gaat er nu miniatuurtrekkertjes verzamelen? Maar inmiddels weet Thomas Kingma uit Sint Jacobiparochie beter. In Nederland lopen duizenden volwassenen rond zoals hij. Allemaal op zoek naar een mooie aanvulling van de verzameling.

Regiomaandag, 29 december 2008

Veel botsingen door gladheid ondanks zout

Leeuwarden - Rijkswaterstaat onderzoekt hoe het kan dat er het afgelopen weekeinde zoveel ongelukken gebeurd zijn door gladheid, terwijl er toch volop zout gestrooid was. Vooral op snelwegen met zoab (zeer open asfalt beton) had het strooien gisteren niet het gewenste effect.

Regiomaandag, 29 december 2008

Eindelijk weer de schaatsen onder, en anders morgen wel

Ryptsjerk - Het kraakte, het deinde, maar het kon: schaatsen op natuurijs. Lang niet overal, maar bijvoorbeeld op het ondergelopen land van de Ryptsjerksterpolder wel. En de liefhebber liet zich die mogelijkheid niet ontnemen. De omstandigheden waren het afgelopen weekeinde verder ideaal: niet te veel wind, de zon erbij en de vrije tijd om het ervan te nemen. Ook op de ondergelopen polders bij de Hooidammen in Oudega (S.) was het gisteren dringen. Er ontstond zelfs een kleine file.

Regiomaandag, 29 december 2008

Twee griffioenen die beide naar het westen kijken

Het gemeentewapen: je ziet het vaak, maar wat is de symboliek nu achter die voorstellingen en kleuren? Het Friesch Dagblad zoekt het uit. Vandaag: Ooststellingwerf en Weststellingwerf.

Regiomaandag, 29 december 2008

Gezellig, zo’n bobsleestellage voor de deur

Joure - Een beetje waaghals moet je wel zijn, maar een start maken in de bobslee van Arend Glas is wel erg gaaf. Afgelopen weekeinde had Glas met zijn startbaan een ‘thuiswedstrijd’ in Joure.

Geloof & Kerkmaandag, 29 december 2008

Ds. Jaap Zijlstra: dit is mijn volk, Fryslân woont in mij

Wijnjewoude - ,,Ik woon niet in Fryslân, maar Fryslân woont wel in mij.’’ Ds. Jaap Zijlstra preekte zondag voor de allerlaatste keer. Waar kon dat beter dan in de provincie waar hij zich het meest thuis voelt. Zijlstra nam in een tjokvolle kerk in Wijnjewoude afscheid als prediker.

Geloof & Kerkmaandag, 29 december 2008

‘Jezus was hart van mijn prediking’


Geloof & Kerkmaandag, 29 december 2008

Inloopmiddag in Burgum trekt twintig mensen

Burgum - De eerste ‘Open inloopmiddag’ in het Dienstencentrum van Burgum trok zondag zo’n twintig bezoekers. De inloopmiddag is een gezamenlijk initiatief van de kerken van Burgum en de stichting Welzijn van de gemeente Tytsjerksteradiel. Doel is iets te betekenen voor mensen die elkaar willen ontmoeten op de zondagmiddag.

Sportmaandag, 29 december 2008

Happy end Heerenveen in Euroborg


Sportmaandag, 29 december 2008

Heerenveen en Sollied moeten nog aan elkaar wennen


Sportmaandag, 29 december 2008

Kramer haalt in Thialf ‘even’ vierde allroundtitel op


Sportmaandag, 29 december 2008

Leenstra struikelt in afvalrace


Sportmaandag, 29 december 2008

Het NK drijft broer en zus uit elkaar én naar elkaar toe

Heerenveen - Niet dat ze dagelijks bij elkaar op de lip zitten, maar een tikkeltje vreemd was het toch wel. Kerstmis zonder elkaar. De sport dreef Rienk en Yvonne Nauta uit Uitwellingerga de afgelopen week uit elkaar. Terwijl hij zich thuis voorbereidde op zijn finest hour bracht zuslief de dagen met Jong Oranje door in een hotel in Wolvega. Hij: ,,Je moatte der wat foar oer ha.” Zij: ,,Ik klaai net.”

Sportmaandag, 29 december 2008

Familiefeestje De Vries in marathon op natuurijs

Haaksbergen - Zo’n drieduizend toeschouwers genoten gisteravond in Haaksbergen compleet met dweilorkesten en koek-en-zopie van het schaatsfeestje met de familie De Vries uit Haule in de hoofdrol. Het kon gewoon niet op in het Overijsselse dorp, waar het de ijsclubbestuurders lukte om vijf centimeter ijs op de baan te krijgen en zo voor de derde achtereenvolgende keer de marathonprimeur in de wacht te slepen.

Sportmaandag, 29 december 2008

Straatkaatsen in hartje winter heeft zeker potentie


Sportmaandag, 29 december 2008

Een vrolijke Kerst biedt geen garanties

We mogen niet uitsluiten dat de familie Van Hanegem een uiterst vrolijke Kerst heeft gehad. Willem is namelijk een gevoelsmens en die zal zich, eindelijk verlost van die vervelende dagelijkse files naar en vanaf Utrecht en van de zich journalist noemende bloedzuigers, zo vrij als een vogel voelen in plaats van vogelvrij. Het vooruitzicht om rustig van zijn pensioen te gaan genieten zal hem intens tevreden stemmen. Had trouwens nog een hoop moeite gekost om die duikboot van een clubeigenaar zover te krijgen om hem weg te sturen. Daar waren flink opruiende teksten tegen die journalisten en een pittige krantencolumn in het Algemeen Dagblad voor nodig geweest. Maar reken dat een gevoelsmens eens aan. Alleen de spelers toonden zich teleurgesteld, nota bene vanwege het ontslag.

Sportmaandag, 29 december 2008

Knegt plaatst zich voor EK shorttrack

Heerenveen - Sjinkie Knegt gaat zijn debuut maken op de Europese kampioenschappen shorttrack. De negentienjarige junior uit Bantega wist gisteren een spannende strijd de selectiewedstrijden in Heerenveen in zijn voordeel te beslissen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties