De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 20 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 29 maart 2003.

Analysezaterdag, 29 maart 2003

Slecht zicht op het strijdtoneel

Na ruim een week oorlog rukken de aanvallers gestaag op en ondervinden soms hevig weerstand van de Irakezen. Hussein is zijn grip op het land aan het verliezen en zijn regime is aan het ‘verkruimelen’. Zegt men, maar aarzelend geeft de coalitie nu ook toe dat het tempo van de opmars tegenvalt.

Bijschriftzaterdag, 29 maart 2003

Macht

Terwijl ik deze week deze stukjes schrijf, is de oorlog in Irak volop aan de gang.

Cultuurzaterdag, 29 maart 2003

Friese fluitgroep treedt in mei op in Concertgebouw

Buitenpost – De Friese fluitgroep Contrapunctus treedt op zondag 18 mei op in het Concertgebouw in Amsterdam. Contrapunctus is uitgenodigd om het voorprogramma te verzorgen van de internationaal bekende fluitist Jacques Zoon.

Cultuurzaterdag, 29 maart 2003

‘De Recruit’ lijkt op reclamespot CIA

Het is bij het kijken naar een film niet altijd even makkelijk om te ontdekken wat de makers nu gedreven heeft om die film te maken. Wetende dat het realiseren van een film vaak jaren duurt en dat de makers door diepe dalen moeten om hun geesteskind uiteindelijk op het witte doek te krijgen, lijkt het logisch te veronderstellen dat die makers er ook iets mee hebben.

Cultuurzaterdag, 29 maart 2003

‘Maid in Manhattan’ biedt niets nieuws

De romantische komedie beleeft hoogtijdagen. Sandra Bullock en Hugh Grant draaien nog avond aan avond om elkaar heen in Two Weeks Notice en vele andere afleveringen uit de serie ‘meisje-en-jongen-en-hoe-krijgen-ze-elkaar’ liggen naast elkaar in de videotheken te wachten op huurders in romantische stemming, of daar is de volgende aflevering al weer.

Cultuurzaterdag, 29 maart 2003

Vaste Vedernikov dirigent weg bij NNO

Groningen - Alexander Vedernikov is vanwege gezondheidsredenen vertrokken als dirigent bij het Noord Nederlands Orkest (NNO).

Economiezaterdag, 29 maart 2003

Historisch dieptepunt woningbouw

Leeuwarden - De bouw van nieuwe woningen heeft in 2002 een nieuw dieptepunt bereikt. In Fryslân werden in het afgelopen jaar ruim vierhonderd woningen minder gebouwd dan in 2001. Het gaat om een afname van vijftien procent. Landelijk is sprake van een daling van negen procent, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

Economiezaterdag, 29 maart 2003

Vakbonden dreigen bij Oranjewoud met acties

Heerenveen – Bij advies- en ingeneursbureau Oranjewoud in Heerenveen zijn acties vrijwel onvermijdelijk. De directie van Oranjewoud gaat niet in op de eis van de vakbonden om een structurele loonsverhoging van twee procent door te voeren.

Economiezaterdag, 29 maart 2003

Koersdaling bij Friesland Coberco

Meppel – De koers van een certificaat van aandeel B in Friesland Coberco Dairy Foods is vrijdag vastgesteld op 55 euro.

Hoofdartikelzaterdag, 29 maart 2003

Moraliteit, eigen belang…

De dwingende aanwezigheid van de oorlog in Irak in de media dwingt vrijwel iedereen in Nederland - ook de kinderen - tot een standpunt. Immers, radio en televisie zenden eindeloos veel uit over de oorlogshandelingen en kanten wijden pagina’s vol aan vrijwel alles wat met de oorlog te maken heeft. Logisch, dat vrijwel iedere mediaconsument zich een standpunt vormt.

Regiozaterdag, 29 maart 2003

Jeugd Wiuwert niet vervolgd

Wiuwert - Justitie gaat de jongeren in Wiuwert die verantwoordelijk zijn voor openlijke geweldplegingen in de oudejaarsnacht, niet vervolgen. De daders, slachtoffers en andere dorpsbewoners hebben de koppen bij elkaar gestoken en de zaak zelf tot een goed einde gebracht. Justitie en politie zijn blij dat strafrechterlijke vervolging niet nodig is.

Regiozaterdag, 29 maart 2003

Naamloze drenkelingen geëerd

Sint Jacobiparochie – Drenkelingen die in de loop der tijden aanspoelden voor de Bildtse kust, hebben een grafsteen gekregen. Vrijdagmiddag werd bij de Groate Kerk in Sint Jacobiparochie een speciaal drenkelingenmonument onthuld. Het gedenkteken staat op het hoekje van het kerkhof waar zo’n honderd drenkelingen liggen begraven – de zogenoemde ‘drinkelingenhoek’.

Regiozaterdag, 29 maart 2003

Grote statenfracties praten over nieuw GS

Leeuwarden – De onderhandelingen over een nieuw college van Gedeputeerde Staten in Fryslân worden voortgezet door het CDA, PvdA, FNP en VVD. Dat is vrijdag besloten na een debat waaraan werd deelgenomen door alle statenfracties.

Regiozaterdag, 29 maart 2003

‘Abel Tasmanhuis bij dorpshuis’

Lutjegast – Lutjegast krijgt geen afzonderlijk Abel Tasmanhuis. Het college van burgemeester en wethouders van Grootegast vindt het te duur. Mogelijk wordt het Abel Tasmanhuis nu ingekapseld in het dorpshuis van Lutjegast.

Regiozaterdag, 29 maart 2003

Jan Krantepaadsje, maar niet officieel

Earnewâld – Het Jan Krantepaadsje i n Earnewâld blijft bestaan, maar niet officieel. De eigenlijke naam blijft de Feansterdyk, maar voor de Earnewâldsters heet het fietspad gewoon het Jan Krantepad. Dat heeft het college van B en W van Tytsjerksteradiel besloten.

Regiozaterdag, 29 maart 2003

Minister legt opvang zeehond aan banden

Pieterburen - De opvang van zeehonden in Pieterburen en op Texel moet aan banden worden gelegd. Minister Veerman van Landbouw, en Natuurbeheer (LNV) heeft vrijdag regels gepresenteerd. Lenie ’t Hart van de zeehondencrèche is boos.

Geloof & Kerkzaterdag, 29 maart 2003

Een hel, maar ook een eye-opener

Leeuwarden - In één tel werd Adrian Verbree (41) van een bergen verzettende dominee, een man die niets meer kon. Burn out luidde de diagnose. Een lijdensweg van zes jaar volgde waarin hij zich als een zombie voortsleepte en niets of niemand om zich heen kon hebben. Niet alleen voor hem was het een zwarte periode. Ook zijn vrouw Gea en de vijf kinderen gingen door een dal. Toch zegt Verbree achteraf blij te zijn geweest met zijn ziekte.

Geloof & Kerkzaterdag, 29 maart 2003

‘We bestrijden het kwaad met Gods wapens’

Terwijl de bommen op Bagdad vallen, hebben sommige Westerse vredesactivisten ervoor gekozen daar te blijven. Met hun verblijf in Irak willen ze de bevolking laten zien dat er ook westerlingen zijn die tégen de oorlog zijn en die solidair willen zijn met de Iraakse bevolking.

Sportzaterdag, 29 maart 2003

‘Titel De sprong naar de overkant seit alles’

Workum - Het Frysk Ljeppers Boun (Fierljeppersbond) heeft al een informatief boek over de sport op de plank liggen, sinds gisteravond heeft het ook een informatief documentaire film over de sport. De ljeppersfilm werd vrijdag gepresenteerd tijdens de jaarlijkse feestavond in It Haske in Joure.

Sportzaterdag, 29 maart 2003

Heideman nadert Van Kempen tot één punt

Leeuwarden - Marathonschaatser Jan Maarten Heideman (Oldebroek) is afgelopen seizoen Richard van Kempen in de eeuwig durende ranglijst van A-rijders tot op één punt genaderd.

Sportzaterdag, 29 maart 2003

Nipte zege Noord op Bax

Voorhout – Noord heeft vrijdag een nipte 2-3 zege behaald op Bax Zeefdruk uit Voorhout. De Friese futsallers hadden slechts één wissel mee en moesten daardoor zuinig spelen. Er ontspon zich een schaakspel.

Weerzaterdag, 29 maart 2003

Nog zacht

Vanmiddag is het opnieuw zacht met 16 graden en behoorlijk wat zon. De zuidoostenwind is zwak tot matig, 3 bft. De kans op neerslag is klein. Morgen: zon en bewolking bij 15 graden en vrij rustig weer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties