De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 29 maart 2008.

Cultuurzaterdag, 29 maart 2008

Willem van der Glas (71) overleden

Heerenveen - In zijn woonplaats Heerenveen is woensdag Willem van der Glas overleden. Dat heeft zijn familie gisteren gemeld. Van der Glas was van 1977 tot 1997 directeur van Van der Glas BV, blaas- en slaginstrumenten. Hij overleed onverwacht op 71-jarige leeftijd aan een hersenbloeding.

Economiezaterdag, 29 maart 2008

Groei biologische sector na vakbeurs

Hiaure - De eerste Nederlandse biologische vakbeurs Biovak in Apeldoorn vorige maand heeft volgens initiatiefnemer en biologisch boer Sjoerd de Hoop uit Hiaure concrete positieve effecten gehad. In Noord-Holland en Fryslân zijn er in iedere provincie vijf boeren die om willen schakelen naar de biologische veehouderij.

Economiezaterdag, 29 maart 2008

Fors meer spaarders bij groenbanken

ASN boekt 2,5 keer meer winst

Economiezaterdag, 29 maart 2008

Terschelling pakt grauwe gans aan

Terschelling - Staatsbosbeheer, de Wild Beheereenheid en de boeren hebben op Terschelling deze week 270 eieren in 66 nesten van de grauwe gans doorgeprikt, zodat ze niet meer uit kunnen komen. Op die manier proberen de eilanders de explosieve groei van het aantal grauwe ganzen een halt toe te roepen.

Economiezaterdag, 29 maart 2008

Campina steunt biologische boer in omschakelfase

Zaltbommel - Biologische melkveehouders die melk leveren aan Campina ontvangen al een hogere melkprijs in de periode dat ze omschakelen. Dat heeft de zuivelverwerker uit het zuiden van het land bekend gemaakt. De omschakelperiode duurt twee jaar en in die periode kan de melk nog niet als biologisch, met een daarbij horende hogere prijs, worden verkocht. De melkveehouder heeft dan al wel te maken met extra kosten. Die worden met de maatregel deels gecompenseerd. Campina ziet de afzet van biologische melk gestaag groeien. Daarom heeft Campina behoefte aan extra biologische melk.

Economiezaterdag, 29 maart 2008

Europa produceert minder eieren in 2007

Zoetermeer - In Europa neemt de productie van eieren af. Over 2007 zijn er in de 27 landen van de Europese Unie ruim 106 miljard eieren geproduceerd. Vergeleken met een jaar eerder is dat een afname van 1,2 procent. Dat meldden de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) gisteren. Naar verwachting zal de productie dit jaar met nog eens een kleine 2 procent afnemen tot iets meer dan 104 miljard eieren.

Hoofdartikelzaterdag, 29 maart 2008

Miljarden...

We moeten er niet te droef over zijn, zei Harry Langman gisteren over het akkoord tussen minister Eurlings en de drie noordelijke provincies. Ze zijn het eens geworden over een pakket van bijna drie miljard aan investeringen in het Noorden.

Regiozaterdag, 29 maart 2008

‘De bern binne noch altyd like leaf’

Nij Beets - Een jaar of vier, vijf, dacht hij in Nij Beets te blijven. Toen Jan Machiela (62) in 1973 begon als hoofdmeester van de christelijke lagere school in het dorp, was hij niet van plan daar tot zijn pensioen te zitten. Het liep anders. Maandag neemt de directeur na 35 jaar afscheid van cbs De Arke, een dorpsschool met 126 leerlingen.

Regiozaterdag, 29 maart 2008

Eilanden: EVT komt onze haven niet in

Harlingen - Rederij Eigen Veerdienst Terschelling krijgt op de eilanden geen enkele medewerking voor het beginnen van een nieuwe passagiersdienst. Terschelling en Vlieland vinden dat ze het niet kunnen maken om een concurrent van Rederij Doeksen te faciliteren.

Regiozaterdag, 29 maart 2008

Crone: te grote investeringsdrang

Leeuwarden - ,,Er is bij de politie Fryslân een te grote investeringsdrang geweest.” Dat zegt korpsbeheerder Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden, over de huidige financiële problemen bij de politie.

Regiozaterdag, 29 maart 2008

De Oosterburen doen niet moeilijk

Sumar - Age Bergsma (57) uit Sumar heeft zijn aaisikersuitje afgelopen week weer gehad. Met zijn 34-jarige dochter stapte hij woensdagmorgen om half zes in de auto om af te reizen naar Duitsland. ,,Moarns om sân oere rűn ik al yn in lân te aaisykjen yn 'e buert fan Leer.” Er was slechts één nadeel; er lag nog wat meer sneeuw dan in Fryslân.

Regiozaterdag, 29 maart 2008

Kleinkind kan weer mee naar de Rengerspôlle

Earnewâld - Dat uitgerekend het toilet niet is aangelegd is jammer, want zo komt het eilandje de Rengerspôlle nooit van zijn bijnaam af. ,,Het stond vroeger altijd bekend als het ‘skytplakje’ voor de Leeuwarders”, zegt de Drachtster Jilt Drenth (62), die 45 jaar geleden al vanuit Leeuwarden met zijn eerste bootje de Rengerspôlle aandeed. ,,En nog steeds weet iedereen wat iemand gaat doen als die de bosjes induikt”, vult zijn plaatsgenoot Oetze de Vries aan.

Regiozaterdag, 29 maart 2008

Meer ruimte voor horeca Heeg

Heeg - De horeca in Heeg is eenzijdig, meer van hetzelfde en bijna volledig seizoensafhankelijk. Ook werken de ondernemers weinig samen, laat de klantvriendelijkheid te wensen over en wordt er weinig geďnvesteerd. Dat concludeert BügelHajema Adviseurs, dat in opdracht van de gemeente Wymbritseradiel de nieuwe horecanotitie schreef.

Geloof & Kerkzaterdag, 29 maart 2008

VU-bestuur sluit Bezinningscentrum

Amsterdam - Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit (VU) heeft besloten het Blaise Pascal Instituut, het vroegere Bezinningscentrum, op te heffen. Het college vindt het instituut te klein om zijn taak goed te vervullen. Ze wil de identiteit ‘uit de marge’ en ‘meer in het centrum van het universitair gebeuren plaatsen’ .

Geloof & Kerkzaterdag, 29 maart 2008

‘Radiomissie in moslimwereld is uit’


Geloof & Kerkzaterdag, 29 maart 2008

Je schuldgevoel, soms klopt er niets van

Leeuwarden - ‘Ik had die zak chips niet in mijn eentje leeg moeten eten’, ‘Eigenlijk moet ik meer tijd voor God hebben’, ‘Ik had beloofd om terug te bellen..’,Vrijwel iedereen heeft wel eens last van schuldgevoelens. De mate waarin verschilt. Psychologe Wil Doornenbal spreekt er vandaag over op de EO VrouwZijn-dag ‘Pak van m’n hart’ in Drachten.

Sportzaterdag, 29 maart 2008

Heerenveen kan zichzelf en PSV plezier doen

Heerenveen - Wedstrijden tussen sc Heerenveen en Ajax zijn in het Abe Lenstrastadion de laatste jaren allesbehalve saai. Vanavond zal dat vermoedelijk niet anders zijn. Helemaal niet nu het een rechtsreeks duel betreft tussen twee ploegen die jacht maken op de tweede plaats. ,,We hebben alles nog zelf in de hand’’, zegt Heereveen-trainer Gertjan Verbeek.

Sportzaterdag, 29 maart 2008

Groen licht voor meerjarenplan KNKB

Franeker - De kaatsbond KNKB kan haar meerjaren beleidsplan voor de komende jaren verder uitwerken. De Algemene Vergadering gisteravond in Franeker gaf het hoofdbestuur gisteravond groen licht. De KNKB heeft ambitieuze doelen vastgesteld, zeker betreffende de marktpositie van het kaatsen in Fryslân.

Sportzaterdag, 29 maart 2008

Cambuur na rust verslagen door Fortuna

Sittard – Volkomen onnodig heeft Cambuur Leeuwarden gisteravond het uitduel tegen Fortuna Sittard verloren. Na een eerste helft waarin beide ploegen min of meer gelijkwaardig waren, bogen de Friezen in de tweede helft voor een door de rugwind gesteunde thuisclub. Daarmee werd het op twee na laatste duel van de competitie sneu verloren.

Sportzaterdag, 29 maart 2008

Problemen met licenties

Franeker Het nieuwe licentiesysteem bij het kaatsen is tot nader order uitgesteld. De KNKB heeft dit seizoen bepaald dat zaterdagpartijen 200 euro moeten afdragen aan de kaatsbond en zondagpartijen 350 euro. Dit systeem komt in de plaats van de afdracht per bezoeker. Bij de slecht bezochte partijen is het nieuwe systeem veel duurder. In ruil voor de licentie zou de KNKB zorgen voor een betere marketing van de kaatsdagen. Dongjum en Reahűs-Turns constateerden dat de bond nog niet zover is en wilden daarom het oude systeem voorlopig handhaven. Dit bezwaar vond bij de andere club tijdens de Algemene Vergadering gisteravond in Franeker grote bijval.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties