De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 29 mei 2007.

Cultuurdinsdag, 29 mei 2007

INEKE RIENKS

Cultuurdinsdag, 29 mei 2007

‘Het moet klinken alsof je smoorverliefd bent’

Vocaal Ensemble Cantatrix uit Dokkum reisde vorige week af naar het Franse Tours om deel te nemen aan het 36ste Florilčge Vocal de Tours. Het concours voor amateur- en professionele koren bleek een groot succes: de Friezen - aangevuld met enkele Groningers - namen de eerste prijs in de categorie renaissance mee naar huis.

Dossierdinsdag, 29 mei 2007

Negen stempels en een krabbel


Hoofdartikeldinsdag, 29 mei 2007

Provinciale Staten...

De Statenleden wacht vandaag een belangrijke taak: het oordeel over de gang van zaken rondom de tijdelijke huisvesting van het Provinsjehűs. Daar is van alles mee mis gegaan. Ter beoordeling liggen onder meer een rapport van een externe accountant en de reactie van het College van Gedeputeerde Staten. De Staten zullen moeten oordelen over de kwaliteit van het ambtelijk apparaat dat onder verantwoordelijkheid van het college zijn werk doet en over de kwaliteit van de ‘club van Nijpels’ als bestuurders, de gedeputeerden.

Regiodinsdag, 29 mei 2007

Regen hield drieduizend elfstedenfietsers thuis

Leeuwarden - Van de vijftienduizend mensen die zich hadden aangemeld voor de Elfstedenfietstocht, verschenen er gisteren drieduizend niet aan de start. De voorspelling dat het slecht weer zou worden - 80 procent kans op regen - had hen doen besluiten niet naar Bolsward af te reizen. Maar de toerfietsers die wel aan de start verschenen, omschreven de tocht als gemakkelijk. ,,It wie bęst te dwaan”, zei een deelnemer na afloop.

Regiodinsdag, 29 mei 2007

Geknoei op Ameland

Ballum - De onafhankelijke Rekenkamercommissie trekt harde conclusies over de rol van het gemeentebestuur van Ameland bij de informatievoorziening rond de bouw van het Kennis- en Innovatiecentrum Ameland (KIA) en het Maritiem Centrum (MC) van de Stichting Amelander Musea (STAM). Het college heeft de raad en de bevolking daarbij gepasseerd.

Regiodinsdag, 29 mei 2007

Vogelopvang breekt met vogelwacht

Leeuwarden - De Vogelopvang in Leeuwarden-Marssum breekt met de vogelwacht Leeuwarden. De medewerkers van de opvang vinden dat de vogelwacht en met hen de Bond van Friese Vogelbeschermings Wachten (BFVW) te veel tijd en energie steken in de juridische strijd tegen de Faunabescherming, zegt Jaap Tilkema van de Vogelopvang. Deze week dient er weer hoger beroep tussen beide partijen.

Regiodinsdag, 29 mei 2007

Skarsterlân denkt weer aan ‘wellnesshotel’

Joure - De gemeenteraad van Skarsterlân gaat waarschijnlijk toch weer kijken naar het plan voor een wellnesshotel tussen de Put van Nederhorst en de A7. De raad zal morgen waarschijnlijk instemmen met een initiatiefvoorstel van de VVD om een startnotitie te maken voor een groot hotel in de gemeente. De partijen benadrukken wel dat ook andere locaties en plannen mogelijk zijn.

Regiodinsdag, 29 mei 2007

Veel blijft schimmig in rapport

Elke schijn van vriendjespolitiek bij de uitvoering van grote projecten door de provincie moet vermeden worden, vinden Gedeputeerde Staten (GS). Algemeen directeur Jan Wibier heeft echter de schijn tegen, blijkt uit een extern accountantsrapport. GS doen er weinig aan die schijn weg te nemen. Integendeel.

Geloof & Kerkdinsdag, 29 mei 2007

Tienduizenden bezoekers bij pinksterfeesten

Leeuwarden - De grote pinksterfeesten in Veenklooster, Wijnjewoude en Biddinghuizen hebben dit weekeinde duizenden mensen getrokken. Opvallend genoeg viel er bij alle feesten praktisch geen regen. Ook bij andere pinkstervieringen was het opvallend druk. De conferentie Opwekking vestigde een record: ruim 50.000 bezoekers.

Geloof & Kerkdinsdag, 29 mei 2007

‘Drinken van het Levend Water’

Veenklooster - De weersvoorspellers kregen in Veenklooster maandag ongelijk. Er viel geen regen tijdens de drukbezochte openluchtdienst. Wel was er ander water: het Levend Water van Jezus. ,,Kom als je dorst hebt en drink!”, aldus ds. Pieter Boomsma uit Nijverdal. Gods liefde is voor iedereen. ,,Als je wilt weten waar het leven om draait? Laat je vinden. God zoekt jou!”

Geloof & Kerkdinsdag, 29 mei 2007

‘Geest zet in beweging’

Wijnjewoude - Steeds meer mensen hebben een vijver in hun tuin, vaak ook nog met een fonteintje. Maar als de algen de overhand krijgen, raakt de sproeier buiten werking. Er is dan schoonmaak nodig. Zo is het ook met het geloof, aldus ds. Orlando Bottenbley. ,,Als je verlost wordt van je gebrokenheid, dan zet de Geest je tong in beweging.’’

Geloof & Kerkdinsdag, 29 mei 2007

Opwekking: weekendje samen God ervaren

Biddinghuizen - ,,Wij zijn als christenen vaak zo voorzichtig, zo onopvallend mogelijk aanwezig, terwijl het ons hooguit wat imagoschade kost”, zei ds. Ron van der Spoel tijdens de 37ste pinksterconferentie in de Flevopolder, die met meer dan 50.000 bezoekers nog nooit zo druk bezocht was.

Sportdinsdag, 29 mei 2007

Goede rentree voor Van den Berg

Lugano - Turnster Berber van den Berg heeft in het Zwitserse Lugano een knappe rentree gemaakt na een periode vol lichamelijke en mentale problemen. De 19-jarige Heerenveense kwam dit weekeinde tijdens de Lugano Trophy op de meerkamp tot een totaalscore van 54,000 en werd daarmee achtste in het eindklassement.

Sportdinsdag, 29 mei 2007

Westra krijgt toch zijn zin

Annen - Het zat er al dit hele seizoen aan te komen, maar gisteren kreeg Lieuwe Westra eindelijk zijn zin en fietste naar de eerste overwinning van dit seizoen. De 24-jarige Műneinder was de beste van het district Noord en bleef in Annen Jochem Verschoor (Terwispel) voor, die met zijn eerste podiumplaats de beste was van renners onder de 23 jaar.

Sportdinsdag, 29 mei 2007

Aris haalt tweetal spelers van Zwolle

Leeuwarden - Basketbalclub Aris heeft zich met het oog op het nieuwe seizoen versterkt met twee spelers. Rein van der Kamp en Sjoerd Langevoort verdedigen komend seizoen de kleuren van de eredivisieclub uit Leeuwarden. Afgelopen jaar speelden zowel Van der Kamp als Langevoort nog voor Zwolle, destijds een van de concurrenten van Aris in de - mislukte - strijd om een plaats in de play offs.

Sportdinsdag, 29 mei 2007

Gouden Schoen niet naar Alves

Heerenveen - De Braziliaan Afonso Alves van SC Heerenveen is zijn eerste plaats op de ranglijst van de ESM Gouden Schoen kwijtgeraakt aan Francesco Totti. De Italiaanse spits van AS Roma scoorde tweemaal in het duel tegen Messina (4-3) en werd daarmee topscorer van de Italiaanse Serie A met 26 doelpunten.

Sportdinsdag, 29 mei 2007

Balk zet kroon op het werk

Sneek - In navolging van de kampioenen Trynwâldster Boys en Waterpoort Boys is Balk gepromoveerd naar de tweede klasse. De ploeg van trainer Johan Wijnsma maakte in de nacompetitie een sterke indruk en trok die lijn door tot en met de finale. Verliezer Minnertsga kan terugkijken op een mooi seizoen.

Sportdinsdag, 29 mei 2007

Over botsende speelstijlen en nieuwe talenten

Haren - Het Eurovoetbal is een broeinest van voetbaltalent. De talenten van SC Heerenveen werkten zich gisteren via strafschoppen naar een knappe derde plek in Stadion de Esserberg in Haren, ten koste van het Russische FC Zenit. Het elftal van FC Groningen won dicht bij huis de titel op het internationale voetbaltoernooi voor spelers tot negentien jaar.

Sportdinsdag, 29 mei 2007

Witmarsum een klasse apart op 95ste Jong Nederland

Franeker - Jacob Zaagemans, Herman Sprik en Gert Jan Meekma hadden vorig seizoen op de Jong Nederland kennelijk al zoveel indruk gemaakt, dat hun namen abusievelijk waren verschenen op het bord met winnaars van 2006. Maar het partuur van Witmarsum was verliezend finalist en moest in de vorige editie de winst laten aan Wommels. Toen de fout werd ontdekt, was het te laat om de schade nog te herstellen, zodat door middel van een stukje tape de zaak werd recht gebreid. Volgend jaar zal die fout niet nogmaals worden gemaakt, want in 2007 was Witmarsum op het Sjűkelân in Franeker een klasse apart.

Sportdinsdag, 29 mei 2007

Tolman weet wat zij wil

Oosterwolde - Annigje Tolman uit Jorwert liet afgelopen weekeinde tijdens het concours hippique in Oosterwolde zien dat er nieuw Fries talent op komst is in de dressuur. De pas veertienjarige amazone van de Raerderhimruters meldde zich in haar eerste wedstrijd in de klasse Z1 met een derde plaats en nestelde zich vlak achter de noordelijke top.

Sportdinsdag, 29 mei 2007

Wicky de Viking is klaar voor de derby

Wolvega - De sprintkoersen liggen hem niet, maar hij wint ze wel en dat tekent zijn klasse. Wicky de Viking, vorig seizoen al de beste draver van zijn jaargang, sloeg zaterdag op de Drafbaan van Wolvega toe in de Finale van de AEV Stakes. Hij liep daarbij 1.14,4 en dat is voor de driejarigen in hun klassieke jaar een seizoenrecord.

Sportdinsdag, 29 mei 2007

Nieuw parcours ligt ‘oudje’ Iedema wel

Oranjewoud - Voor de twintigste editie van de triatlon in Heerenveen werd een gloednieuw parcours in gebruik genomen. Dat lag Menno Iedema wel. De veteraan (43) uit Drachten eindigde als tweede achter de Groninger Mark Huisman. ,,Een tweede plek hier is knap.”

Weerdinsdag, 29 mei 2007

Morgen droog

Vannacht krijgen we nog regen, maar morgen blijft het droog en de zon komt ook regelmatig tevoorschijn. De temperaturen komen te liggen rond 17 graden, bij een matige tot vrij krachtige wind uit het westen tot zuidwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties