De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van maandag, 29 december 2014.

Cultuurmaandag, 29 december 2014

Youp sluit het jaar af met enkele rake morele klappen

RTL Late Night, Pauw, Knevel en Van den Brink, DWDD, Jinek: met zoveel actualiteitenprogramma's heb je eigenlijk geen nar meer nodig die aan het einde van het jaar de zaak nog eens helemaal reflecteert. Alles wordt op het uitzendmoment immers al besproken, bespiegeld, gekanteld en gerelativeerd want we gaan weer snel over tot de orde van de nieuwe dag, met nieuwe actualiteiten. Bovendien is de schrijnende realiteit in verlegenheid soms lachwekkender dan een cabaretier in woorden kan vangen.

Economiemaandag, 29 december 2014

Rommert Politiek overleden

Heerenveen - Emeritus-hoogleraar Rommert Politiek is afgelopen week op 87-jarige leeftijd overleden. Politiek werd op 27 december 1926 geboren in Wons. Hij was met zijn lengte een opvallende persoonlijkheid in de Friese en landelijke fokkerijwereld. Maar ook door zijn opvattingen. Hij leverde als een van de eersten in de tweede helft van de vorige eeuw scherpe kritiek op de Friese fokkerijorganisatie die volgens hem te veel gericht was op de uiterlijke kenmerken in plaats van de opbrengsten en productie.

Hoofdartikelmaandag, 29 december 2014

Verwerpen plannen Schippers dreunt na

Het verwerpen van de plannen van minister Schippers met betrekking tot de wijzigingen in de Zorgwet, dreunt na. Bijna twee weken na de behandeling in de Tweede Kamer is de schade die diverse betrokkenen hebben opgelopen alleen maar groter geworden. De coalitie van VVD en PvdA heeft zich de woede op de hals gehaald van iedereen die weet wat de regels in de rechtsstaat zijn: de weg via de achterdeur van de zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur, om de kabinetsplannen toch te kunnen uitvoeren, loopt bestuurlijk-juridisch dood. De suggestie alleen al om die weg te gaan is een schandvlek op het blazoen van het kabinet. De verhouding tussen regeringspartijen en constructieve oppositie van D66, ChristenUnie en SGP is erdoor onder zware druk komen te staan.

Regiomaandag, 29 december 2014

Dit jaar meer doden in het Friese verkeer

Leeuwarden - In 2014 zijn er tot nu toe 23 mensen omgekomen in het verkeer in Fryslân. Dat blijkt uit cijfers van het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF). Vorig jaar kwamen zestien mensen om in het verkeer.

Regiomaandag, 29 december 2014

RvS: besluit over garnalenvissers onderbouwen

Harlingen - Staatssecretaris Sharon Dijksma van het ministerie van Economische Zaken moet van de Raad van State (RvS) binnen twaalf weken duidelijker onderbouwen waarom in delen van de Noordzeekustzone boven de Waddeneilanden niet gevist mag worden door garnalenvissers. Dat heeft de Raad van State bepaald in een tussenuitspraak in een zaak die is aangespannen door onder meer de vissersverenigingen Hulp in Nood uit Zoutkamp, Ons Belang in Harlingen en ongeveer veertig garnalenvissers.

Regiomaandag, 29 december 2014

Nieuwe Friese zoutkamer moet Dode Zee nabootsen

Twijzelerheide - De zoutkamer is gebouwd naar Oost-Europees voorbeeld en moet de zoutrijke situatie nabootsen in zoutgrotten en bij de Dode Zee. Afgelopen weekeinde werd de kamer in gebruik genomen. ,,Veel mensen met bijvoorbeeld psoriasis of COPD (een chronische longziekte, red.) gaan daar naartoe om te genezen van hun ziekte", vertelt Post. ,,Het zout heeft een zuiverende werking en vermindert de klachten."


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties