De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 29 maart 2007.

Achtergronddonderdag, 29 maart 2007

Congres raakt Bush in portemonnee

Het politieke steekspel tussen de Amerikaanse president Bush en het Congres (het Amerikaanse parlement bestaande uit Huis van Afgevaardigden en Senaat) om de vaststelling van een termijn voor de terugtrekking van de Amerikaanse gevechtstroepen uit Irak gaat deze week een nieuwe fase in.

Economiedonderdag, 29 maart 2007

Onderneemsters: deel kennis

Heerenveen - Het uitwisselen van kennis en het delen van ervaringen is voor veel startende onderneemsters broodnodig. Dat bleek gisteravond bij een bijeenkomst van vrouwelijke ondernemers in Heerenveen.

Economiedonderdag, 29 maart 2007

Eerste Biodiner op Starteiland

Sneek De organisatie voor de biologische landbouw Biologica organiseert deze zomer biologische diners door heel Nederland. Op 19 mei wordt de eerste gelegenheid in een serie van zes avonden gehouden op het Starteiland bij Sneek. Biologica heeft voor de diners de topkoks Cas Spijkers, Ben van Beurten, Caspar Bürgi en Eric van Veluwen ingehuurd.

Economiedonderdag, 29 maart 2007

Nominatie slijterij Bijlsma

Eindhoven Wijn- en Whiskyschuur Bijlsma uit Scharnegoutum is genomineerd voor de titel Beste slijter van Nederland. De slijterij was al gekozen als beste slijter in Fryslân en is nu doorgedrongen tot de beste tien van het land. De verkiezing wordt georganiseerd door de Koninklijke SlijtersUnie. Op 4 juni wordt de beste slijter van het land bekendgemaakt.

Hoofdartikeldonderdag, 29 maart 2007

De flinke Tweede Kamer...

De Tweede Kamer is weer eens flink: slechte particuliere scholen moeten hard worden aangepakt, eventueel zelfs de ouders. De kwaliteit van vooral de zogeheten Iederwijs-scholen staat onder zware kritiek. Sommige leerlingen zouden wat betreft kennis van taal en rekenen ondermaats onderwijs krijgen. Een van de achtergronden daarvan is dat Iederwijs scholen uitgaan van de leerbehoefte van kinderen. Wie niet wil leren rekenen, hoeft dat ook niet.

Regiodonderdag, 29 maart 2007

Klimaat vraagt om nieuwe benadering

Leeuwarden - De helft van Nederland ligt onder NAP, maar over de opvang van mensen in het geval van een overstroming is nog nooit goed nagedacht. Die stelling poneerde Rijkswaterstaat-medewerker Niels Roode gisteren kort na de vertoning van een verontrustende simulatie van een overstroming. Binnen 24 uur na een duindoorbraak in Zuid-Holland zouden grote delen van de provincie blank staan, zo werd duidelijk. ,,De discussie is tot nu toe opgehouden bij het punt ‘de dijken moeten op orde zijn’. Maar dat kunnen we niet langer volhouden. Veiligheid is meer dan de dijken verhogen, je moet ook anticiperen op het moment dat het toch mis gaat. Want we zijn nu veiliger dan ooit, maar een ramp kan altijd gebeuren.”

Regiodonderdag, 29 maart 2007

Heerenveen verwacht grote toeloop

Heerenveen - Evenementen rondom het Euro 2007, het EK voetbal voor spelers onder 21 jaar, moeten 200.000 bezoekers naar Heerenveen trekken. Dat zei gisteren burgemeester De Jonge van Heerenveen bij de presentatie van de evenementenkalender rondom Euro 2007. Heerenveen is een van de speelsteden.

Regiodonderdag, 29 maart 2007

Auto’s te snel door 30-kilometerzones

Leeuwarden - Provincies en gemeenten moeten snel werk maken van betere 30-kilometerzones. In de huidige vorm voldoen ze vaak niet. Dat stelde de ANWB gisteren naar aanleiding van honderden klachten van leden over de gebieden met een snelheidsbeperking tot dertig kilometer per uur. Zonder verkeersremmende maatregelen rijden zes op de zeven automobilisten te hard door de woonwijk.

Regiodonderdag, 29 maart 2007

Nog steeds geen piketpaaltjes? Schandalig

De voormalige probleemwijk Vrijheidswijk wordt volgens indicatoren die de gemeente Leeuwarden gebruikt steeds veiliger of als steeds veiliger ervaren. Van de 27 wijken en buurten zijn er elf in Leeuwarden die een slechter cijfer haalden. Dat bleek uit de gisteren gepresenteerde wijkveiligheidscijfers, die zijn gebaseerd op aangiftecijfers van de politie en enquêtes in de buurt. Voor dat laatste zijn dezelfde cijfers als vorig jaar gebruikt. Volgens deze indicatoren, die de gemeente sinds 2004 hanteert, scoort net als vorig jaar alleen de binnenstad een zware onvoldoende. Wijken die niet goed genoeg scoren zijn Heechterp, Tjerk Hiddes & Cambuursterhoek en ’t Vliet. Vorig jaar zat Huizum Oost ook nog in deze groep.

Regiodonderdag, 29 maart 2007

Blokrijden op rotonde van Joure

Joure - Rijkswaterstaat en de politie Fryslân gaan vanaf maandag op werkdagen in de spits blokrijden op het verkeersplein Joure. Door ervoor te zorgen dat automobilisten zich op de rotonde aan de snelheidslimiet van 50 kilometer per uur houden, moeten de files vanuit de richting Sneek worden tegengaan.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 maart 2007

Parel op bergzolder Agneskerk

Goutum - De Protestantse Gemeente van Goutum wil een monumentale deur uit het voormalige koorhek in de Agneskerk laten restaureren. De deur, die dateert uit de eerste helft van de zestiende eeuw (1520-1530), is bij de laatste restauratie van de kerk verhuisd naar een bergzolder.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 maart 2007

‘Kerk wordt service-instituut’

Leeuwarden - De theologische agenda voor de komende tijd is het gevoelsleven combineren met nadenkendheid. Anders blijven de nationale kerken, met de evangelischen, op een vruchteloos eiland. Dat vindt dr. Henk Bakker, docent theologie aan de Evangelische Theologische Hogeschool te Ede en aan het Centrum voor Evangelische en Reformatorische Theologie van de VU in Amsterdam.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 maart 2007

In optocht door het dorp

Hellendoorn - Dr. Jan-Dirk Wassenaar was jarenlang predikant in Fryslân. Nu staat hij al weer enige jaren in Hellendoorn. Een groot verschil in beleving merkt hij onder meer met Palmpasen. Dan trekken in het Saksenland soms honderden kinderen in optocht door de dorpen.

Geloof & Kerkdonderdag, 29 maart 2007

Kerk van Oudehaske helemaal vernieuwd


Sportdonderdag, 29 maart 2007

Peters prolongeert damtitel

Grou Jan Peters uit Bolsward heeft gisteren zijn titel in het open Fries kampioenschap dammen in de klasse 55-plus geprolongeerd. Hij bleef na negen ronde de achtervolgers Gerrit Terpstra Bakkeveen en Loek den Dekker Grou een puntje voor.

Sportdonderdag, 29 maart 2007

Klaasen en Lloyd in Thialf Open

Heerenveen Het deelnemersveld aan het Thialf Open, een internationaal dartstoernooi van de profbond PDC, breidt gestaag uit. De organisatie kon gisteren de inschrijving melden van Jelle Klaasen, Colin Lloyd en Ronnie Baxter.

Sportdonderdag, 29 maart 2007

Noordwolde krijgt halve finale van EK

Leeuwarden De sectie Baansport van de KNMV heeft dit voor het komende speedway- en grasbaanseizoen vijf wedstrijden toegewezen gekregen in de strijd om de Europese titels in de diverse raceklassen.

Sportdonderdag, 29 maart 2007

Hendriks vertrekt bij jeugd Cambuur

Leeuwarden - Jeugdtrainer Marius Hendriks en Cambuur Leeuwarden gaan aan het einde van het seizoen uit elkaar. De B-jeugd van Cambuur gaat volgend seizoen viermaal per week trainen en dat aantal valt voor de trainer uit Goutum niet te combineren met zijn baan als adviseur bij Partoer CMO Fryslan.

Sportdonderdag, 29 maart 2007

Bekerfinale tussen Sneker clubs van de baan

Groningen/Sneek - Een bekerfinale tussen twee hoofdklassers uit Sneek: tot de kwartfinales van gisteren was het een mogelijkheid, maar daar is het bij gebleven. Zondaghoofdklasser Sneek plaatste zich nog wel voor de halve finales, maar zaterdaghoofdklasser ONS Sneek lukte dat niet. Zeker is al dat in de finale op 19 mei sowieso één Friese ploeg uitkomt. Want Sneek en Harkemase Boys moeten het op 2 mei in Sneek opnemen tegen elkaar in de halve eindstrijd.

Sportdonderdag, 29 maart 2007

ONT is ideale schietschijf voor Harkemase Boys

Harkema - Het is zo rond de klok van negen uur. Op het scorebord van sportpark De Bosk prijkt tweemaal het getal zeven. De eerste zeven staat in tienvoud voor het aantal gespeelde minuten (71), de andere zeven herinnert het publiek eraan hoe vaak Harkemase Boys het net heeft gevonden, op deze woensdagavond in de kwartfinale van de beker tegen ‘schietschijf’ ONT. Aan de andere kant van het scorebord steekt het getal één daar maar schril tegen af. Maar: de eretreffer voor de tweedeklasser is binnen. Een plek in de halve finale niet. Die is voor de hoofdklasser, die uiteindelijk met 7-1 wint.

Sportdonderdag, 29 maart 2007

Sulejmani staat te trappelen van ongeduld

Heerenveen - Al ruim twee maanden werkt Miralem Sulejmani zich een slag in de rondte bij SC Heerenveen. Toch speelde de achttienjarige Servische aanvaller tot dusverre nog geen enkele officiële wedstrijd voor de Friese club. Maar dat moment is aanstaande na inmenging van de FIFA, waardoor Sulejmani sinds vorige week speelgerechtigd is. En hij staat te trappelen van ongeduld om de wei in te mogen en zijn kunsten te vertonen.

Sportdonderdag, 29 maart 2007

Hansson met Zweden onderuit in Belfast

Belfast - Van alle internationals van SC Heerenveen leek Petter Hansson tot gisteren het meest zeker van een ticket met zijn land voor de Europese kampioenschappen van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. Want Zweden had in groep F al een mooie voorsprong op Spanje opgebouwd en had als koploper royaal uitzicht op de vereiste eerste of tweede plek in de eindstand van de poule. Gisteren verloor de ploeg echter verrassend in en tegen Noord-Ierland, met de verdediger van SC Heerenveen in de basis. Daardoor hebben Hansson en co er ineens een concurrent bij.

Weerdonderdag, 29 maart 2007

Enkele bui

We hebben vanavond, vannacht en morgen tijdelijk wat minder weer; morgen valt nog een enkele bui. De zon komt er morgen echter ook weer bij in de middag en dan wordt het 13 graden, bij een zwakke tot matige wind uit het oosten tot noordoosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties