De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 29 maart 2005.

Bijschriftdinsdag, 29 maart 2005

Raadselspreuk

De tekst ‘Velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren’ is niet een opzichzelfstaande uitspraak van Jezus.

Dossierdinsdag, 29 maart 2005

Democratische vergissingen


Dossierdinsdag, 29 maart 2005

Pion tot koningin


Dossierdinsdag, 29 maart 2005

Directe hulp, bewustwording, beleidsbeďnvloeding

Leeuwarden – Diaconieën doen op lokaal niveau veel om de mensen aan de onderkant van de samenleving te helpen. Zestien afleveringen in de serie ‘diaconale solidariteit’ wierpen licht op allerlei praktische voorbeelden. Tijd om terug te blikken. Een evaluatie van dr Herman Noordegraaf, docent diaconaat aan de Theologische Universiteit in Leiden.

Dossierdinsdag, 29 maart 2005

Met oog voor de stille armoede

Leeuwarden – Diaconieën doen op lokaal niveau veel om de mensen aan de onderkant van de samenleving te helpen. Zestien afleveringen in de serie ‘diaconale solidariteit’ wierpen licht op tal van praktische voorbeelden in Fryslân en daarbuiten. Tijd om een tussenbalans op te maken. Is er nu in Fryslân nog één diaconie die niet weet wat te doen?

Dossierdinsdag, 29 maart 2005

‘Diaconaat levert kerk als geheel geld op’

Utrecht – Diaconale projecten als de Pauluskerk van ds Visser in Rotterdam genereren geld voor de kerk als geheel. Dat betoogde ds Jurjen Beumer van het diaconale project Stem in de stad Haarlem, tijdens een discussiemiddag in Utrecht. ,,Het imago van de kerk wordt opgevijzeld door dit soort activiteiten. Ik durf te beweren dat Kerkbalans ook geld oplevert juist dankzij al dit samenlevingsdiaconaat. Wij kosten geen geld, wij genereren het voor de kerk als geheel.”

Dossierdinsdag, 29 maart 2005

‘Afbraak verzorgingsstaat houdt kans in’

Kampen - ,,Nu de verzorgingsstaat op instorten staat, zullen steeds meer mensen binnen de samenleving moeite krijgen om het hoofd boven water te houden. Daarin ligt een kans om hen via het diaconale werk weer in contact te brengen met de liefde van Christus.” Dat betoogde drs Bastiaan van der Wal, predikant in Oosterwolde, op een studiedag voor de kerkgeschiedenis van de vrijgemaakt-gereformeerde Theologische Universiteit Kampen.

Dossierdinsdag, 29 maart 2005

Een kloosterweekend voor de minima

Heerenveen - De diaconie van de Heilige Geest-parochie in Heerenveen gaat een kloosterweekend organiseren voor mensen met een minimuminkomen. De eerste belangstellende heeft zich inmiddels gemeld, aldus voorzitter Stefan Gulyas van de diaconie. ,,Door samen te werken met de staffunctionaris voor het diaconaat in het bisdom Groningen, geldt het aanbod nu voor het hele Noorden.”

Dossierdinsdag, 29 maart 2005

Naast elke pastor een diaconaal werker

Leeuwarden - Het bisdom Groningen zou veel meer dan nu gebeurt moeten inzetten op diaconaal werk. Dat bepleit Jan Bosman van Solidair Friesland, de rooms-katholieke organisatie voor ondersteuning van diaconieën en het maatschappelijk activeringswerk. ,,Een rapport met de aanbeveling om naast elke pastoraal medewerker een diaken aan te stellen, wacht al twee jaar op een reactie van de bisschop.”

Dossierdinsdag, 29 maart 2005

Geen verslaafden in nieuwe Pauluskerk

Rotterdam - In de nieuw te bouwen Pauluskerk in Rotterdam worden geen verslaafden meer opgevangen. De gemeente Rotterdam en dominee Visser van de Pauluskerk zijn dat overeengekomen, zo is gisteren bekendgemaakt.

Dossierdinsdag, 29 maart 2005

Friese voedselbank; Arme Kant aarzelt

Leeuwarden - Leeuwarden krijgt een eigen voedselbank. Dat werd gisteren bekendgemaakt tijdens de vergadering van de werkgroep Arme Kant van Friesland. Twee inwoners van Leeuwarden zijn al vrij ver met de voorbereidingen.

Dossierdinsdag, 29 maart 2005

‘Stek’ moet bezuinigen

Den Haag - De diaconale uitvoeringsorganisatie Stek van de Protestantse Gemeente in Den Haag moet bezuinigen. Nu het belegde vermogen minder opbrengt, ziet Stek zich gedwongen om de koers bij te stellen. De organisatie, die vijftig medewerkers heeft, moet de komende drie jaar een ton per jaar inleveren. Er is inmiddels een personeelsstop van kracht.

Hoofdartikeldinsdag, 29 maart 2005

Het Paasakkoord…

Kabinet en fractievoorzitters van de regeringspartijen waren het betrekkelijk snel eens: het Paasakkoord heeft voorlopig een kabinetscrisis afgewend. Alle drie regeringspartijen hebben beseft dat een kabinetscrisis nu in niemands voordeel is. D66 heeft op een positieve wijze gebruik gemaakt van de situatie en haar kroonjuwelen grotendeels ingeruild voor andere speeltjes. De nieuwe structuur van de publieke omroep lijkt daarvan de meest opzienbarende. Hoewel, ook hiervan kan worden gezegd dat de contouren van de nieuwe D66-buit al bekend waren. Diverse commissies en adviesraden hadden de staatssecretaris al op het spoor gezet van de afspraken over de omroep die nu deel uitmaken van het Paasakkoord.

Regiodinsdag, 29 maart 2005

‘Ramptoestand’ in water Drachten

Drachten – Joelend waden twee mannen door het water. Ze staan tot hun borst in de Zanding, een watertje ten westen van Drachten, een blikje bier in de hand. Hun redding is nabij. Daar komt de reddingsbrigade van Drachten al aangescheurd over het water. ,,Biertje?’’, lallen de dronkelieden naar de opvarenden.

Regiodinsdag, 29 maart 2005

Beppes sokken gaan wereld over

Grou - De eigen gebreide sokken van Sjoukje Postma-Dijkema uit Terherne, die vandaag 100 geworden is, gaan de hele wereld over. ,,Ik heb een aantal kleinkinderen die grote fan zijn van mijn eigen gemaakte sokken van Noorse wol. Twee achterkleinkinderen zitten op de koopvaardij en dan is het heerlijk om een paar van zulke warme sokken bij je te hebben’’, zegt Sjoukje trots.

Regiodinsdag, 29 maart 2005

Veel telefoontjes over brandlucht in Fryslân

Leeuwarden – Tientallen inwoners van Fryslân hebben afgelopen weekeinde de politie gebeld omdat ze een brandlucht roken.

Regiodinsdag, 29 maart 2005

BFVW laakt polarisatie van Faunabescherming

Leeuwarden – Faunabescherming stuurt aan op een onnodige polarisatie tussen haar en de Bond van Friese VogelbeschermingsWachten (BFVW) door op voorhand uit te gaan dat een eierzoeker een brief met kogels heeft gestuurd naar haar organisatie. Dat stelt het hoofdbestuur van de BFVW.

Geloof & Kerkdinsdag, 29 maart 2005

Heeg en Wirdum vieren Pasen vroeg

Heeg/Wirdum – Pasen is in sommige kerken in Fryslân zondag in alle vroegte gevierd. In Heeg werd het Paasfeest gevierd in de opgeknapte Hagha-kerk. Een nieuwe verwarming en een schilderbeurt, waarbij oude accenten en kleuren terugkeerden in het interieur, zorgden ervoor dat dit gebedshuis weer gereed is voor de toekomst. Op de zuidmuur prijkt een kunstwerk, ontworpen door Pieter Jukema, waarin het vignet van de Protestantse Kerk in Nederland te herkennen is.

Geloof & Kerkdinsdag, 29 maart 2005

Directe hulp, bewustwording, beleidsbeďnvloeding

Leeuwarden – Diaconieën doen op lokaal niveau veel om de mensen aan de onderkant van de samenleving te helpen. Zestien afleveringen in de serie ‘diaconale solidariteit’ wierpen licht op allerlei praktische voorbeelden. Tijd om terug te blikken. Een evaluatie van dr Herman Noordegraaf, docent diaconaat aan de Theologische Universiteit in Leiden.

Geloof & Kerkdinsdag, 29 maart 2005

‘Hij leeft en wij met Hem’

Kollumerzwaag - Kan dat wel, een paasvuur? Is een paasvuur niet heidens? Even heidens, zeg maar, als de kerstboom tijdens de kerstdagen en het vuurwerk bij de jaarwisseling? Verrassend genoeg vinden de vier kerken in Kollumerzwaag dat het toch kan. De Baptistengemeente, de Gereformeerde Kerk, de Hervormde Gemeente en de Jozua Gemeente doen het samen.

Sportdinsdag, 29 maart 2005

Arjen van der Meulen kan internationaal mee

Eindhoven - Tijdens de Internationale zwemwedstrijden Dutch Open Swim Cup in Eindhoven heeft Arjen van der Meulen zijn talent op de lange afstanden getoond. Hij zwom de 400 meter vrije slag in 4.11.31 naar een jaargangsrecord jongens onder de 18 en 19 jaar en de senioren. De zwemmer van het Drachtster DZPC werd daarmee zesde.

Sportdinsdag, 29 maart 2005

Bij de Leij strandt bij NK snooker in finale

Ridderkerk – Gerrit bij de Leij is er maandag niet in geslaagd de Nederlandse titel bij het snookeren te veroveren. De Fries haalde de finale, maar moest in Ridderkerk uiteindelijk zijn hoofd buigen voor titelverdediger Stefan Mazrocis.

Sportdinsdag, 29 maart 2005

Degradatie is feit voor dammers De Oldehove

Leeuwarden - In het paasweekeinde waren voor de Friese dammers weinig successen te noteren. In de nacompetitie om een plaats in de Hoofdklasse A leden zowel De Oldehove Leeuwarden als Dc. Gorredijk een nederlaag.

Sportdinsdag, 29 maart 2005

Jan Hendrik Westra is eindelijk weer op dreef

Veendam - Jan Hendrik Westra is terug van weggeweest. Na twee jaar met tegenslagen liet de wielrenner uit Ureterp zaterdag zien dat hij weer met de besten mee kan. In de klassieke Omloop van de Veenkoloniën eindigde Westra op de vierde plaats. ,,Ik ha it goeie gefoel wer yn ’e fuotten. Dat ha ik twa jier net hân.’’

Sportdinsdag, 29 maart 2005

Aris bijna zeker van play-offs

Leeuwarden – Woon!Aris is met nog drie wedstrijden te gaan zo goed als zeker van play-offs. De Leeuwarder basketballers wonnen zaterdag bij Giants. Dat was verrassend gezien de grote personele problemen en de vorm van de laatste tijd. Net op tijd heeft coach Tom Simpson het tij weten te keren, zodat het seizoen nog een leuk staartje krijgt.

Weerdinsdag, 29 maart 2005

Morgen droog

Het is vanmiddag bewolkt weer met af en toe wat (mot)regen of een bui. De middagtemperaturen schommelen rond 12 graden, bij een matige tot vrij krachtige oostenwind. Morgen blijft het droog met vrij zonnig weer bij 13 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties